Aider votre bébé à bien dormir : Nos astuces | Nestlé Baby

Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat mijn baby goed slaapt?

Wanneer zal mijn baby de hele nacht doorslapen? Is het normaal dat hij zoveel beweegt als hij slaapt? En als hij eindelijk in slaap is gevallen, duurt het maar drie of vier uur. Ik kan dus nooit echt tot rust komen. Zijn er dingen die ik moet weten zodat mijn baby goed kan slapen?

Voordat jouw baby een goede nachtrust heeft, moet zijn zenuwstelsel tot ontwikkeling komen om de meerdere slaapcycli aan elkaar te kunnen koppelen. Hij moet leren om zich voornamelijk aan te passen aan het dag- en nachtritme waar wij zo gehecht aan zijn. Want ook de geluiden, geuren en gewaarwordingen zijn anders dan in de buik van mama.
Dit leerproces kan kort of lang duren en per kind verschillen. Hoe kan jij jouw baby helpen? Door vaste tijdstippen aan te houden (kleintjes zijn dol op routine) en hem veel liefde te geven.

Goed slapen om goed te groeien

Een baby slaapt veel tijdens de eerste paar maanden: hij doet bijna niets anders! Door te slapen verwerkt jouw baby wat er overdag is gebeurd. Slapen stimuleert bovendien het groei- en ontwikkelingsproces. Het is voornamelijk tijdens het slapen dat de hypofyse (klier die zich onder de hersenen bevindt) het groeihormoon afscheidt.

De slaap van jouw baby wordt, net zoals bij volwassenen, onderverdeeld in twee fases. De beginfase is de trage slaap: tijdens deze periode van de rustige slaap, die ongeveer twintig minuten duurt, slaapt jouw baby rustig en is de aanmaak van het groeihormoon optimaal. Dan begint de fase van de remslaap: de baby is een beetje onrustig, hij slaapt minder diep en wordt vaker wakker. Deze fase is essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen. Er bestaan tussen deze twee specifieke fases ook minder duidelijke tussenliggende slaapfases. Als jouw baby in slaapt valt, zal hij meestal eerst een beetje onrustig zijn.

Een pasgeborene slaapt gemiddeld 16 uur (met uitersten tussen 14 en 20 uur per dag). De algemene hoeveelheid slaap zal langzaam afnemen naarmate jouw kindje ouder wordt: 15 uur als hij ongeveer zes maanden oud is en nog vaak 13 uur als hij ongeveer 4 jaar oud is. Het slapen overdag zal geleidelijk aan verminderen: 3 tot 4 dutjes per dag bij baby's van 6 maanden, slechts 2 dutjes bij baby's van 12 maanden en tot slot één dutje in de namiddag als hij 18 maanden oud is. Deze waarden zijn enkel een aanduiding omdat ze zeer afwisselend kunnen zijn.

En de nachtrust, iets waar zoveel ouders zich zorgen om maken, is volledig afhankelijk van de baby! Sommige baby's slapen vanaf de eerste weken de hele nacht door, maar het duurt vaak enkele maanden voordat de biologische klok afstand doet van zijn eigen ritme dat afgestemd is op een periode van 3 tot 4 uur gedurende een periode van 24 uur. Jouw baby zal zijn slaapritme beetje bij beetje aanpassen aan het circadiaanse ritme: de afwisseling van dag en nacht, regelmatige maaltijden, de speelmomenten en de interactie met zijn omgeving helpen hem bij deze aanpassing, waardoor het 's nachts wakker worden geleidelijk aan verdwijnt!

Een paar tips en voordat je het weet, is je hartendief vertrokken naar dromenland

In je buik kende jouw baby geen verschil tussen dag / nacht. En tijdens de eerste weken van zijn leven ook niet! Het goede nieuws? Jij kan hem helpen met deze eenvoudige tips.

Vaste tijdstippen aanhouden! Zorg ervoor dat het huis 's nachts rustig is, doe alle luiken helemaal dicht zodat het binnen donker is. Overdag, als hij een dutje doet, laat je daarentegen een beetje licht binnen en hoeft het in huis niet muisstil te zijn.

Houd een vast ritueel aan vóór het slapengaan zodat hij begrijpt dat het bedtijd is. 's Avonds, bijvoorbeeld, verversen we de luier, doen we de pyjama aan, zingen we een slaapliedje en geven we een dikke knuffel. Als hij wat ouder is, kunnen jullie samen een verhaaltje lezen. Zorg ervoor dat het ritueel vóór het dutje niet hetzelfde is zodat hij het verschil kan maken. Bijvoorbeeld, een kort kinderliedje, een kus en hup naar bed!

Help hem om te wennen aan vaste tijdstippen. Na de "op vraag"-formule van de eerste weken voed je hem nu enkel op specifieke tijden.

 

Zorg ervoor dat het niet te warm of te koud is in zijn slaapkamer. De juiste temperatuur ligt tussen 18 en 20 graden Celsius. Denk eraan om de slaapkamer regelmatig te verluchten en er niet te roken!

De baby slaapt nog in jouw kamer? In het begin zal het hem geruststellen (en jou ook!): jullie zijn dicht bij elkaar en je hoeft niet op te staan om te luisteren of alles goed gaat of om hem te voeden. Maar het is niet raadzaam om deze situatie te verlengen na de eerste paar maanden. Jouw baby moet zelf in slaap kunnen vallen en in zijn eigen kamertje slapen. Dit is essentieel voor de kwaliteit van zijn slaap... en voor jouw relatie!

Jouw baby kan niet slapen zonder zijn knuffel, zijn tutje of duim? Pak het niet van hem af: het biedt hem troost en helpt hem om in slaap te vallen. Hij beslist zelf wanneer hij het niet meer nodig heeft. Nu is dit nog een heilige bondgenoot om rustig te kunnen slapen!

Hij huilt als hij in slaap valt? Laat hem een paar minuten met rust: baby's huilen vaak om in slaap te kunnen vallen, dat is normaal. Indien de huilbui te lang aanhoudt, ga dan even naar hem kijken: hij moet waarschijnlijk gerustgesteld worden.

banner mpi checklist eerste

Een goede en veilige nachtrust

Kies een bedje met spijlen dat voldoet aan de standaard veiligheidsnormen en een stevige matras in de juiste afmetingen, zodat hij niet gekneld kan raken tussen het bed en de matras of tussen de spijlen.

Om goed te kunnen slapen, moet je jouw baby op zijn rugje leggen. Zijn gezicht is niet bedekt en hij kan vrij en goed ademen.

Vermijd alle onnodige accessoires in zijn bedje (deken, kussen...): een kruippakje is voldoende zodat hij het niet koud krijgt. Hetzelfde geldt voor knuffels: één knuffel mag, maar niet de hele verzameling knuffeldieren!

Kinderartsen raden aan om baby's op hun rugje te leggen en de kamer niet te veel te verwarmen: 18 tot 20°C volstaan opdat je baby het niet koud zou krijgen. Verlucht de kamer regelmatig en rook er nooit!

Tevens zou het gebruik van white noise, of witte ruis, een wondermiddel zijn voor onrustige baby's om makkelijker in- en door te slapen.

Kunnen baby's dromen?
Als baby's bewegen in hun slaap, denken veel mensen dat ze dromen, maar dat is niet zo! Er zijn zelfs kinderartsen die beweren dat kinderen pas gaan dromen na hun derde jaar, als ze oud genoeg zijn om hun dromen na te vertellen.

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van
Écrivez à Nestlé Baby - Icône

NIEUWSBRIEF OP MAAT

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Podcast & vidéos

Podcasts & Video's

Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

Logo - coupons-56

Kortingen en cadeaus

Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

Logo - menu-planner-56

TIPS VOEDING

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's