Wat mag je wel en niet eten als je zwanger bent?
Moet je echt zoveel eten opgeven als je zwanger bent? Hoe zit het met dat glaasje wijn in het restaurant waar je zo van houdt? En wat met sushi? Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap de voedingsstoffen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft. Wat ook cruciaal is, is te weten welke voedingsmiddelen je moet vermijden.
5 tips voor gezonde voeding tijdens zwangerschap
Gezonde voeding is onmisbaar voor een goede levensstijl, maar tijdens de zwangerschap is dat zelfs nog belangrijker. Wij geven je vijf handige richtlijnen.
1. Het is niet nodig om "te eten voor 2"
Je merkt waarschijnlijk dat je meer honger hebt, maar je hoeft niet “te eten voor twee”. Eet een beetje meer, ja... maar eet niet twee keer zoveel! Het belangrijkste is om je lichaam en jouw baby te voorzien van broodnodige voedingsstoffen.
2. Kies voor gevarieerde voeding
Een gevarieerde voeding is de sleutel tot een evenwichtige voeding. Kies voor groenten, fruit, volle granen, eiwitrijke voeding of vetarme melkproducten. Gezond eten tijdens de zwangerschap is een must en vul je reserve foliumzuur en ijzer aan met supplementen.
3. Geen dieet tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap zal je enkele kilo’s aankomen, da’s nu eenmaal normaal je maakt een baby in je buik. Het is dus niet het moment om te diëten, dus laat die proteïne-shakes maar in de kast. Hou enkel je gewichtstoename in het oog en overleg altijd goed met je gynaecoloog.
4. Sla geen maaltijden over
Je lichaam heeft drie volwaardige maaltijden per dag nodig. Probeer je eraan te houden, zelfs als je niet zo'n honger hebt. Veel mensen zeggen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd is van de dag, dat heeft een reden. Geen (goed) ontbijt, zal zorgen voor een energiedip. Sla die dus niet over, zelf al heb je wat last van ochtendmisselijkheid.
5. Drink genoeg en eet voldoende vezels
We zeggen het steeds weer, maar water drinken is essentieel (minstens 1,5 liter per dag), en nog meer tijdens de zwangerschap. Dit in combinatie met het eten van vezels in fruit, groenten, granen, volkoren zetmelen (zoals pasta, rijst,..), zo bevorder je een goede stoelgang.
Wat mag je niet eten als je zwanger bent
Bij een zwangerschap ben je geneigd het advies van je moeder, je tante of je beste vriendin op te volgen. Een goede raad: vraag eerst aan uw gynaecoloog wat je tijdens je zwangerschap niet mag eten. Grote fans van koffie of sushi… sorry. Jullie zullen even op jullie tanden moeten bijten.
Gelukkig is er meer wat je wél kunt eten, dan wat je links moet leggen. Dit is een overzicht van wat je moet vermijden tijdens de zwangerschap.
Om misverstanden te vermijden, geven we je hier een (klein) overzicht van de voedingsmiddelen die je tijdens de zwangerschap absoluut niet en wel mag eten.
1. Vis, schaal- en schelpdieren
Vis bevat eiwitten en essentiële omega-3-vetzuren en is daarom aanbevolen tijdens de zwangerschap. Er zijn echter drie uitzonderingen:
Vissoorten met een hoog kwikgehalte kunnen het zenuwstelsel van je ongeboren baby aantasten. Roofvissen zoals tonijn, zwaardvis of snoek bevatten doorgaans meer kwik dan andere vissen.
Koud-gerookte vis, zoals gerookte zalm en haring, bevatten een zeker risico op listeriose (een door voedsel overgedragen infectieziekte).
Daarnaast is het ook belangrijk om alle rauwe schaal- en schelpdieren te vermijden. Als je vis niet goed kookt, loop je het risico op infecties zoals salmonella en listeria.
|
2. Ongepasteuriseerde melkproducten & kaas
Rauwe melk, ongepasteuriseerde en zacht-gerijpte kazen kunnen schadelijke bacteriën bevatten, waaronder listeria of salmonella.
Ongepasteuriseerde melkproducten & kaas die je niet mag eten |
|
3. Rauw vlees
Voor de vleeseters onder ons: Vlees en gevogelte moeten altijd goed doorbakken zijn, zo vermijd je het risico op toxoplasmose (een besmettelijke ziekte die via dieren op mensen wordt overgedragen) en salmonella. Wees extra voorzichtig met gevogelte, varkensvlees, worstjes en gehakt, inclusief hamburgers.
Met leverproducten moet je tijdens de zwangerschap ook voorzichtig zijn. Lever bevat hoge hoeveelheden retinol (vitamine A). Overmatige dosissen kunnen schadelijk zijn voor ongeboren baby's.
Rauw vlees dat je niet mag eten |
|
4. Alcohol
Hoe zit het met je glaasje wijn in een restaurant? Studies hebben nog niet precies aangetoond hoeveel alcohol in bier of sterke drank schadelijk kan zijn voor je baby. Daarom is alcohol verboden tijdens de zwangerschap.
5. Rauwe eieren
Het is beter om geen rauwe eieren te eten om blootstelling aan salmonella te voorkomen. Vermijd ook gerechten met rauwe of gedeeltelijk gekookte eieren.
|
6. Groenten
Alle groenten zijn gezond en passen binnen een gevarieerde voeding, ook rauwe groenten. Het is belangrijk om ze altijd zeer goed te wassen en hygiënisch te bewaren. Kiemgroenten zoals tuinkers en sojascheuten kook je best kort voor het eten om alle bacteriën te doden.
|
7. Kruiden
Sommige kruiden zijn niet veilig omdat ze een vroegtijdige bevalling of andere problemen kunnen veroorzaken
Kruiden die je niet mag eten |
|
8. Overige
Dranken met cafeïne: Beperk je inname van cafeïne tot minder dan 200 mg per dag (2 à 3 lichte kopjes koffie). Overmatige consumptie tijdens de zwangerschap kan de groei van de baby verstoren.
Kruidenthee: Bepaalde theeën bevatten gedroogde vruchten, bloemen, specerijen of kruiden en dus geen cafeïne. Er kunnen andere stoffen inzitten die gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap. Bijvoorbeeld: Roomse kamille, hibiscus, valeriaan, zoethout of sint-janskruid.
Drop: Voor je eigen bloeddruk tijdens de zwangerschap kun je het beste voorzichtig zijn met drop. Neem hooguit een paar dropjes per dag.
Kalebaskalk: Bijna alle geteste producten van deze kalksoort bevatten te veel lood. Te veel kan vroeggeboorte en een lager geboortegewicht veroorzaken.
Goji-bessen: Deze bessen bevatten betaïne, een stof die een miskraam zou kunnen veroorzaken.
Welke voedselinfecties zijn gevaarlijk in de zwangerschap?
Sommige door voedsel overgedragen infecties kunnen ernstig zijn als je ze tijdens de zwangerschap oploopt. Maar geen paniek: met de juiste reflexen loop je geen risico.
Met een goede voedselhygiëne tijdens de zwangerschap kan je infecties voorkomen. Was altijd je handen voor je eet of voedsel klaarmaakt.
1. Toxoplasmose
Deze ziekte (kattenziekte) kan van kat op mens worden overgebracht. Toxoplasmose kan ernstige aangeboren afwijkingen veroorzaken tijdens de zwangerschap bij de foetus.
2. Listeriose
De listeria bacterie veroorzaakt deze infectieziekte, vaak aanwezig in rauw vlees, vis, fruit, groenten en kazen. De ziekte manifesteert zich voornamelijk als een griepachtige aandoening.
Bij gezonde mensen kan deze infectie geen kwaad. Maar de risico's tijdens de zwangerschap zijn hoog: miskraam, vroeggeboorte, ademhalingsproblemen...
Als dit het geval is, raadpleeg dan jouw arts, hij zal onmiddellijk een antibioticakuur voorschrijven.
- onze recepten voor zwangere vrouwen -
Huisgemaakte recepten voor zwangere vrouwen
- baby&me talks -
Voeding voor zwangere vrouwen