baby mama

De "taal" van mijn baby

Mijn baby kan nog niet praten. Het is soms moeilijk om tussen de glimlach en de tranen een aanduiding van verzadiging te herkennen. Of juist van honger. Kunnen jullie mij helpen zijn gedrag te leren ontcijferen?

Er is één vraag die vanaf de geboorte en gedurende de vele maanden die daarop volgen alle ouders dagelijks bezighoudt: heeft mijn baby voldoende gegeten? Niet makkelijk om hierop een ​​antwoord te krijgen aangezien jouw kleine schat nog maar "amper" kan brabbelen, glimlachen en huilen. Er zijn echter kenmerkende uiterlijke tekenen (de manier waarop hij zuigt, zijn ontlasting, zijn gewichtscurve, het aantal borst- en flesvoedingen, ...) die aangeven of de "honger" van jouw baby gestild is. Een overzicht van de belangrijkste tekenen volgens zijn leeftijd.

0 – 4 maanden

Op welke tekenen moet je letten? 
Eerste vraag: Krijgt jouw baby regelmatig borst- en/of flesvoeding? 
De baby moet tijdens de eerste maanden 8 tot 12 keer per 24 u borstvoeding krijgen en daarna 6 tot 8 keer per 24 uur of 5 tot 7 flessen van ongeveer 90 ml. Hij moet tijdens de melkvoeding de melk herhaaldelijk, diep en regelmatig doorslikken. Let erop dat de speen eerst uitzet en dan slinkt als de baby aan de fles zuigt. Tijdens de eerste maanden dat de baby borstvoeding krijgt, heeft hij meestal 1 ontlasting per voeding. Hij heeft een korrelige, zachte en lichtgele ontlasting en 5 tot 6 plasluiers per dag. Vanaf de tweede maand heeft hij één tot twee keer ontlasting per dag en ten minste 4 plasluiers. Voor baby's die geen borstvoeding krijgen: ongeveer 2 compacte en "gevormde" ontlastingen per dag die lichtgeel of lichtbruin zijn. 
Als de baby weinig huilt, regelmatig en rustig slaapt en wakker kan blijven voor of na het eten, dan is hij verzadigd! Zijn gewichts- en lengtecurves volgen een regelmatige vooruitgang. 

Als de baby weinig huilt, regelmatig en rustig slaapt en wakker kan blijven voor of na het eten, dan is hij verzadigd! Zijn gewicht- en lengtecurves volgen een regelmatige vooruitgang.

4 – 6 maanden

Je kindje groeit, evenals zijn energiebehoeften. Zijn dagelijkse porties voedsel worden groter. Elk kind heeft een andere eetlust. Hieronder volgen een aantal aanknopingspunten om er zeker van te zijn dat jouw baby voldoende krijgt: 

  • Jouw baby krijgt 5 tot 6 keer per dag borstvoeding of dagelijks ongeveer 4 tot 5 keer flesvoeding van 180 ml ​​tot 210 ml zuigelingenmelk. 
  • Hij heeft ten minste 1 ontlasting per 24 uur en meerdere plasluiers per dag. Hij huilt als hij honger heeft, als hij dorst heeft en later op de dag (de "nachtelijke huilbuien"), maar kan zelf tot rust komen. Hij wordt 's nachts niet systematisch wakker. 
  • Zijn gewichts- en lengtecurves volgen een regelmatige vooruitgang. Op deze leeftijd kan je hem kennis laten maken met ontbijtgranen. 

En zijn psychomotorische ontwikkeling? Goed eten voor een goede ontwikkeling! Op deze leeftijd moet hij normaal gesproken zelf in staat zijn om voorwerpen op te pakken en proberen om ze in zijn mond te stoppen. Hij vindt het heerlijk om geluiden te maken. 

6-8 maanden

De overgang op vaste voeding is begonnen, maar zijn behoefte aan melk is nog altijd belangrijk rekening houdend met zijn lichamelijke ontwikkeling. De kenmerken die aantonen dat hij de juiste hoeveelheid voeding krijgt: 

  • Hij drinkt ongeveer 3 flessen zuigelingenmelk van 210 ml per dag (of gelijkwaardig aan 4 tot 6 borstvoedingen) en eet twee kleine maaltijden per dag + 1 vieruurtje. 
  • Hij heeft geen problemen met de stoelgang en heeft minstens één ontlasting per 24 uur en meerdere plasluiers per dag. 
  • Hij drinkt zijn fles op tot de laatste druppel: hij heeft misschien nog steeds honger. Voeg 30 ml toe aan het volgende flesje en kijk of hij het helemaal opdrinkt. Als dat zo is, voeg je systematisch deze extra hoeveelheid melk toe. 

Twijfel je? Raadpleeg de arts die jouw baby opvolgt. 
De baby heeft moeite om met een lepel te eten? Maak je geen zorgen. Ga stapsgewijs door met de overgang op vaste voeding en geef jouw baby een flesje melk als aanvulling op de maaltijd waarvan hij maar een klein beetje heeft gegeten. Zijn gewichts- en lengtecurves volgen een regelmatige vooruitgang. 
En zijn psychomotorische ontwikkeling? Op deze leeftijd probeert hij te zitten en vindt hij dat leuk, hij pakt jouw handen vast en herkent de gezichtsuitdrukkingen. Onbekende gezichten kunnen hem afschrikken. fschrikken.

8-12 maanden

In twaalf maanden tijd zal de baby twee keer groter en drie keer zwaarder worden! Ongeacht hij een grote of kleine eter is, de belangrijkste punten die je in acht moet nemen, zijn: 

  • De baby drinkt twee flesjes van ongeveer 240 ml per dag en eet twee volwaardige maaltijden (middag- en avondeten) + een vieruurtje. 
  • Hij heeft geen problemen met de stoelgang, heeft minstens één ontlasting per 24 uur en meerdere plasluiers per dag. 
  • Zijn gewichts- en lengtecurves volgen een regelmatige vooruitgang. 

Jouw kindje wordt 's nachts regelmatig wakker! Heb je al gedacht aan een spijsverteringsprobleem? Het kan zijn dat hij zijn maaltijd te snel opeet of zijn melk te snel opdrinkt, het kan ook zijn dat hij te grote hoeveelheden krijgt. Hou hem tijdens de volgende maaltijd goed in de gaten en praat erover met jouw arts. 
Hij heeft honger tussen de maaltijden? Verhoog de ​​hoeveelheid groenten of fruit en zetmeelrijke voedingsmiddelen van elke maaltijd en voeg indien nodig 30 ml melk toe aan de twee flesvoedingen. Je kan nu beginnen met het geven van gepureerde texturen (fruit en groenten) die hem een nieuw smaakpalet bieden en ervoor zorgen dat zijn honger wordt gestild.
En zijn psychomotorische ontwikkeling? Zijn lievelingsspelletje op deze leeftijd: voorwerpen laten vallen en kijken hoe jij ze oppakt! Hij ontdekt ook hoe leuk het is om te zitten en te liggen en om te kruipen op handen en voeten. Met zijn vinger wijst hij naar alles wat hem interesseert. 

12 maanden en ouder

De zuigelingenperiode is voorbij! Baby wordt een "grote jongen"... zelfs als hij nog lang niet dezelfde hoeveelheden eet als een volwassene. Zijn voedingsschema vanaf één jaar ziet er gemiddeld zoals volgt uit: 

  • Jouw baby drinkt 's ochtends een flesje van ongeveer 240 ml met Junior melk. 
  • Het middag- en avondeten bestaan (idealiter) uit een volwaardige maaltijd en een dessert (bijvoorbeeld melk en melkproducten of fruit). 
  • Rond 16.00 u. krijgt hij een tussendoortje en eventueel halverwege de ochtend als dit zijn eetlust tijdens het middageten niet beïnvloedt. Profiteer van zijn groeiende verlangen naar onafhankelijkheid om geleidelijk aan kleine stukjes toe te voegen aan zijn eten. 
  • Hij heeft ten minste 1 ontlasting per 24 uur en meerdere plasluiers per dag. 

En zijn psychomotorische ontwikkeling? Hij heeft zijn evenwicht steeds beter onder controle. Hij wordt elke dag iets handiger. Hij speelt met zijn vingertjes, houdt zijn flesje vast en probeert blokjes te stapelen. Hij staat rechtop door zich vast te houden aan meubels en/of verplaatst zich razendsnel op handjes en voetjes. Hij zegt zijn eerste woorden, vaak “mama” en/of “papa” tot groot genoegen van zijn ouders! Zijn gewichts- en lengtecurven volgen een regelmatige vooruitgang. 
Jouw kind lijkt nooit verzadigd? Dat is logisch. Hij zit midden in een groeispurt, beweegt steeds meer of begint te lopen. De energie die hij verbruikt, moet hij compenseren. Let op het evenwicht tussen fruit/groenten/zetmeel en melk en melkproducten.

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van
Écrivez à Nestlé Baby - Icône

NIEUWSBRIEF OP MAAT

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Podcast & vidéos

Podcasts & Video's

Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

Logo - coupons-56

Kortingen en cadeaus

Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

Logo - menu-planner-56

TIPS VOEDING

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's