Verwachte bevallingsdatum berekenen
Je baby wordt over een paar maanden geboren, maar wanneer precies? Dankzij deze handige tool van Nestlé Baby kan je eenvoudig de geboortedatum van je kindje ontdekken!
Terwijl je wacht op je eerste echografie om de exacte bevallingsdatum te bepalen, kan je in onze tool al een idee krijgen wanneer die zal vallen. Vul alleen de datum in waarop je voor het laatst ongesteld was en voila!
Waarom je bevallingsdatum berekenen?
Het is officieel, er is een baby op komst! Je voelt je ongetwijfeld al ongeduldig, maar maak je geen zorgen, de komende weken zullen met een rotvaart voorbijgaan. De berekening van je bevallingsdatum zal helpen om je voor te bereiden op het ouderschap.
Week na week verandert je lichaam. Door de verschillende stadia van deze ontwikkelingen te identificeren, kan je een beter beeld vormen van wat er gaat gebeuren. Praktisch zal het je ook helpen een zwangerschapskalender op te stellen met verschillende onderzoeken en controles tijdens je zwangerschap.
Laten we samen enkele van de belangrijkste gebeurtenissen identificeren:
- De echografie in het eerste trimester: Tussen week 10 en 12 van de zwangerschap zal je je baby voor de eerste keer zien. Emotie gegarandeerd!
- De bekendmaking op het werk: Aan het einde van het eerste trimester is het tijd om je zwangerschap te melden bij je werkgever. Naast de aankondiging, kan je zo genieten van bepaalde voordelen, maar ook beginnen met jezelf te organiseren en de data van je zwangerschapsverlof te bepalen.
- De tweede echografie: In maand 5 van de zwangerschap kan je de baby voor het eerst voelen bewegen in je buik. Ook het geslacht zal je dan te weten komen - als je dat wilt natuurlijk! Sommige ouders houden het liever een verrassing tot op het einde.
- Volg een voorbereidingscursus op de geboorte: Deze cursussen (op maand 7) helpen je om je fysiek en mentaal voor te bereiden op de bevalling. Zo beperk je de stress en de angst die nefast kunnen zijn voor je baby.
- De vluchtkoffer voorbereiden: Het vertrek naar de materniteit is een stressvol moment. Vermijd het om last minute je koffer in te pakken en doe het vooraf. Pak comfortabele kledij voor jezelf en de eerste kleertjes voor je baby’tje.
- De babykamer inrichten: Meubels, verf, decoratie, beddengoed... Er zijn duizend en één dingen waar je aan moet denken om je kleine schat te verwelkomen.
Hoe je zwangerschap berekenen
Het is relatief eenvoudig om de vermoedelijke bevallingsdatum te weten te komen. Baseer je voor deze berekening op de eerste dag van je laatste menstruatie. Tel daar dan 14 dagen bij (de geschatte bevruchtingsdatum), gevolgd door 9 maanden zwangerschap en je zal weten wanneer je min of meer gaat bevallen.
Je kan het zelfs nog nauwkeuriger berekenen als je een ovulatietest gebruikt of als je de exacte datum van de bevruchting weet. In dat geval, voeg je 39 weken toe en heb je een vermoedelijke bevallingsdatum.
Amenorroe of zwanger ?
De term “amenorroe” gebruiken gezondheidswerkers om de voortgang van je zwangerschap te meten. Is dit net hetzelfde als zwanger zijn? Niet helemaal. Het aantal weken amenorroe wordt berekend vanaf de laatste menstruatie. Een zwangerschap daarentegen wordt berekend vanaf het geschatte tijdstip van de eisprong (en dus de bevruchting), meestal twee weken na de laatste menstruatie. Artsen geven de voorkeur aan weken amenorroe omdat het betrouwbaarder is.
Dit is natuurlijk maar een schatting. Je arts kan je een preciezere datum geven door een klinisch onderzoek en een bloedtest uit te voeren.
- Evolutie van de zwangerschap -
Ik ben zwanger
- Zwangerschap & voeding -
Voedsel voor zwangere vrouwen
- Getuigenissen van ouders -
Het leven van ouders