Wat moet je doen als je baby diarree heeft?
Wat zijn de tekenen van diarree bij baby's? Op welke leeftijd moet je je zorgen maken? Ontdek in dit artikel hoe je het herkent en hoe je moet reageren op dit veelvoorkomende spijsverteringsongemak bij baby's.
Hoe herken je diarree bij baby's?
Of het nu viraal of bacterieel is of verband houdt met voedselintolerantie (voor koemelk of gluten), diarree wordt gekenmerkt door zeer frequente (meer dan 3 keer per dag volgens de WHO) en/of vloeibare ontlasting.
In het geval van gastro-enteritis kan deze diarree gepaard gaan met braken.
De verschillende soorten diarree bij baby's
Er zijn verschillende soorten diarree bij baby's:
Milde tot matige diarree: de ontlasting is iets zachter dan normaal, maar er is geen buikpijn. Er is geen koorts of tekenen van ongemak. Dit type diarree vereist over het algemeen geen behandeling of verandering van dieet.
Ernstige acute diarree: de ontlasting is vloeibaar en frequent. Je baby kan meer dan 38°C koorts hebben en in slechte algemene gezondheid verkeren. In dit geval is er een groot risico op uitdroging. Dringende medische hulp en rehydratatieoplossingen zijn essentieel.
Niet te verwarren met:
De ontlasting van een baby die borstvoeding krijgt: vóór de diversificatie produceert een baby die borstvoeding krijgt vaak gelige, zachte en klonterige ontlasting.
Een plotselinge verandering van dieet: eens je baby met vaste voeding start, verandert de ontlasting van consistentie. Een plotse
lingeverandering van melk, zoals de introductie van groeimelk, kan waterige ontlasting veroorzaken, een teken dat het lichaam van de baby reageert. Dit is meestal milde diarree, die niet lang aanhoudt.
Wat zijn de verontrustende tekenen van diarree bij baby's?
Diarree bij baby's is op zich niet zorgwekkend. Als er echter bepaalde symptomen verschijnen, moet je actie ondernemen.
De verontrustende tekenen van diarree bij baby's zijn:
Je baby braakt zodra hij iets te eten of te drinken krijgt aangeboden.
Zijn/haar mond is droog.
Hij/zij heeft om de twee of drie uur, of zelfs vaker, stoelgang.
Zijn/haar ontlasting lijkt bloed te bevatten.
Hij/zij is suf of reageert zelfs niet.
Hij/zij heeft een donkere, grijze huidskleur.
Controleer regelmatig zijn gewicht. Een gewichtsverlies van 5% of meer is een teken dat je onmiddellijk naar de pediatrische spoeddienst moet gaan zodat je kind de juiste behandeling kan krijgen.
Uitdroging voorkomen bij kinderen met diarree
Diarree leidt tot grote verliezen van water en minerale zouten. Dit betekent dat er een groot risico is op uitdroging. In extreme gevallen kan dit zelfs leiden tot een ziekenhuisopname . Het is daarom heel belangrijk om uitdroging bij baby's te kunnen herkennen.
Doe de uitdrogingstest:
Knijp met twee vingers in de huid rond het buikje van je baby.
Houd de huid drie seconden op zijn plaats met je vingers.
Laat de huid los en kijk of hij zijn normale vorm weer aanneemt. Als de huid zijn normale vorm weer aanneemt, is je baby voldoende gehydrateerd. Als de kneep zichtbaar blijft, heeft het lichaam van je baby te veel water verloren. Ga onmiddellijk naar een arts of naar de kinderafdeling.
Hoe omgaan met uitdroging
Is je baby uitgedroogd? Geen paniek! Begin met het rehydrateren van je baby met zakjes orale rehydratatieoplossing (ORS).
Deze zakjes zijn verkrijgbaar bij de apotheek. Bekijk samen met je zorgverlener hoe je deze ORS het best gebruikt. Ze bevatten water, minerale zouten en suiker , waardoor het preparaat beter wordt opgenomen en de kans op braken afneemt.
In de praktijk: geef elke 5 minuten 5 ml, zo vaak mogelijk. Als je borstvoeding geeft, ga dan door met borstvoeding na deze rehydratie. Voor baby's die flesvoeding krijgen, kan de melkvoeding een paar uur later worden hervat.
Hoe kun je diarree bij een baby verlichten?
Geef de baby vocht , zoals moedermelk, water of orale rehydratatieoplossingen, om uitdroging te voorkomen.
Zorg voor goede hygiëne: was je handen regelmatig en systematisch na het verschonen van je baby... want sommige diarree is besmettelijk. Zo kan je als ouder ook ziek worden, wat de zorg voor je kind niet ten goede komt.
Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen die diarree kunnen verminderen. Als je baby al vast voedsel krijgt, geef dan de voorkeur aan voedingsmiddelen die diarree effectief bestrijden:
rijst en het kookwater (rijk aan zetmeel),
pasta
appel- of kweeperenmoes,
bananen,
vruchtengelei (rijk aan pectines),
wortelpuree...
Vermijd irriterend voedsel, zoals pittig, vet of zuur eten dat de maag en darmen van je baby kan irriteren.
Natuurlijk moeten deze voedingsmiddelen worden aangeboden als onderdeel van een gevarieerde voeding om het risico op tekorten of zelfs ondervoeding te beperken.
Veelgestelde vragen over diarree bij baby's
Hoe weet ik of mijn baby diarree heeft?
De tekenen van diarree bij een baby zijn frequente en/of vloeibare ontlasting. In het geval van gastro-enteritis kan deze diarree gepaard gaan met braken en verlies van eetlust.
Wanneer moet je je zorgen maken over babydiarree?
Het is belangrijk om een arts te raadplegen als de diarree langer dan een paar dagen aanhoudt, als het gepaard gaat met koorts of braken, of als de baby uitgedroogd lijkt.
Diarree bij pasgeborenen (tussen 1 en 6 maanden oud) kan snel ernstige gevolgen hebben, zoals uitdroging, wat zelfs kan leiden tot een ziekenhuisopname . Daarom is het belangrijk om snel te reageren.
Hoe stop je diarree bij baby's?
Het is belangrijk om een goede hydratatie te behouden door de baby vocht te geven zoals moedermelk, kunstvoeding of indien nodig orale rehydratatieoplossingen. Het is ook aan te raden om licht verteerbaar voedsel te geven, zoals rijst, bananen en gekookte appels.