Is de knuffel echt het vriendje van mijn baby?
Sommige kinderen kiezen voor een zijdezachte knuffel, anderen voor een lapje stof of een klein plastic speelgoedje. Andere kinderen zijn zelfs tevreden met een rijmpje of een eenvoudig gebaar, zoals een plukje haar om de vinger draaien!
Fluffy, Tommy of Knorrie... de knuffel speelt een belangrijke rol voor jouw baby ongeacht de naam. En als hij zijn knuffel verliest of als deze gewassen moet worden, is het een ramp! Hoe kan je dit enigszins ingewikkeld liefdesverhaal goed laten verlopen?
De knuffel, een onmisbaar vriendje?
In Sub-Sahara-Afrika en Noord-Afrika hebben peuters geen knuffel. Het is wel zo dat ze maanden lang letterlijk vastgeplakt blijven aan hun moeder en nog vaak in bed van mama en papa slapen tot de leeftijd van 3 of 4 jaar. Bij ons is het een ander verhaal: de knuffel is koning! In tegenstelling tot een paar decennia geleden wordt de emotionele waarde van deze vriendjes vandaag de dag wel erkend: de geur en de aanraking van een knuffel kunnen jouw baby geruststellen.
De knuffel gaat meestal een rol spelen in het leven van een baby op de leeftijd van 5 maanden tot 1 jaar. Hij heeft de keuze uit verschillende knuffels maar kiest er één die volgens jou misschien niet de mooiste is! De baby heeft zijn eigen criteria: zijn knuffel moet zacht zijn (vandaar de naam), je moet eraan kunnen friemelen en op kunnen kauwen en hij moet net zo lekker ruiken als zijn mama of zijn vertrouwde omgeving. Het heeft dus geen zin om hem te beïnvloeden door hem verschillende knuffels te geven!
De knuffel speelt een belangrijke rol voor jouw baby: het is het eerste voorwerp dat hij echt bezit. Het is de overgang tussen het vertrouwde thuis en de buitenwereld, tussen het reële en het denkbeeldige, tussen aanwezigheid en afwezigheid... De Britse kinderarts en psychoanalyticus noemt zo’n voorwerp een "overgangsobject". De knuffel is de vervanging van jouw afwezigheid: het kan jouw baby geruststellen als hij naar de crèche of oppas gaat.
Heeft jouw peuter geen knuffel? Dat betekent dat hij er geen behoefte aan heeft. Hij heeft waarschijnlijk een andere manier gevonden om troost te vinden: zijn duim of een liedje ...
Tips van ouders
Mijn baby neemt zijn knuffel overal mee naartoe. Dus als hij het op straat verliest of vergeet, is het een drama. Om dit te voorkomen, heb je ongetwijfeld een tweede Timmy gekocht. Maar dat is niet altijd voldoende! Om met deze gevoelige kwestie om te gaan, zijn hier enkele tips van ouders...
Je bent Rafje tijdens het winkelen verloren? Dit is het moment waarop je de dubbelganger tevoorschijn haalt... Maar pas op, kinderen zijn niet dom. Wist je dat er een Facebookpagina is opgericht speciaal om verloren knuffels terug te vinden? knuffelkwijt.com!
Je vertrekt 's morgens in alle haast en... je bent Pluisje thuis vergeten! Maak je geen zorgen, vertroetel jouw kind en geef hem extra veel kusjes. De knuffel wordt verondersteld jou te vervangen, je kan nu dus zijn plaats innemen!
Moet ik Beertje wassen? Je kan Beertje wassen als de baby hem niet nodig heeft. Vergeet hem niet in de droogkast te stoppen om het proces te versnellen! En als het nodig is, geef hem dan het tweede exemplaar terwijl hij wacht. Nog een tip: je moet het tweede exemplaar ook regelmatig wassen. Het is belangrijk dat de knuffels allebei dezelfde geur hebben en dezelfde slijtagegraad.
Teddy is helemaal versleten... mag ik hem echt niet weggooien? Vertel jouw kind dat je Teddy kan herstellen. Leg hem bijvoorbeeld uit dat Teddy een dagje bij oma moet logeren om beter te worden en dat hij helemaal gezond terugkomt!
Jouw kind kan niet zonder Brammie? Het is zinloos om hem te dwingen, alleen hij beslist wanneer hij afstand kan doen van zijn knuffel, meestal tussen 3 en 6 jaar. Als hij ouder is dan 6 jaar en zeer gehecht blijft aan zijn knuffel, leg hem dan uit dat hij nu een grote jongen is, dat hij de knuffel op zijn kamer kan bewaren maar te oud is om de knuffel overal mee naartoe te nemen...