
Tips om nachtmerries en nachtangsten bij baby's te verzachten
Begrijp de dromen en nachtmerries bij baby's. Ontdek tips en oorzaken als je kleintje vaak huilt of moeite heeft met slapen.
Je baby huilt 's nachts en wordt wakker van nare dromen. Hoewel het verontrustend kan zijn, zijn deze slaapproblemen onderdeel van de mentale groei. Hier zijn enkele tips om je baby gerust te stellen en weer in slaap te vallen.
Vanaf welke leeftijd krijgt je kind nachtmerries?
Een nachtmerrie is een normale, tijdelijke ervaringen die velen meemaken tijdens hun ontwikkeling. Rond 12 tot 18 maanden kan je baby onrustiger beginnen te slapen en levendige dromen krijgen.
Het huilen en schreeuwen gebeurt meestal in de tweede helft van de nacht, tijdens de remslaap (de diepe slaapfase).
Deze enge dromen zijn voor je kind realistisch en intens, waardoor het jouw liefdevolle aanwezigheid nodig heeft om weer rustig in slaap te kunnen vallen.
De eerste dromen en nachtmerries van je baby
Je schatje doet iedere dag nieuwe indrukken op en 's nachts verwerkt het deze gebeurtenissen in dromen. Dit kunnen fijne gedachten zijn, maar ook angstige of enge ervaringen.
Dromen en nachtmerries bij baby's zijn een natuurlijke manier om emoties te verwerken – zelfs een eenvoudige tekenfilm of prentenboek kan hiervoor zorgen.
Tijdens het dromen leert jouw baby omgaan met de gebeurtenissen van overdag. Dit is een belangrijk proces in de ontwikkeling, dat ook bij volwassenen gebeurt. Met het opgroeien veranderen de angsten: van concrete zorgen zoals harde geluiden naar fantasieangsten zoals monsters onder het bed.
Let op met beeldschermen, deze kunnen de schrik versterken. Onder de drie jaar is het beter om schermtijd te vermijden.
Als je kind nachtmerries heeft, bied dan troost en vertel rustig dat de griezelige dingen niet echt zijn. Dit geeft veiligheid en helpt bij het weer inslapen. De volgende dag kunnen jullie samen nog eens kijken naar wat het veroorzaakte.
Zo help je je kind om met angsten om te gaan.
Het verschil tussen nachtmerries en nachtangsten (night terrors)
Nachtangsten (night terrors) zijn anders dan nachtmerries. Ze doen zich voor aan het begin van de nacht, tijdens de diepe slaap, en komen het meest voor tussen de 4 en 8 jaar.
Tijdens een night terror lijkt een kind wakker, maar dat is niet zo. Het huilt, zweet of schreeuwt, maar slaapt nog altijd. Het is niet nodig om je kleintje wakker te maken. Deze episodes duren maar een paar minuten en worden de volgende ochtend niet herinnerd.
Waar nachtmerries horen bij de normale hersenontwikkeling, kun je nachtangsten vergelijken met slaapwandelen. Een slaaptekort of spanning door verandering (zoals terug naar school of de komst van een broer of zus) kan deze vrees veroorzaken. Het aanpassen van bedtijd of dutjes kan helpen.
Houden de angsten aan? Raadpleeg dan een kinderarts.
Hoe kun je nachtmerries voorkomen bij baby's?
Er zijn verschillende effectieve manieren om nachtmerries te vermijden en je kind een rustige nacht te bezorgen.
- Een slaapzak kan zorgen voor een veilig en geborgen gevoel tijdens het slapen.
- Een zacht nachtlampje geeft geruststelling.
- Laat de deur op een kier. Dit stelt je baby gerust.
- Een vast avondritueel met een verhaaltje, slaapliedje en knuffel helpt bij het opbouwen van een veilige slaaproutine.
- Een favoriete knuffelbeer kan steun bieden tijdens de nacht.
- Als het kind angstig is, laat het kort bij mama en papa slapen – maar breng het daarna wel terug naar het eigen bed om een gezond slaappatroon te behouden.
"Mijn zoon heeft vaak nachtmerries. Om hem te helpen heb ik een ‘nachtmerrievanger’ verzonnen: ik heb een oude schoendoos beschilderd met allerlei kleuren en die hebben we samen onder het bed gezet. Sindsdien is hij 's nachts niet meer wakker geworden!" - Laura, moeder van Daan