Zwangerschapsdiabetes - kan het mij ook overkomen?
"Eén van mijn vriendinnen heeft diabetes gekregen tijdens de zwangerschap. Als ik het ook heb, is het dan slecht voor mijn baby?" Zwangerschapsdiabetes die tijdens de zwangerschap ontdekt wordt, is een aandoening die je serieus moet nemen. Met een paar voorzorgsmaatregelen en een regelmatige controle krijg je een gezonde baby!
Wat is zwangerschapsdiabetes?
Het is diabetes die alleen optreedt tijdens de zwangerschap en na de zwangerschap meestal verdwijnt. Het wordt gekenmerkt door een verhoogde nuchtere glycemie (tussen 1,3 g/l en 2 g/l). Er wordt onvoldoende insuline aangemaakt in de alvleesklier waardoor de bloedsuikerspiegel verstoord wordt. Tijdens de zwangerschap is het risico op diabetes groter omdat de insulinebehoefte hoger is.
Zijn er waarschuwingssignalen? Hoe kun je het opsporen?
De meest herkenbare tekenen voor een arts zijn intense dorst, vaak plassen en vermoeidheid. Een bloedonderzoek tussen de 24e en de 28e week helpt te bepalen of jij zwangerschapsdiabetes hebt. De test wordt meestal voorgeschreven in de zesde maand.
Wat zijn de gevolgen voor de baby?
De meeste zwangere vrouwen met diabetes baren baby's zonder gezondheidsproblemen. Bij een slechte controle van de diabetes, kan het leiden tot een overmatige gewichtstoename voor de baby (meer dan 4 kg) waardoor de bevalling moeilijker wordt (kans op keizersnede).
Zijn er risicofactoren?
Ja, sommige vrouwen zijn kwetsbaarder dan anderen. Dit geldt met name als er diabetes in de familie voorkomt, als je te zwaar bent, als je eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad tijdens een vorige zwangerschap, als je ouder dan 35 jaar bent, als je al een baby met een gewicht van meer dan 4 kg hebt gehad...
Moet je je dieet aanpassen?
Regelmatig eten (3 maaltijden per dag + 1-2 tussendoortjes) en een evenwichtige voeding helpen de schommelingen van de bloedsuikerspiegel te vermijden. Sla geen maaltijden over en vermijd snacks. Je kan een paar goede gewoonten aanleren:
- geef de voorkeur aan complexe koolhydraten (granen, zetmeelrijke voedingsmiddelen, peulvruchten, rijst, pasta, aardappelen...) in plaats van enkelvoudige suikers (gebak, witte suiker, confituur, frisdranken en snoep...);
- vermijd voedingsmiddelen met een hoge glycemische index die een snelle afscheiding van insuline veroorzaken: wit brood, aardappelen, witte rijst, snoep... en kies voor een lage glycemische index: volkorenpasta of rijst, quinoa, granen zoals bulgur of boekweit...;
- eet voldoende groenten en fruit, het hoge vezelgehalte helpt de opname van koolhydraten te reguleren (niet meer dan 2 keer fruit per dag, altijd na de maaltijd);
- eet eiwitten bij elke maaltijd;
- vermijd voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte: worst, gebak, kaas... Jouw arts zal jou alle nodige informatie over de werking van de bloedsuikerspiegel geven en jou doorverwijzen naar een diëtist die jou kan helpen bij het samenstellen van een voedingsschema.
Welke andere voorzorgsmaatregelen moet ik nemen?
Jouw levensstijl is ook belangrijk. Ga vaak naar buiten, ga sporten (zwemmen, bijvoorbeeld) en wandel minimaal 30 minuten per dag. Maar neem de tijd en doe rustig aan! Een half uur lichte inspanning per dag is belangrijk om de bloedsuikerspiegel op peil te houden.
Hebben mijn baby en ik na de geboorte, ook kans op diabetes?
Maak je geen zorgen, jouw baby wordt niet met diabetes geboren. Hetzelfde geld voor jou: je zal geen diabetes hebben nadat de baby geboren is. In 98% van de gevallen verdwijnt de diabetes na de bevalling. Het risico op de ontwikkeling van een blijvende diabetes is echter wel aanwezig. Het is mogelijk om dit risico te beperken door een evenwichtig voedingsschema te volgen en regelmatig te bewegen.
Als je weer zwanger bent, heb je een vrij grote kans om opnieuw zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen. Daarom is het uitvoeren van een test vanaf het begin van de zwangerschap noodzakelijk.