De volgende stappen in je baby's avontuur in vaste voeding.
Nu je je baby hebt laten kennismaken met een aantal nieuwe smaken en texturen, kun je beginnen met het verder 'verbreden' van zijn/haar smaakpapillen door het aanbieden van diverse soorten gezond vaste voeding.
- Laat je baby het tempo bepalen. Ieder kind is anders en je kunt zelf zien wat het beste werkt voor je kleine voedselverkenner.
- Experimenteer met verschillende texturen en smaken om de smaak van je baby te verbreden.
- Bereid dezelfde ingrediënten op verschillende manieren om te kijken wat het beste naar binnen gaat.
- Wat je baby ziet, aapt hij/zij na, dus zorg ervoor dat je een goed voorbeeld geeft en laat je baby aanschuiven bij gezinsmaaltijden. Naar jou kijken wekt zijn/haar nieuwsgierigheid op en moedigt aan tot nadoen en meedoen.
- Kijk uit voor allergieën. Veel voorkomende allergene voedingsmiddelen zijn onder andere: selderij, granen die gluten bevatten, koemelk, schaaldieren (garnalen), eieren, vis, noten, lupine, sesamzaadjes, soja en sulfieten. Verdiep je in waar je rekening mee moet houden bij voedselallergieën en -intoleranties bij baby's.
- Afwisseling is belangrijk. Richt je op de belangrijke voedselgroepen: moedermelk of aangepaste zuigelingenmelk, granen en zetmeel (rijst, pasta, aardappelen), eiwitrijk voedsel (vlees, vis, eieren en peulvruchten). Denk ook aan oliehoudende zaden zoals noten, maar alleen in de vorm van olie, fruit en groenten (vers, bevroren of in blik, maar zonder toegevoegde suiker of zout).
- Geef niet op! Het kan zijn, dat je je baby wel tot acht keer nieuwe voedselsoorten en gladde texturen moet aanbieden, voordat hij/zij ervan geniet.
- Vermijd voedsel dat zout of zoet is, rijk is aan verzadigde vetten, weinig vet bevat, rauwe schaaldieren, hele noten (verstikkingsgevaar) en honing (deze kan bacteriën bevatten).
- Bied water aan bij elke maaltijd en tussendoortje. Onthoud dat je baby op deze leeftijd qua dranken alleen maar borstvoeding, zuigelingenmelk en water nodig heeft.
*Honing speelt een cruciale rol in de smaakontwikkeling, vooral in de vroege levensjaren, omdat het baby's introduceert in een diversiteit aan smaken en helpt hun smaakpapillen te vormen.
Honing kan echter bacteriën bevatten die infantiel botulisme kunnen veroorzaken. Daarom mag honing niet worden geïntroduceerd voor de leeftijd van 12 maanden, tenzij de sporen van Clostridium botulinum zijn geïnactiveerd door een geschikte behandeling met hoge druk en hoge temperatuur, zoals in de industrie wordt toegepast.
Elke keer dat honing in onze producten wordt gebruikt, ondergaat het een extern gevalideerde behandeling om ervoor te zorgen dat onze producten veilig zijn voor consumptie.
Onze artikels