Een schreeuw in de nacht: wat moet ik doen?
Mijn kleine schat valt meestal binnen enkele minuten in slaap. Maar op dit moment wordt hij 's nachts schreeuwend wakker. Ik vind het moeilijk om hem gerust te stellen en hem te troosten. Wat hulp zou welkom zijn, want ik ben een beetje aan het stressen...
Nachtmerries beginnen meestal bij ongeveer 3 jaar en komen vaak voor tot de leeftijd van ongeveer 5 jaar. Nachtmerries ontstaan 's avonds laat tijdens de remslaap.
Draken, monsters en spoken... jouw kind wordt 's nachts geplaagd door enge wezens. Dat is normaal op deze leeftijd: nachtmerries zijn een verwerking van zijn angsten. Het kan zijn dat hij een tekenfilm heeft gezien met een gemene hond of een boek heeft gelezen over een boze heks, 's nachts komen die personages weer tot leven om hem te achtervolgen! Nachtmerries helpen jouw kind bij het uiten van zijn frustraties, verdriet en angsten. Dit is een noodzakelijke fase want het helpt hem bij zijn ontwikkeling.
Hoe ga je hier goed mee om? Door hem te troosten! Maak geen drama van zijn angsten, maar verwaarloos ze niet: leg hem kortweg uit dat monsters niet bestaan. Hij zal weer gerustgesteld zijn en in slaap vallen. Praat de volgende dag samen met hem over het boek of de tekenfilm waar hij bang van is geworden. Het samen opnieuw lezen of kijken, kan hem leren deze angst te overwinnen.
Nachtelijke angstaanvallen: een indrukwekkend fenomeen... maar onschadelijk
Nachtelijke angstaanvallen zijn anders dan nachtmerries omdat ze vroeg in de avond tijdens de diepe slaap optreden. Ze komen het meest voor tussen vier en acht jaar. Een ander verschil met nachtmerries: jouw kind wordt niet wakker. Hij zit in zijn bed te staren, hij huilt, schreeuwt, is onrustig en zweet... maar slaapt nog steeds! Het is indrukwekkend, maar probeer hem niet wakker te maken, want hij zou niet begrijpen waarom je hem uit zijn slaap haalt. Deze paniekaanvallen duren meestal slechts enkele minuten en het kind komt vanzelf tot rust. De volgende dag herinnert hij zich niets meer!
Een oorzaak van deze nachtelijke paniekaanvallen kan een gebrek aan slaap zijn. Deze nachtelijke huilbuien helpen jouw kind zijn bezorgdheid of de angst voor nieuwe dingen in zijn leven te uiten, zoals het begin van het schooljaar, de komst van een broertje of zusje ...
Als deze nachtelijke angstaanvallen te wijten zijn aan slaapgebrek, dan moet je hem misschien vroeger in bed leggen of hem een langer dutje laten doen. Zorg ervoor dat hij niet te vroeg naar bed gaat om zijn slaappatroon niet te verstoren. Als zijn angstaanvallen niet overgaan, maak dan een afspraak met jouw kinderarts. Hij kan je advies geven.
Het kan hem helpen!
De volgende tips kunnen nuttig zijn voor een goede nachtrust.
Plaats een waaklampje in zijn slaapkamer: zoals de naam al doet vermoeden, "waakt" het over zijn nachtrust.
Zet de deur op een kier en laat een klein lichtje branden op de gang zodat jouw baby zich niet helemaal afgezonderd voelt, dat is voldoende om hem gerust te stellen!
Het avondritueel - een korte "inspectie" van de slaapkamer, een slaapliedje of verhaaltje en een dikke knuffel - kunnen ook voor minder drama zorgen bij het slapengaan. Het is belangrijk om de slaapkamer te verlaten voordat hij in slaap valt.
De knuffel is ook een onmisbaar vriendje in de strijd tegen de monsters!
En als jouw kind jouw liefdevolle aai over zijn bol nodig heeft, dan mag hij even bij jou in bed komen liggen. Maar let op, dit is een uitzondering, en slechts toegestaan voor een paar minuten. Daarna gaat hij weer naar bed op zijn eigen slaapkamer!
Mijn zoon heeft vaak nachtmerries. Om hem te helpen heb ik een ‘nachtmerrievanger’ verzonnen: ik heb een oude schoendoos beschilderd met allerlei kleuren en die hebben we samen onder het bed gezet. Sindsdien is hij 's nachts niet meer wakker geworden! - Laura, moeder van Daan