Terug naar huis: gaat het allemaal wel lukken?
Ik kan niet wachten om mijn baby zijn knus nestje te laten zien. Maar ik heb nog zo veel vragen: zal ik een goede moeder zijn? Hoe ga ik het allemaal voor elkaar krijgen, de boodschappen, het huishouden en de baby? En hoe ga ik om met ons leven als koppel?
Als jij je opfrist of gaat rusten, wordt er op de kraamafdeling voor je baby gezorgd. Je hebt een probleem of vraag? Dan kan je om hulp vragen. Maar als je eenmaal thuis bent, is het een ander verhaal! Je moet je baby verzorgen, voor het huishouden zorgen, aan je relatie met je partner denken ... en voordat je het weet, ben je verloren. Een beetje organisatie, iets minder hoge verwachtingen en een tikkeltje humor kunnen je ongetwijfeld helpen tijdens deze bewogen tijd vol emoties. Volg onze tips!
4 tips voor een succesvolle thuiskomst
- Probeer de thuiskomst met je baby en alle babyspulletjes goed te organiseren. Er is geen sprake van dat jij je kleine schat die pas een paar dagen oud is halsoverkop van de kraamafdeling mee naar huis neemt! Om ontspannen te blijven, kan je de taken overlaten aan je partner die zich ongetwijfeld alleen kan redden.
- Zorg ervoor dat er voldoende voorraad in de koelkast is voor minstens een aantal dagen: je gaat geen boodschappen doen als je naar huis terugkeert. Hetzelfde geldt voor de babyspulletjes: luiers, kleding of toiletartikelen, alles moet klaarstaan voor gebruik. Ben je iets vergeten? Vraag een vriendin om hulp of kies voor thuislevering, dat kan de eerste weken zeer praktisch zijn.
- Neem de tijd om je baby zijn huis, zijn kamer en die van jou te laten zien ... Dit is een uniek moment waar jullie samen van kunnen genieten.
- Vergeet niet te rusten! Laat de taken van de maaltijden klaarmaken, het verzorgen van de andere kindjes of het huishouden over aan je partner, je mama of een familielid. Na alle inspanningen mag jij genieten van een welverdiende rust!
Tip om ontspannen te blijven
De komst van een baby kan het dagelijks leven ingrijpend veranderen. Maar dat is geen reden om jezelf weg te cijferen! Neem elke dag een beetje tijd voor jezelf. Zo nu en dan 10 minuten om weer helder te kunnen denken.
Het geheim om je niet overweldigd te voelen: prioriteiten stellen en delegeren. Je kunt niet alles alleen en meteen doen! Het is niet de trofee van de perfecte moeder die op het spel staat, maar jouw herstel van de bevalling en de geruststelling met betrekking tot je nieuwe verantwoordelijkheden.
Nog een klein geheim: als je te moe bent, kun je de duur van kraamvisites inkorten, hoe gezellig het ook is, en zelfs afzeggen als het helemaal niet lukt. Jouw dierbaren zullen het begrijpen!
Het wordt je allemaal te veel, de babyblues is merkbaar? Je hoeft geen schuldgevoel te hebben want het overkomt bijna alle moeders. Aarzel niet om advies en/of hulp te vragen. Niet alleen je verloskundige, kinderarts of arts kan je geruststellen, maar ook je echtgenoot en je vriendinnen die al moeder zijn.
De eerste menstruatie na de bevalling, seksualiteit: ik wil eerlijke antwoorden.
Als je weer thuis bent, heb je talloze vragen. Je lichaam is veranderd en heeft even de tijd nodig om te herstellen. Het bloedverlies of "kraamvloed" is volkomen normaal en duurt gemiddeld vijftien dagen. Als het bloedverlies gepaard gaat met pijn en/of koorts, overleg dan met je gynaecoloog. Hetzelfde geldt als je een episiotomie of een keizersnede hebt gehad en pijn voelt.
De bekende "eerste menstruatie na de bevalling" wordt vaak gevreesd maar is echter een 100% natuurlijk verschijnsel. De terugkeer van een evenwichtige hormoonhuishouding zorgt ervoor dat je weer ongesteld wordt. Dit gebeurt meestal zes weken na de bevalling. Als je borstvoeding geeft, zal je eerste menstruatie worden uitgesteld (ongeveer 3 maanden).
Zes weken nadat je bevallen bent, kan je beginnen met bekkenbodemoefeningen. Je kan weer gaan sporten als je het trainen van je bekkenbodemspieren hebt afgerond.
Je hebt zin om te knuffelen met je partner ... Het is aanbevolen om een aantal weken na de bevalling te wachten totdat jullie proberen samen te vrijen, zeker als je een episiotomie hebt gehad. Praat met je gynaecoloog als je vragen hebt over anticonceptie! Zoals ook bij sport geldt: heb een beetje geduld... Intussen worden massages en strelingen sterk aanbevolen!
Mijn vrouw en ik maakten goed gebruik van de tijd voor het flesje van 23 uur door op tijd naar bed te gaan en lekker te ontspannen. Massages, tedere momenten onder de lakens… ideaal om de spanningen van de dag kwijt te raken. Een paar weken na de bevalling kwam de zin in seks vanzelf weer terug. - Frank, papa van Mila