Een borstontsteking tijdens het geven van borstvoeding: voorkomen en behandelen
Een borstontsteking, oftewel mastitis, tijdens het geven van borstvoeding is moeilijk voor moeders. Het voeden wordt lastiger door de pijn en het ongemak. We delen enkele nuttige tips om ontstekingen te verzorgen en voorkomen, zodat je borstvoeding goed blijft gaan.
Mastitis betekenis: wat is het?
Mastitis is een ontsteking van de borst(en), dit kan regelmatig voorkomen bij mama's die borstvoeding geven. Vaak komt het doordat de baby niet lang genoeg drinkt. Hierdoor hoopt melk zich op en raakt de borst niet meer voldoende leeg. Andere oorzaken zijn een verkeerde borstvoedingstechniek, overmatige melkproductie of een verstopt melkkanaaltje.
Mastitis herkennen: tekenen en symptomen
- Een gevoelige, harde borst met mogelijk een harde plek
- Ongewone zwelling van de borst
- Een branderig gevoel in de borst tijdens de borstvoeding
- Roodheid
- Spierpijn en koorts (vergelijkbaar met griep)
- Vermoeidheid
In de eerste zes weken van de borstvoeding is de kans op een borstontsteking het grootst. Ken daarom de symptomen en luister naar je lichaam, zodat je tijdig kunt ingrijpen. Want mastitis kan zich verder ontwikkelen tot een infectie of zelfs een borstabces.
Mastitis voorkomen: hoe doe je dat?
Een pijnlijke borst kan borstvoeding geven ontmoedigen en is niet aangenaam. Gelukkig zijn er enkele preventieve maatregelen die je kan nemen. Liever voorkomen dan genezen!
- Zorg dat je een goede borstvoedingshouding aanneemt en dat je baby comfortabel ligt
- Voed je baby zo vaak als nodig is, zonder dit te timen
- Zorg ervoor dat je eerste borst helemaal leeg is voordat je aanlegt bij de tweede, zodat je baby de borst goed leegdrinkt.
- Verzorg je borsten tijdens de borstvoeding. Lees onze tips over hoe je dat doet.
- Vermijd te strakke beha's die te veel drukken op de borst
Wat zijn de meest voorkomende problemen bij borstvoeding?
Borstonsteking bij borstvoeding: wat te doen?
Voel je een borstontsteking? Handel snel en blijf borstvoeding geven, ondank alles. Dit is de beste manier om te genezen en te voorkomen dat de symptomen erger worden. Gebruik onze tips om de symptomen te verlichten en de genezing te bevorderen.
Borstonsteking symptomen behandeling: welke opties zijn er?
- Masseer de pijnlijke borst tijdens en na het voeden, werk van bovenaan de borst naar de tepel toe, vooral rond de harde plek
- Breng meerdere keren per dag een warm kompres aan of neem een douche/bad. Dat bevordert de circulatie in de melkklieren.
- Is borstvoeding geven te pijnlijk? Kolf de melk dan af met een pomp of handmatig. Als je moedermelk en flesvoeding combineert, blijf dan regelmatig afkolven. Zelfs al heeft je kleintje geen honger.
- Rust zo veel mogelijk uit, bij voorkeur liggend in bed met je baby. Dan kan je je kleintje direct aanleggen wanneer hij/zij honger heeft.
Wanneer moet ik naar de dokter?
Als je symptomen langer dan 36 uur duren, bel dan een arts. Als je koorts hebt, bel dan ook een arts. Die kan kijken of je een behandeling nodig hebt, zoals pijnstillers of antibiotica bij een infectie.
Goed om te weten: Mastitis is niet gevaarlijk voor je baby. Ook al is het een infectie, het besmet de moedermelk niet. De melkproductie van een ontstoken borst kan enkele dagen minder zijn, maar herstelt zich daarna weer.
Succesvolle borstvoeding ondanks mastitis
Het krijgen van een mastitis-diagnose kan stressvol en ontmoedigend zijn, waarvoor sommige moeders stoppen met de borstvoeding. Steun van familie, vrienden, en goede communicatie met zorgverleners zijn cruciaal. Vergeet ook niet dat in de meerderheid van de gevallen de infectie verdwijnt na een paar dagen. Blijven geloven in jezelf is de sleutel in deze moeilijke periode.
Hoe kan ik mastitis voorkomen als ik borstvoeding geef?
Als het tijd is om te stoppen met borstvoeding, vraag je je misschien af hoe je de melkproductie kunt verminderen zonder mastitis te krijgen. Bouw je dat geval traag af, door te abrupt stoppen kan het risico op een ontsteking vergroten. Praat met je vroedvrouw, lactatiekundige of arts voor meer informatie.
Borstvoeding, gemengde voeding of flesvoeding?
- baby&me talks -
Ouderschap afleveringen
Getuigenissen van ouders
Het echte leven als mama of papa
Onze artikels