Waarom heb ik zin in aardbeien?
Ik heb gisteren alweer niet aan de confituurpot kunnen weerstaan! En ik had nog wel gezworen dat ik het niet meer zou doen... En vanmorgen ben ik ontzettend misselijk geworden door de geur van geroosterd brood. Mijn man heeft me de bijnaam 'Smulaapje' gegeven. Heel grappig! Maar waar komt de plotselinge zin in bepaald voedsel of juist afkeer vandaan?
Alle zwangere vrouwen zijn getuige van de onweerstaanbare drang om te eten die soms tot boulimia kan leiden. Sommige theorieën beweren dat het lichaam een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen en het dus aan zijn behoeften probeert te voldoen. Het verlangen naar rood vlees is het gevolg van een ijzertekort, het verlangen naar chocolade een behoefte aan magnesium ... Een verleidelijke gedachte maar niet per se juist! Het zijn namelijk de hormonen (alweer!) die onze eetgewoonten in verwarring brengen.
Hormonen, mijn beste vijanden
Alhoewel hormonen essentieel zijn voor een goed verloop van de zwangerschap en de uitwisseling tussen de placenta en de foetus verzekeren, kunnen ze ook bijzonder hinderlijk zijn. Om te beginnen met de reukzin en smaak die veranderen door de verhoogde concentratie oestrogeen. Resultaat: iets wat je eerst niet lustte, blijkt nu opeens superlekker, of de geur van alledaagse dingen gaat je plotseling tegensteken. Maak je geen zorgen: dit verdwijnt meestal na de eerste drie maanden!
De plotselinge zin in bepaald voedsel zou een te lage bloedglucosespiegel kunnen voorkomen, een fenomeen waar de vrouw tijdens de zwangerschap gevoeliger voor is. Tenzij al deze verschijnselen slechts een manier zijn van de toekomstige mama om meer aandacht te krijgen. Het is duidelijk: de oorzaken van de plotselinge honger, trek en een bepaalde afkeer zijn nog een groot mysterie!
Hoe kan ik mijn plotselinge trek en eetbuien in bedwang houden?
Toegeven aan bepaalde verlangens en heerlijk genieten van een aardbeientaart is niet verboden. Integendeel! Het is niet erg als jij je houdt aan een gevarieerd en evenwichtig voedingsschema, als je niet constant toegeeft aan voedsel dat te rijk is aan suiker en vet, als je gewichtscurve normaal blijft en als je niet voortdurend naar snacks grijpt.
De beste oplossing om de trek en een hongerig gevoel tegen te gaan, is om drie maaltijden per dag te eten en jezelf een tot twee tussendoortjes te gunnen: om 11 uur en/of om 16 uur. Geef de voorkeur aan zetmeelrijk voedsel (volkoren granen, volkorenbrood, peulvruchten...). Ze leveren langdurige energie en zorgen voor een verzadigd gevoel. Als je op jouw gewicht moet letten, maak er dan bijvoorbeeld een gewoonte van om je dessert te bewaren voor het vieruurtje.
Doe jezelf geen tekort! Je kan nog steeds van lekkere dingen blijven genieten zolang je maar niet overdrijft!
Tijdens mijn derde zwangerschap heb ik me vreselijk laten gaan... Ik had alleen maar trek in eenvoudig, gepureerd voedsel, ham, geroosterd brood, pasta met boter (o, die enorme borden spaghetti die ik in de eerste paar maanden naar binnen heb gewerkt!). In feite at ik precies hetzelfde als mijn kinderen. Mijn partner zat aan tafel verbaasd toe te kijken! - Karin, moeder van Thijs, Emma en Tim