Hoe voorkom je overgewicht bij kinderen?
Als jonge ouder wil je het allerbeste voor je kind. Helaas treft overgewicht ongeveer 20% van de kinderen in België. Het is belangrijk om hierop de aandacht te vestigen, want overgewicht kan grote gevolgen hebben voor de latere gezondheid van je kind. Maar hoe voorkom je dat je kind te zwaar wordt? Hieronder geven we je een aantal tips.
Jouw baby heeft tijdens zijn eerste levensjaar een echte energieboost nodig om in 12 maanden tijd zijn lengte te verdubbelen en zijn gewicht te verdrievoudigen. Deze explosieve groeicurve zal verminderen als jouw kleine schat leert lopen. Het lieve ronde en mollige baby’tje maakt meestal plaats voor een slankere peuter. Dit verlies van lichaamsgewicht zal voortduren totdat hij 6 of 7 jaar oud is. Hierop volgt een nieuwe "mollige" periode waarin de gewichtstoename in hogere mate zal toenemen dan de groei.
Het probleem? Sommige kinderen worden op driejarige leeftijd al mollig, een mogelijk teken van obesitas bij kinderen. Een risico dat makkelijk te voorkomen is door in een vroeg stadium de basisprincipes van een gezonde en evenwichtige levensstijl aan te leren.
Oorzaken van overgewicht bij kinderen?
Obesitas bij kinderen is het onderwerp geweest van talrijke studies, omdat het fenomeen alarmerende proporties aanneemt.
- Gebrek aan beweging: Kinderen die te weinig bewegen, hebben een grotere kans op overgewicht. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat ze te veel tijd doorbrengen voor een scherm (TV , IPAD, computer,...) .
- Te calorierijke voeding: Kinderen die te veel ongezonde voeding eten, zoals snoep en frisdrank, fastfood krijgen te veel calorieën binnen. Hierdoor kan overgewicht ontstaan.
- Erfelijke factoren: Soms kan overgewicht ook erfelijk zijn. Als ouders of grootouders overgewicht hebben, is de kans groter dat een kind ook overgewicht zal krijgen.
- Hormonale factoren: Soms kan overgewicht ook te maken hebben met hormonale factoren, zoals bijvoorbeeld een schildklierprobleem.
- Psychologische factoren: Stress, angst of depressie kan ertoe leiden dat kinderen te veel eten, wat kan leiden tot overgewicht.
Dit overgewicht zorgt niet alleen voor lichamelijke beperkingen maar ook voor psychische problemen. Jouw kind kan moeite hebben om zijn zwaarlijvigheid te aanvaarden en zonder complexen te leven. Het is algemeen bekend dat zijn klasgenoten niet zullen twijfelen om hem daarmee te plagen!
Gelukkig bestaat er voor alles een oplossing en daarom kan jij verdere stappen ondernemen zodra je merkt dat jouw kind aanleg heeft voor overgewicht.
De waarschuwingssignalen
Is je kind mollig? "Het zit in de familie, dat is normaal", dat is wat we vaak horen. Dit kan soms het geval zijn. Maar niet altijd: sommige signalen kunnen wijzen op kinderobesitas. Hou het daarom goed in de gaten, zonder je al te druk te maken natuurlijk!
De waarschuwingssignalen van een baby met overgewicht:
- De gewichtscurve van jouw kind toont een stijging en overschrijdt twee tot drie curves.
- De "mollige" periode (de gewichtstoename neemt in hogere mate toe dan de groei) komt eerder, op de leeftijd van 3 jaar in plaats van 6 of 7 jaar.
- De baby is een beetje mollig na de leeftijd van 3 jaar.
Een regelmatige medische follow-up door de kinderarts/ kinderdiëtiste helpt om waakzaam te blijven en alle waarschuwingssignalen van een toekomstig overgewicht in de gaten te houden.
Voedingsgids voor baby
Gezonde gewoontes voor het leven
Verschillende klinische studies tonen aan dat hoe eerder (vóór de leeftijd van twee jaar) de preventie tegen overgewicht en obesitas van start gaat, des te efficiënter die zal zijn. Wat kan jij doen zodat jouw baby een echte kleine fijnproever wordt? Volg de principes van een evenwichtige en gevarieerde voeding!
Dat geldt zowel voor hem, als voor de rest van het gezin. Respecteer allereerst het ritme van 4 maaltijden per dag, eet langzaam en op regelmatige tijdstippen.
Zorg ervoor dat hij voldoende calcium opneemt via de melk (moeder- of zuigelingenmelk), die de basis blijft van zijn voeding! Geef de voorkeur aan groenten en fruit, ten minste twee of drie porties per dag.
Geef hem de juiste hoeveelheid eiwitten (vlees, vis, eieren...) die geadviseerd wordt door jouw kinderarts. Kies voor zetmeelrijke producten (pasta, granen, rijst...) die zorgen voor een langdurige energie voor de baby in volle groei en die de zin in tussendoortjes helpen te voorkomen.
Als jouw kind tussen de maaltijden door honger heeft, moet je hem geen schuldgevoel geven: gun jouw kind zo nu en dan een tussendoortje, maar zorg ervoor dat het geen gewoonte wordt.
Frisdrank en snoep zijn enkel toegestaan tijdens speciale gelegenheden (kinderfeestje, familiereünies, enz.).
Tot slot, jouw lievelingen hebben een overvloed aan energie. Ga daarom met ze wandelen en probeer lichamelijke activiteiten in te plannen. Dat zorgt voor een betere nachtrust van jouw kindje (en jouw avonden zullen ook meer zen zijn!).
Borstvoeding: een natuurlijke groeiregulator
Het stofwisselingssysteem van je kind zorgt ervoor dat voedingsstoffen uit de voeding worden verteerd, gebruikt deze voedingsstoffen en slaat ze op. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam en zijn nodig voor de groei van spieren, huid, haren en nagels. Ook dragen eiwitten bij aan het functioneren van het immuunsysteem en het vervoer van stoffen door het lichaam.
Onderzoekers zijn van mening dat eiwitten in moedermelk mogelijk het risico op overgewicht op latere leeftijd verminderen. Een optimale hoeveelheid en kwaliteit van de eiwitten ondersteunen een gezonde groei met een normale gewichtstoename. Hoe komt dat? In borstvoeding zitten minder aminozuren die de productie van insuline stimuleren. Een te hoge inname van die aminozuren vergroot het risico op zwaarlijvigheid later. In jouw moedermelk zitten dus de beste eiwitten in de juiste hoeveelheden, zodat je baby’s gewicht vandaag en morgen gezond toeneemt.
Waar of niet waar?