Identifier la couleur des selles de bébé dans sa couche – Nestlé Baby&Me

Welke kleur is normaal in de ontlasting van je baby

In de war door de verschillende kleuren en consistenties in de luiers van je baby? Maak je geen zorgen, er is overal een verklaring voor! Bij Nestle Baby weten we er alles over en wij zijn er dan ook om je te helpen te ontcijferen wat de kleuren van ontlasting, of ‘kaka’ zoals je het wellicht beter kent , betekenen voor de gezondheid van je baby.

Hoe ziet "normale" stoelgang eruit?

De eerste ontlasting van een pasgeborene is vaak donkergroen tot zwart van kleur en wordt ook wel meconium genoemd.

Meconium is meestal geurloos, kleverig en wordt binnen de eerste 24 uur na de geboorte of zelfs al bij de geboorte uitgestoten.

Daarna varieert de ontlasting, afhankelijk van de voeding en ontwikkeling van je baby

Tijdens de eerste weken is de stoelgang van een baby die borstvoeding krijgt, meestal groen of geelachtig. De ontlasting komt vaak en is vrij vloeibaar (tot 8 keer per dag).

Bij borstvoeding is de ontlasting vaak zacht en pasteus, soms zelfs dun als diarree, maar maak je daar geen zorgen over. Kies je voor flesvoeding, dan zul je merken dat de ontlasting wat steviger en dikker is - beide zijn volkomen normaal voor een gezonde baby.

Vanaf  het moment dat je baby begint met vaste voeding, zal de ontlasting consistenter en minder frequent zijn (ongeveer 2 tot 3 keer per dag), zelfs minder dan één keer per dag. Geen paniek, dit is vaak heel normaal! Zolang de consistentie goed is, kun je gerust zijn over de gezondheid van je kleintje. 

De kleur van de stoelgang hangt af van wat de vorige maaltijd was. Bij bijvoorbeeld wortels, zal de ontlasting eerder een oranje kleur hebben. Als je baby flesvoeding krijgt, hangt de kleur van de ontlasting ook af van de babymelk. Je kunt je dus aan een regenboog van mogelijkheden verwachten!

De ontlasting van je baby begrijpen

Zie je de ontlasting van je baby veranderen? Dat is heel normaal! De spijsvertering van je baby verandert langzaam mee met je baby en naargelang het type voeding dat je je schatje geeft.

Het voedsel, maar ook de ontwikkeling van je baby hebben een invloed op de kleur, de consistentie en soms... de geur! Laten we (figuurlijk) in de luiers van je baby duiken en ze samen ontcijferen.

De verschillende kleuren stoelgang van baby's

  • Zwarte ontlasting in de eerste paar uur (en soms dagen) is het meconium, een groenachtige, zwartachtige substantie. Dit is een teken dat de darmen van je baby zich aanpassen en goed werken! Als er zeer zwarte ontlasting wordt aangemaakt, dat geen meconium is, raden we je aan om je kinderarts te consulteren.
  • Groene ontlasting met een kakigroen tintje ziet er misschien raar uit, maar dat is normaal. Vooral baby’s die flesvoeding krijgen hebben dit vaak omdat die vaak gehydrolyseerde eiwitten bevat. De kleur kan komen door toegevoegd ijzer in flesvoeding. Bij vast voedsel, kan groene ontlasting ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld groene groenten 
  • Gele ontlasting wordt meestal geassocieerd met een dieet van enkel moedermelk of zuigelingenvoeding.
  • Bruine ontlasting komt door een normale, gezonde spijsvertering. De bruine kleur is te wijten aan de afbraak van voedsel in het spijsverteringsstelsel.
  • Witte ontlasting of stoffige/bloemige ontlasting is geen normale kleur. Praat erover met je kinderarts.
  • Rode of roze ontlasting is normaal bij bepaalde rode voedingsmiddelen zoals tomatensap of rode bieten, maar kan ook het gevolg zijn van medicatie. Als je denkt dat je bloed ziet, consulteer dan je pediater.

De soorten consistenties van ontlasting

  • Diarree / Vloeibare ontlasting: de ontlasting van een baby die uitsluitend borstvoeding krijgt, is meestal vloeibaar en lijkt op moedermelk. Als de ontlasting van je baby vloeibaarder, overvloediger of vaker is dan normaal, raadpleeg dan je kinderarts.
  • Zachte ontlasting: dit is in de meeste gevallen een normale consistentie. Baby's die flesvoeding krijgen, kunnen dikkere ontlasting hebben. Maar het is vooral bij vaste voeding dat de ontlasting consistenter wordt.
  • Constipatie / harde ontlasting: lijkt je baby moeite te hebben met ontlasting en wordt hij/ ze helemaal rood bij het persen? Dan kan je kleintje geconstipeerd zijn. Als het ongemak na enkele dagen aanhoudt, raadpleeg dan een pediater.
  • Vettige, glimmende ontlasting: Het kan zijn dat de baby vetten niet goed opneemt. Neem even contact op met je kinderarts om spijsverteringsproblemen uit te sluiten.

De geur van de ontlasting van de baby

Het is goed om te onthouden dat uitwerpselen, urine en de geur ervan allemaal deel uitmaken van een natuurlijk spijsverteringsproces. Maar de geur kan per baby verschillen. 

Ontlasting van een pasgeboren baby heeft bijvoorbeeld weinig geur. Geleidelijk aan wordt de ontlasting echter "complexer" dankzij de bacteriën die zich in de darmen ontwikkelen. Een baby die flesvoeding krijgt, kan een sterkere geur hebben dan een baby die borstvoeding krijgt.

Koester de mooie momenten met je kleine wonder. Geniet van je baby's unieke geur, een heerlijke herinnering aan jullie speciale band. Deze tijd is zo bijzonder, maak er het allerbeste van!

 

Hoe interpreteer je de ontlasting van je baby?

De ontlasting van je baby controleren en waarom het belangrijk is

Ontlasting vertelt je veel over het dieet, spijsverteringsstelsel en de algemene gezondheid van je baby. Door te letten op veranderingen in de uitwerpselen (kleur, textuur en frequentie), kun je mogelijke problemen (constipatiediarree, voedselallergieën, infecties, enz.) snel opsporen en passende maatregelen nemen.

Merk je grote veranderingen op, zoals een te hoge of te lage frequentie, waterige ontlasting, bloed of slijm? Of is je baby lange tijd geconstipeerd? Dan is het raadzaam om een arts te raadplegen.

 

3 Tips voor een gezonde stoelgang

Borstvoeding biedt veel voordelen, waaronder het stimuleren van een goede stoelgang! Met de superkrachten van spijsverteringsenzymen en antilichamen is moedermelk de Heilige Graal voor een sterke spijsvertering.

Daarom raden we aan om bij de eerste paar maanden van je baby alleen borstvoeding te geven.

Een evenwichtige voeding aangepast aan de leeftijd van je baby is essentieel om een gezonde stoelgang te bevorderen. Afhankelijk van hoe ver je staat met het diversifiëren van de voeding, kun je zelfs vezels via fruit, groenten, volkoren granen en peulvruchten.

Als extraatje, om een verstopping in de darmen (d.w.z. constipatie) te voorkomen, zorg ervoor dat je baby goed gehydrateerd blijft. Laat je baby genoeg drinken, zoals moedermelk, zuigelingenvoeding of water, afhankelijk van de leeftijd.

View details Buikpijn!
Calmer les maux de ventre de votre bébé Nestlé Baby

Buikpijn!

Veel huilen en pruilen, mijn baby kan niet meer ...  Ik heb de indruk dat het buikpijn is, maar ik weet niet wat te doen om de pijn te verlichten.

Veelgestelde vragen over de ontlasting van je baby

Wanneer moet je je zorgen maken over de kleur van de ontlasting van je baby?

Het is belangrijk om de kleur van je baby’s ontlasting in de gaten te houden, omdat dit een indicator is voor de gezondheid. Zwarte, witte of roze ontlasting moet je aan de pediater melden.

Wat is de normale kleur van de ontlasting van je baby? 

De kleur van de ontlasting van baby's kan variëren, afhankelijk van hun leeftijd en dieet. Over het algemeen is de ontlasting mosterdgeel of lichtbruin.

De ontlasting van pasgeborenen die borstvoeding krijgen is meestal geel en vloeibaar, terwijl die van baby's die flesvoeding krijgen, donkerder en vaster is.

De ontlasting kan ook van kleur veranderen afhankelijk van de vaste voeding in het dieet van de baby. 

Hoe vaak moet een baby stoelgang maken per dag? 

De frequentie van de stoelgang verschilt van baby tot baby en kan worden beïnvloed door het soort voeding, de spijsvertering en de stofwisseling. Over het algemeen maken baby's die borstvoeding krijgen meerdere keren per dag stoelgang (na elke voeding), terwijl de frequentie bij baby's die flesvoeding krijgen op één of twee keer per dag ligt.

Je kleintje volgt dus misschien niet hetzelfde ritme als anderen, maar dat is niets om je zorgen over te maken. Leer de normale variaties in de frequentie van de stoelgang van je baby kennen, zodat je weet wanneer het tijd is om een arts te raadplegen.

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van
Écrivez à Nestlé Baby - Icône

NIEUWSBRIEF OP MAAT

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Podcast & vidéos

Podcasts & Video's

Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

Logo - coupons-56

Kortingen en cadeaus

Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

Logo - menu-planner-56

TIPS VOEDING

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's