
De volgende stappen in je baby's avontuur in vaste voeding.
Nu je je baby hebt laten kennismaken met een aantal nieuwe smaken en texturen, kun je beginnen met het verder 'verbreden' van zijn/haar smaakpapillen door het aanbieden van diverse soorten gezond vaste voeding.
- Laat je baby het tempo bepalen. Ieder kind is anders en je kunt zelf zien wat het beste werkt voor je kleine voedselverkenner.
- Experimenteer met verschillende texturen en smaken om de smaak van je baby te verbreden.
- Bereid dezelfde ingrediënten op verschillende manieren om te kijken wat het beste naar binnen gaat.
- Wat je baby ziet, aapt hij/zij na, dus zorg ervoor dat je een goed voorbeeld geeft en laat je baby aanschuiven bij gezinsmaaltijden. Naar jou kijken wekt zijn/haar nieuwsgierigheid op en moedigt aan tot nadoen en meedoen.
- Kijk uit voor allergieën. Veel voorkomende allergene voedingsmiddelen zijn onder andere: selderij, granen die gluten bevatten, koemelk, schaaldieren (garnalen), eieren, vis, noten, lupine, sesamzaadjes, soja en sulfieten. Verdiep je in waar je rekening mee moet houden bij voedselallergieën en -intoleranties bij baby's.
- Afwisseling is belangrijk. Richt je op de belangrijke voedselgroepen: moedermelk of aangepaste zuigelingenmelk, granen en zetmeel (rijst, pasta, aardappelen), eiwitrijk voedsel (vlees, vis, eieren en peulvruchten). Denk ook aan oliehoudende zaden zoals noten, maar alleen in de vorm van olie, fruit en groenten (vers, bevroren of in blik, maar zonder toegevoegde suiker of zout).
- Geef niet op! Het kan zijn, dat je je baby wel tot acht keer nieuwe voedselsoorten en gladde texturen moet aanbieden, voordat hij/zij ervan geniet.
- Vermijd voedsel dat zout of zoet is, rijk is aan verzadigde vetten, weinig vet bevat, rauwe schaaldieren, hele noten (verstikkingsgevaar) en honing (deze kan bacteriën bevatten).
- Bied water aan bij elke maaltijd en tussendoortje. Onthoud dat je baby op deze leeftijd qua dranken alleen maar borstvoeding, zuigelingenmelk en water nodig heeft.
*Honing speelt een cruciale rol in de smaakontwikkeling, vooral in de vroege levensjaren, omdat het baby's introduceert in een diversiteit aan smaken en helpt hun smaakpapillen te vormen.
Honing kan echter bacteriën bevatten die infantiel botulisme kunnen veroorzaken. Daarom mag honing niet worden geïntroduceerd voor de leeftijd van 12 maanden, tenzij de sporen van Clostridium botulinum zijn geïnactiveerd door een geschikte behandeling met hoge druk en hoge temperatuur, zoals in de industrie wordt toegepast.
Elke keer dat honing in onze producten wordt gebruikt, ondergaat het een extern gevalideerde behandeling om ervoor te zorgen dat onze producten veilig zijn voor consumptie.
Onze artikels

Nestlé Baby introduceert nieuwe milieuvriendelijke verpakking voor fruitpotjes
Bij Nestlé Baby willen we onze impact op het milieu verminderen en garant staan voor veilige en duurzame producten.

Zo begin je met aanvullende vaste voeding
Het beginnen met aanvullende vaste voeding is een spannende tijd. Hier onze top tips van onze voedingsdeskundige over hoe en wanneer je kunt beginnen met babyhapjes.

Zo zorg je voor gezonde voeding voor peuters
Gezonde voeding kan je kindje nu een leven lang gezond laten eten. Hier zijn enkele voedingsbouwstenen voor de beste voeding voor peuters.

Vast voedsel ontdekken via de Rapley-methode
Vraag je je af wanneer je met babyvoeding kunt beginnen? De meeste baby's kunnen hier vanaf zes maanden mee beginnen.

Heeft mijn baby alles om goed te groeien?
De goede ontwikkeling van mijn baby gaat gepaard met zijn behoefte aan een evenwichtige voeding. IJzer, fluoride, vitamine D, vitamine K... Ik ben een beetje verloren.

Ik leer mijn baby om te proeven ... want er zijn zo veel smaken?
Er wordt gezegd dat baby's liever voor zoet dan hartig kiezen, dat de smaak in de buik van de moeder bepaald wordt, dat de smaakontwikkeling zich vormt aan het begin van de overgang op vaste voedin

Help: hij vindt niks lekker en wil niets meer eten!
Het is elke keer weer een drama tijdens de maaltijd. Mijn kind weigert bijna alles wat ik hem geef en dat zorgt voor stress. Ik maak mij bovendien zorgen over zijn gezondheid.

Flexitarisme: de voordelen voor mijn baby
Tegenwoordig beperken veel ouders hun consumptie van vlees, vis en andere dierlijke producten.

Baby met de pot mee laten eten
Vraag je jezelf af hoe je kunt genieten als je baby aan tafel mee-eet? Samen eten is een prachtige manier om iedereen bij elkaar te brengen en je peuter te laten leren over gezond eten.

Starten met de eerste babyhapjes? Met deze handige spulletjes ben je goed voorbereid
Nu begint het avontuur pas echt!

Hoe voorkom je overgewicht bij kinderen?
Als jonge ouder wil je het allerbeste voor je kind. Helaas treft overgewicht ongeveer 20% van de kinderen in België.

De "taal" van mijn baby
Mijn baby kan nog niet praten. Het is soms moeilijk om tussen de glimlach en de tranen een aanduiding van verzadiging te herkennen. Of juist van honger.

Zo help je een kieskeurige eter
Vraag je je af hoe je een kieskeurige eter kunt helpen? Het ontwikkelen van smaak kost tijd.

Welke kleur is normaal in de ontlasting van je baby
In de war door de verschillende kleuren en consistenties in de luiers van je baby? Maak je geen zorgen, er is overal een verklaring voor!

Welke flesvoeding kiezen voor je kindje?
Het is niet gemakkelijk om je weg te vinden in alle beschikbare assortimenten flesvoeding.

Doorslapen vanaf 6 maanden
Slapen is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je kindje. Rond de leeftijd van vijf maanden komt er meestal een rustigere periode aan.

Hoe vermijd je thuis ongevallen met een nieuwsgierige baby?
Zodra je baby zich in verschillende ruimten kan voortbewegen, wil hij alles aanraken. Je spruit is nergens bang voor. Welke maatregelen kan je nemen?

Aan wie kan ik mijn baby toevertrouwen?
Opnieuw gaan werken is prima. Maar het vinden van de meeste geschikte persoon die over mijn kleine schat zal waken, dat is een belangrijke vereiste!

Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat mijn baby goed slaapt?
Wanneer zal mijn baby de hele nacht doorslapen? Is het normaal dat hij zoveel beweegt als hij slaapt? En als hij eindelijk in slaap is gevallen, duurt het maar drie of vier uur.
Onze producten

Nestlé® Yogolino® Appel Aardbei
Nestlé® Yogolino® Appel Aardbei, het zuivelproduct in een knijpzakje speciaal ontworpen voor baby’s !

Nestlé® Baby Fruit Appel Peer Perzik
Fruitpap met de heerlijke smaak van appel, peer en perzik. Makkelijk om overal mee naartoe te nemen.

Nestlé® CERELAC® Gluten Free
Granen voor kinderen met een glutenallergie.

Nestlé® Baby Fruit Appel Banaan Aardbei
Een praktisch fruithapje in een knijpzakje om overal mee naar toe te nemen !

Nestlé® Baby Snack Veggie crackers Wortel
Heerlijke veggie crackers met wortel. Een handige snack op maat van kindjes van 1 tot 3 jaar gemaakt van de beste biologische ingrediënten.