Moedermelk bewaren en opwarmen
Moedermelk veilig bewaren is ingewikkeld, maar o zo belangrijk. Als je weer aan het werk gaat, naar de sportles gaat of je partner even moet overnemen zodat je wat slaap kunt inhalen, je melk afkolven en invriezen is praktisch. Hier is alles wat je moet weten, van hoelang je het kan opslaan, hoe je het invriest en hoe je het ontdooit en aan je baby geeft.
Moedermelk in fles geven
Je weet ongetwijfeld al dat borstvoeding de meest optimale voeding is voor je baby. De WHO beveelt het sterk aan gedurende de eerste zes maanden van je kindje. Als zelf borstvoeding geven geen optie meer is (omwille van borstvoedingsproblemen, terugkeer naar werk, verplaatsingen...) kan afkolven een uitstekend alternatief zijn. Zo geef je je schatje zo lang mogelijk je eigen melk.
Kies je hiervoor ? Maak dan kennis met de borstkolf. Er zijn verschillende soorten borstpompen op de markt, zowel manueel of elektrisch. Op het eerste gezicht misschien barbaars, maar het is de meest efficiënte methode.
Eenmaal afgekolfd kan je moedermelk enkele maanden conserveren, maar niet onder alle omstandigheden!
Afgekolfde melk bewaren, hoe begin ik eraan ?
Nadat de moedermelk eruit is, kan je het slechts enkele uren op kamertemperatuur goed houden. Wil je het langer bijhouden ? Dan kan je het ook invriezen. Doe dat in een stevig potje, een glazen flesje of een speciaal ontworpen borstmelkzakje dat niet makkelijk kapotgaat. We raden je ook aan om een steriele verpakking dat je vacuüm kan trekken, zo geef je bacteriën geen kans.
Wij verkiezen de speciale zakjes omdat ze praktischer zijn om te stapelen en bewaren.
Hygiëne: Er zijn een paar voorzorgsmaatregelen die je moet onthouden als je gaat afkolven. Was je apparatuur grondig, leg het op een schone plaats en was je handen goed voor gebruik.
Hoe lang mag ik moedermelk bewaren ?
De houdbaarheid van moedermelk hangt af van de omgevingstemperatuur. Hoe kouder de temperatuur, hoe langer het houdbaar is.
Kamertemperatuur (16-22°C) : | Maximaal 4 uur* |
Koelkast (4°C) : | Maximaal 4 dagen* |
Diepvries (-18°C) : | Maximaal 6 maanden* |
Opgewarmde/Ontdooide moedermelk | Tot 2 uur op kamertemperatuur, tot 24 uur in de koelkast. |
*Richtlijnen WHO
Praktische tip: Zorg ervoor dat je de hoeveelheid en de datum op de melkzakjes noteert als je ze in de diepvries stopt. Schrijf ook de naam van je kind op de zak als hij/zij moedermelk in de crèche drinkt.
- In de koelkast
Bewaar de moedermelk in de koelkast als je ze binnen de 4 dagen aan je kleintje gaat geven.
Koel de melk af of laat hem even in koud water weken en zet hem daarna in de koelkast. Als het 1-2 keer duurt om de pot of zak te vullen, doe dan hetzelfde voordat je deze toevoegt.
Zet de moedermelk op plekken met de meest constante temperaturen, zoals de achter- of onderkant van de koelkast. Vermijd de deurvakken.
- In de diepvriezer
Laat de moedermelk eerst afkoelen voordat je het invriest. Voeg ook geen melk toe aan zakjes die al bevroren zijn. Het volume neemt toe tijdens het invriezen, vul de zakjes daarom niet helemaal (ongeveer 2/3).
Ontdooien
Om het ontdooien te vergemakkelijken en verspilling te voorkomen vries je best kleine hoeveelheden in (minder dan 60 ml). Sommige mensen gebruiken bijvoorbeeld een ijsblokjesvorm met een deksel om moedermelk te bewaren. Label je zakjes of potjes altijd met de datum waarop je ze hebt afgekolfd.
Geef de voorkeur aan delen van de vriezer met de meest constante temperaturen. Als je kan, reserveer een speciaal plekje enkel en alleen voor moedermelk.
Pas op! Eenmaal ontdooid, kan je het niet opnieuw invriezen.
Maak je te veel moedermelk ?
Neemt je baby niet alle melk op die je aanmaakt en maak je té veel aan ? Voorkom dan dat die waardevolle voeding niet verloren gaat.
- Schenk je moedermelk weg: er zijn vier moedermelkbanken in België. Aarzel niet om contact op te nemen met het dichtstbijzijnde ziekenhuis voor meer informatie.
- Kook met moedermelk : pudding, yoghurt, koekjes... De mogelijkheden zijn eindeloos.
- Borstvoeding en melk -
Alles over borstvoeding en je baby voeden
- Getuigenissen van ouders -
Het is niet altijd gemakkelijk om een ouder te zijn!