Flexitarisme: de voordelen voor mijn baby
Tegenwoordig beperken veel ouders hun consumptie van vlees, vis en andere dierlijke producten. Deze keuze kan worden ingegeven door de wens een positieve invloed uit te oefenen op het milieu, hun gezondheid te verbeteren of om ethische redenen. Maar is het ook een optie om te overwegen voor mijn baby? Is het een manier van eten die aan hem is aangepast en goed is voor zijn ontwikkeling?
Wat is flexitarisme?
In tegenstelling tot veganisme of vegetarisme, verbiedt flexitarisme geen enkel voedsel. Het is een manier van eten die erin bestaat de consumptie van vlees of vis te verminderen zonder er volledig van af te zien. Je vervangt bepaalde klassieke maaltijden door vegetarische of plantaardige alternatieven, 3 of 4 keer per week. Het is een dieet dat rijk is aan fruit en groenten, met een klein aandeel minder producten van de veehouderij. Het is gebaseerd op de verscheidenheid van voedingsmiddelen om, van tijd tot tijd, dierlijke eiwitten te vervangen door plantaardige eiwitten.
Wat zijn de voordelen?
Flexitarisme kan een positieve invloed hebben op het milieu, met name door de vermindering van de CO2-uitstoot die verband houdt met de vleesproductie. Anderzijds kan het op lange termijn goed zijn voor onze gezondheid: sommige plantaardige producten bevatten immers minder cholesterol en meer vezels dan vlees, vis of eieren. Bovendien bevatten groenten en fruit een groot deel van de vitaminen en micronutriënten voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te zijn.
Kan baby een flexitariër zijn?
Tot de leeftijd van 6 maanden bestaat de voeding van de baby meestal bovenal uit melk. Maar vanaf dat moment kunt u beginnen met het diversifiëren van de voeding van uw baby. Dit betekent dat andere voedingsmiddelen en texturen geleidelijk aan in het menu van uw baby kunnen worden opgenomen. Dit is een cruciale fase: het zal zijn eetgewoonten en smaak voor de rest van zijn leven beïnvloeden.
Zoals we eerder vermelden sluit het flexitarisme geen enkele voedingsstof uit, het is dan ook hierdoor dat het ook perfect is voor je kleintje! Zo raden wij aan om de klassieke maaltijden 2 à 3 maal per week door vegetarische of plantaardige alternatieven te vervangen. tijdens deze fase kan een goede manier zijn om je baby kennis te laten maken met nieuwe smaken en tegelijkertijd een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen en vitaminen te bieden. Het zal echter nodig zijn een voldoende wekelijkse inname van dierlijke eiwitten aan te houden om mogelijke tekorten te voorkomen. Zoals u ziet, is flexitarisme een heel gezonde optie voor uw baby als het deel uitmaakt van een gevarieerde voeding. Om de planeet te sparen en een gezonde baby te krijgen, is het ideaal om 2 tot 3 plantaardige maaltijden in het weekmenu op te nemen.
Welke plantaardige alternatieven moet ik mijn baby geven?
Naast fruit en groenten kunt u hoogwaardige plantaardige eiwitbronnen zoals linzen, bulgur, quinoa of kikkererwten in zijn menu opnemen. Zorg ervoor dat u dit voedsel zo bereidt dat uw baby het gemakkelijk kan kauwen en doorslikken, afhankelijk van zijn leeftijd.
Wat inspiratie nodig? Bekijk hier een receptje voor een plantaardige maaltijd.
Geen tijd om te koken? In de winkel kan je uitgebalanceerde, biologische maaltijden vinden. Deze zijn ok een ideale manier om je baby op een gebalanceerde manier kennis te laten maken met plantaardige maaltijden. Laat het smaken!
Onze artikels