
Voeding voor je baby van 12 maanden
Vanaf 12 maanden lijkt de voeding van je baby steeds meer op die van de rest van het gezin. Je kind kan nu drie maaltijden per dag eten, inclusief een vast ontbijt, aangevuld met tussendoortjes.
Opgroeimelk blijft belangrijk, maar je baby zal er geleidelijk minder van drinken. Introduceer nieuwe voedingsmiddelen stapsgewijs en pas de grootte van de stukjes aan terwijl de tandjes groeien. Moedig zelfstandigheid aan door je kind met de vingers of een kindvriendelijke lepel te laten eten.
Geef de voorkeur aan vers fruit en groenten, een kleine hoeveelheid gevarieerde dierlijke eiwitten (zoals vlees, vis en eieren), zetmeelrijke voedingsmiddelen en geschikte zuivelproducten. Bied porties aan die passen bij de leeftijd van je kind en dwing hen niet om hun maaltijd volledig op te eten. Gebruik de aanbevolen hoeveelheden en voorbeeldmenu's als handige richtlijn. Vergeet niet dat jij een rolmodel bent voor je kind; eet dus zelf ook gezond en evenwichtig.

H2- De ontwikkeling van je baby op 12 maanden
Een jaar oud! Je baby blaast (met jouw hulp) zijn eerste kaarsje uit. De vooruitgang die hij in het afgelopen jaar tijd geboekt heeft, is indrukwekkend, maar er komt nog zoveel meer aan. Ontdek de belangrijkste mijlpalen in ontwikkeling, slaap, groei, bewustwording en voeding van je baby rond de leeftijd van 12 maanden.
Tussen 12 en 17 maanden leert je baby emoties en afwijzing beter uiten. Hij geniet ervan om de aandacht van volwassenen te trekken en wordt steeds charmanter. Soms kan hij verlatingsangst voelen wanneer hij van zijn ouders gescheiden is. Deze angst vermindert meestal als de volwassene die voor hem zorgt hem geruststelt.
Wat betreft de fijne motoriek leert je baby zijn lepeltje vasthouden om zelfstandig te eten. Ook wordt hij vaardiger in het hanteren van objecten. Qua grove motoriek kan hij zelf opstaan en zich optrekken, en soms zelfs zijn eerste stapjes zetten zonder steun.
H2- De groei van je baby op 12 maanden
Is je baby een lichtgewicht of een zwaargewicht? Op 12 maanden varieert de lengte van baby's meestal tussen de 67,5 en 80 cm, terwijl het gewicht ligt tussen de 7,5 en 12 kg. De hoofdomtrek is gemiddeld 45 cm bij meisjes en 46 cm bij jongens.
Meisje op 12 maanden | Jongen op 12 maanden | |
Lengte | Tussen 67,5 en 80 cm | Tussen 67,5 en 80 cm |
Gewicht | Tussen 7,5 en 12 kg | Tussen 7,5 en 12 kg |
Let op: deze cijfers zijn gemiddelden! Elk kind is anders, dus je hoeft je geen zorgen te maken zolang de groei en gewichtscurve regelmatig zijn. Zolang je kind gestaag groeit in zijn of haar eigen tempo, hoef je je geen zorgen te maken.
Het bewustzijn van je baby op 12 maanden
Je baby kan nog steeds last hebben van verlatingsangst als hij gescheiden wordt van zijn ouders. Het is belangrijk om hem zoveel mogelijk gerust te stellen en je eigen spanning niet te laten zien bij het afscheid, bijvoorbeeld bij de crèche of oppas. Baby's zijn namelijk zeer gevoelig voor emoties!
Dit is ook het moment om eenvoudige beleefdheidsregels, zoals "hallo," "tot ziens," en "dank je," spelenderwijs aan te leren. Je baby zal deze vaak met gebaren uitdrukken. Spel is de ideale manier om hem hierbij te begeleiden.
De taal en communicatie van je baby op 12 maanden
De taalontwikkeling van je baby verfijnt rond de leeftijd van 1 jaar. Dit is vaak het moment van de eerste woorden: meestal zegt hij "papa" voor "mama." Je baby kan steeds beter emoties, weigeringen en zijn wil uitdrukken, en begrijpt eenvoudige instructies in "volwassen" taal.
Blijf met je baby praten, leg uit wat er in zijn omgeving gebeurt en benoem de activiteiten die jullie samen doen. Gebruik verschillende toonhoogtes in je stem: je baby houdt ervan om je te imiteren, en dit helpt hem zijn taalvaardigheden verder te ontwikkelen.
De grove motoriek van je baby op 12 maanden
De grove motoriek van een 1-jarige kan sterk verschillen van kind tot kind. Je baby kan kruipen, op handen en knieën lopen, zich op zijn buik of billen voortbewegen, of zelfs zittend op één been schuiven. Je baby kan zichzelf optrekken en zelfstandig staan door steun te zoeken bij meubels. Sommige baby's zetten zelfs al hun eerste stapjes, al zijn deze soms nog wankel.
Rond 1 jaar leert je baby lopen, wat hem meer bewegingsvrijheid en zelfstandigheid geeft.
Je baby ontdekt lopen: Vooruit… lopen maar!
Na een jaar van oefenen zijn de spieren van je baby klaar voor de eerste stapjes. De koolhydraten uit zijn voeding, zoals die in babycerealen, pasta, rijst en aardappelen, leveren de energie die hij nodig heeft om te leren lopen. Met een beetje oefening zal je baby binnenkort zelfs beginnen te rennen!
Hij leert “nee” zeggen: Nee, nee, nee!
Je baby lijkt het woord “nee” niet meer uit zijn mond te krijgen. Dit is zijn manier om zijn onafhankelijkheid te ontwikkelen door zich af en toe te verzetten tegen volwassenen. Het is dan ook niet vreemd als hij weigert te luisteren of boos wordt. Dit hoort allemaal bij het vormen van zijn eigen persoonlijkheid!
De fijne motoriek van je baby op 12 maanden
Je 12 maanden oude baby wordt steeds handiger in het omgaan met objecten. Hij kan voorwerpen van de ene hand naar de andere overbrengen, dingen aanpakken die je hem aanreikt, en zelfstandig de kartonnen bladzijden van een boek omslaan. Ook kan hij zichzelf omdraaien terwijl hij zit.
Geef je baby speelgoed en spelletjes om met zijn handen te verkennen. Op deze leeftijd is hij nieuwsgierig naar alles en vindt hij elke situatie een gelegenheid om te spelen. Zijn fantasie kent geen grenzen en alledaagse voorwerpen kunnen zomaar zijn favoriete speelgoed worden!
De eetvaardigheden van een eenjarige baby
Hij gebruikt een lepel en drinkt zelf uit een glas
Zoals een echte grote! Je baby houdt zijn lepel of beker stevig vast en slaagt er meestal in om de inhoud naar zijn mond te brengen. Lukt het hem nog niet om zijn bord leeg te eten? Help hem met de lastigste stukjes, want binnenkort zal hij het helemaal zelfstandig kunnen!
De gezondheid van je baby op 12 maanden
Plan de jaarlijkse controle bij de dokter in. Afhankelijk van je ziekteverzekering kan deze geheel of gedeeltelijk vergoed worden. Deze afspraak biedt de gelegenheid om zijn gezondheid, voeding, ontwikkeling en vaccinaties te bespreken. Tijdens deze controle krijgt je baby de eerste prik van het BMR-vaccin (tegen mazelen, bof en rodehond) en eventueel, indien nodig volgens de kinderarts, het vaccin tegen meningitis.
Bereid het medisch onderzoek voor door vooraf vragen of onderwerpen op te schrijven die je wilt bespreken.
Omdat je baby steeds meer durft, is het handig om een EHBO-kit klaar te hebben voor kleine ongelukjes.
De slaap van je baby op 12 maanden
Je 12 maanden oude baby slaapt gemiddeld nog steeds 14 uur per dag. Op deze leeftijd slaapt hij voornamelijk 's nachts, maar hij doet nog steeds twee dutjes overdag. Vanaf 1 jaar is de slaapcyclus van je baby volledig ontwikkeld. Verlatingsangst kan zich ook 's nachts voordoen, dus het is belangrijk om een goed bedritueel in te voeren.
H3- Hoe ondersteun je je baby in zijn ontwikkeling?
- Zorg ervoor dat je huis veilig en babyproof is. Als je baby bijvoorbeeld probeert zelfstandig de trap op en af te gaan, plaats dan traphekjes of andere beschermingen om ongelukken te voorkomen.
- Rond 12 maanden kan een stevige duwwagen je baby helpen om zelfverzekerder te leren lopen. Dit is ook het perfecte moment om hem te laten spelen met stapel- en inlegpuzzels, of spelletjes waarbij hij anderen nadoet.