Hoe vermijd je thuis ongevallen met een nieuwsgierige baby?
Zodra je baby zich in verschillende ruimten kan voortbewegen, wil hij alles aanraken. Je spruit is nergens bang voor. Welke maatregelen kan je nemen?
Zet jezelf op je baby's ooghoogte en kijk even. Trappen worden een uitdagende berg en de voorwerpen rondom hem zijn allemaal het ontdekken waard ... Er zijn ontelbare verleidingen. Je hoeft niet paranoïde te worden, maar het is duidelijk dat een huiselijke omgeving gevaren inhoudt voor je baby. Je kan je baby echter niet op de voet volgen en dus moet je een aantal voorzorgsmaatregelen treffen.
Beter voorkomen dan genezen!
De beste manier om huishoudelijke ongevallen te vermijden is door ze te voorkomen. Waarschuwingen werken het best. Je baby is zich niet bewust van de mogelijke gevaren, dus moet jij je kindje begeleiden bij zijn/haar ontdekking van de wijde wereld. Leg uit waarom je oogappel geen strijkijzer of ovendeur mag aanraken.
Het is ook essentieel dat er altijd een volwassene een oogje in het zeil houdt. Laat een baby nooit alleen: niet in bad, niet op de verzorgingstafel, niet in de kinderstoel, niet in de auto ... zelfs niet in een ruimte waar er een open raam is!
Maak gebruik van specifieke uitrustingen voor baby's veiligheid in elke ruimte van je woning: beveiligingen voor elektrische wandcontacten, een veiligheidshekje aan de trap of het zwembad, een beschermdeur aan de oven, bescherming op tafelhoeken, deurstoppers …
Voorkom ongevallen in elke ruimte
De keuken is de gevaarlijkste plaats: bijna een kwart van alle huishoudelijke ongevallen gebeurt hier. Voorkom verstikking, vergiftiging of inname van giftige producten door gevaarlijke voorwerpen buiten baby's bereik te plaatsen: plastic zakken, schoonmaakproducten, messen, geneesmiddelen ...
Denk eraan om altijd de stelen of handgrepen van pannen en potten naar binnen te richten. Let erop dat de kinderstoel stabiel en weg van het fornuis staat en maak je baby vast in zijn stoel.
Kies voor een bedje dat beantwoordt aan de veiligheidsvereisten (CE-norm) in de kinderkamer. Less is more: één of twee knuffels volstaan ! Het is niet nodig om hoofdkussens en dekens toe te voegen, een trappelzak of overpyjama is genoeg.
Laat geen kleine voorwerpen rondslingeren in de eetkamer of salon, je baby zou ze kunnen inslikken. Vermijd kaarsen en bescherm hoeken van meubelen waaraan hij zich kan pijn doen.
Berg alles goed op in de badkamer, je moet alles binnen handbereik hebben tijdens baby's badje of om een luier te verversen. Ga voor veiligheidsuitrustingen zoals antisliptapijt en houd je baby altijd in het oog tijdens het baden. Geneesmiddelen zitten veilig opgeborgen in een afgesloten kast!
Laat geen gereedschap of tuinproducten (meststoffen ...) achter in de tuin. Als je een zwembad hebt, is het ten zeerste aanbevolen om veiligheidsvoorzieningen te gebruiken.
Wat doe je in noodgevallen?
Blijf kalm als er sprake is van een blauwe plek, een buil, een sneetje of een lichte brandwonde! Het merendeel van dergelijke kleine wondjes kun je thuis verzorgen. Wat ontsmettingsmiddel, een pijnstillende zalf en een dikke knuffel ... en het is alweer vergeten!
In ergere gevallen kan je 112 bellen, waar ze je zullen zeggen wat je kan doen in afwachting van de hulpdiensten of je zullen doorverwijzen naar een spoeddienst in de volgende gevallen:
- Bij diepe snijwonden, uitgebreide brandwonden en/of snijwonden/brandwonden in het gezicht.
- Als er een vreemd voorwerp vastzit in je baby's neus of als baby een voorwerp heeft ingeslikt.
- Als je baby op het hoofd is gevallen en zich abnormaal gedraagt: verlies van bewustzijn, braken ...
- Als je baby geneesmiddelen of giftige producten heeft ingeslikt. Geef je baby nooit te drinken of laat je kind niet braken, ongeacht het product dat werd ingeslikt. Bel 112 en volg hun aanwijzingen.