Welk fruit geef ik aan mijn baby?
Fruit zit boordevol belangrijke voedingsstoffen en is samen met groenten een uitstekende manier om je baby kennis te laten maken met vast voedsel. Met zoveel opties kan het echter moeilijk zijn om te beslissen welk fruit het beste is voor je kleintje.
In dit artikel ontdek je welke fruitsoorten ideaal zijn voor je baby, rekening houdend met hun voedingsbehoeften.
Hoe en wanneer introduceer je fruit(pap) aan je baby?
Leeftijd en ontwikkeling van je baby: Wacht met fruit geven totdat je baby er klaar voor is. Dit gebeurt meestal rond 6 maanden, maar kan soms langer duren. Je merkt dat je baby klaar is als hij zijn hoofd goed rechtop kan houden en zelfstandig rechtop kan zitten. Ook zal je zien dat je baby interesse toont in eten. Zodra je deze tekenen ziet, kun je beginnen met het aanbieden van fruit.
Eén soort fruit per keer: Begin met één nieuw soort fruit en wacht een paar dagen vooraleer je iets anders aanbiedt. Dit geeft je baby de tijd om aan de nieuwe smaak te wennen en helpt bij het opsporen van eventuele allergische reacties.
Zachte textuur: Geef als eerste fruithapje, stukjes die zacht en makkelijk door te slikken zijn. Naarmate je kleintje groeit en ontdekt hoe hij/ze moet kauwen, kun je geleidelijk dikkere texturen en stukjes geven.
Wees geduldig: wennen aan verschillende smaken kost tijd, zowel voor jou als voor je kleintje. Het kan gebeuren dat je baby in het begin een bepaalde fruitsoort niet wil eten. Wacht een paar dagen en probeer het later opnieuw. Er is geen reden om je te haasten.
Allergieën: sommige baby’s zijn gevoeliger voor allergieën dan andere. Let goed op de reacties als je met nieuw fruit begint (huiduitslag, irritaties of maag- en darmklachten).
Zo natuurlijk mogelijk: Vers of bevroren fruit zonder toegevoegde suikers is de beste keuze. Voeg geen extra suiker of honing toe. Vermijd fruit in blik, want daar zit vaak ook veel suiker in.
*Honing speelt een cruciale rol in de smaakontwikkeling, vooral in de vroege levensjaren, omdat het baby's introduceert in een diversiteit aan smaken en helpt hun smaakpapillen te vormen.
Honing kan echter bacteriën bevatten die infantiel botulisme kunnen veroorzaken. Daarom mag honing niet worden geïntroduceerd voor de leeftijd van 12 maanden, tenzij de sporen van Clostridium botulinum zijn geïnactiveerd door een geschikte behandeling met hoge druk en hoge temperatuur, zoals in de industrie wordt toegepast.
Elke keer dat honing in onze producten wordt gebruikt, ondergaat het een extern gevalideerde behandeling om ervoor te zorgen dat onze producten veilig zijn voor consumptie.
Met welk fruit moet je beginnen?
Hier zijn enkele van de voorbeelden van geschikte fruitsoorten die je kan geven aan je kleintje:
Banaan: Zacht en smeltend in de mond, bananen zijn licht verteerbaar en rijk aan kalium. Een rijpe banaan is op 1, 2, 3 gepureerd en ideaal als tussendoortje.
Appels: Kook geschilde en ontpitte appels tot ze zacht zijn. Pureer ze en meng met babygranen zoals Cerelac voor een voedzame fruitpap. Volg de aanwijzingen op de verpakking van de granen voor de juiste verhouding. Deze combinatie geeft je baby een goede mix van fruit en granen.
Peer: Delicaat en zacht voor het gehemelte van je baby. Maak er een smeuïge gladde puree van als fruithapje.
Avocado: Rijk aan gezonde vetten en voedingsstoffen. Je kan ze makkelijk fijnstampen met een vork en in kleine hoeveelheden aanbieden.
Mango: Zoet, sappig en met een exotische smaak.
Je kunt je baby veel soorten fruit geven. Kiwi, bessen en meloen zijn goede opties. Geef verschillende soorten fruit. Kies fruit dat in het seizoen is en uit de buurt komt.
Welk fruit moet ik in stukjes geven?
Als je baby in staat is om voedsel in de mond te stoppen en kan kauwen, kun je beginnen met het aanbieden van stukjes fruit volgens de Rapley-methode (BLW). Begin met fruit dat zacht en makkelijk te kauwen of zuigen is zoals bananen, avocado's, perziken of peren.
Hoe geef je je baby stukjes fruit?
Het stuk fruit moet groot genoeg (ongeveer 1 vinger groot) zijn om met zijn vingers op te pakken of in zijn vuistje te houden.
Zorg ervoor dat je baby zacht, rijp fruit krijgt dat met de tong, tussen het tandvlees of met het gehemelte kan geplet worden.
Haal de schil weg, dat kan aan het gehemelte blijven plakken. Verwijder ook de pitten en zaden, want die zijn moeilijk te verteren en zo vermijd je dat je kleintje zich verslikt.
Baby&Me Talks - Tussendoortjes
Fruit vormt een volwaardige maaltijd voor je baby vanaf 6 maanden.
Mag je je baby exotisch fruit aanbieden?
Je baby kan alle soorten fruit eten, zelfs exotisch fruit. Controleer altijd wel of het fruit rijp is, hoe rijper, hoe makkelijker het te verteren is. Om de vertering in het begin te vergemakkelijken, kun je het fruit altijd eerst koken.
Moet je fruit koken voor je baby?
Rauw of gekookt, beide opties zijn mogelijk. Zacht, rijp fruit kan je gemakkelijk fijnstampen met een vork of pureren in een blender zonder dat je het moet koken. Heb je een stuk onrijp fruit dat je direct wil geven, kook het dan eerst en plet het nadien met een vork. Dat is makkelijker te verteren is en vermindert de kans op allergieën .
Kun je fruit vervangen door vruchtensap?
Baby's en kinderen hoeven geen vruchtensap te drinken. Bovendien is vruchtensap geen vervanging voor fruit. Het bevat te veel suiker (ook al zijn het natuurlijke suikers) en geen vezels. Wacht tot je kleintje minstens 1 jaar oud is en kies voor 100% puur vruchtensap, geef ze niet meer dan 125 ml per dag.
Hoe laat je je kinderen van fruit houden?
Fruit introduceren in het dagschema van je baby kan een leuke en voedzame ervaring zijn. Vind heerlijke, gezonde recepten voor je kleine ontdekker met Nestlé Baby&Me recepten:
- BABY&ME TALKS -
Afleveringen over voeding
Onze artikels