Moeder geeft pasgeboren kindje borstvoeding

Kolven op werk, zo overwin je de obstakels op je weg

Je zwangerschapsverlof zit erop en je wil je baby borstvoeding blijven geven. Maar je vraagt je waarschijnlijk af, hoe je dat aanpakt? Maak je geen zorgen, je kan terug gaan werken en tegelijk een goede moeder zijn. Er is enkel wat voorbereidingswerk nodig.

Werken en borstvoeding combineren

Het lijkt een opgave: Overuren, vermoeidheid, stress… Maar werken en regelmatig afkolven kan. Want moedermelk is écht wel het beste wat je je kindje kan geven. Alles hangt af van je werksituatie en wat je zelf wil. Maar met een kleine dosis doorzettingsvermogen lukt het je wel. Weet ook dat je als moeder enkele rechten hebt op de werkvloer, we gaan er later verder op in.

Hoe begin je eraan ?

Afkolven vergt een beetje oefening. Het begint met enkele druppeltjes, maar eenmaal je de techniek beet hebt zal het vlotjes gaan. We raden aan om ongeveer twee weken voor de grote dag te beginnen kolven, zo laat je je borsten wennen aan het hele proces. 
Rechtstreeks van de borst drinken of van een flesje is iets helemaal anders voor je baby. Het is daarom belangrijk om je kindje te laten wenen aan een zuigfles. Begin door om de twee dagen een drinkbeurt te vervangen door een flesje moedermelk. Is je kleintje het gewoon? Doe het vervolgens elke dag.
Is afkolven niks voor jou? Dan is zuigelingenmelk de oplossing. Geef je baby overdag een paar flesjes van deze zuigelingenvoeding en 's morgens en/of 's avonds borstvoeding. Je melkproductie zal zich automatisch aanpassen aan het nieuwe ritme.


Wij zijn van mening dat borstvoeding de ideale voeding is voor baby's en we staan volledig achter de aanbeveling van de WHO om uitsluitend borstvoeding te geven gedurende de eerste zes maanden.

Tip: Wanneer je voelt dat je te veel moedermelk hebt, kolf het dan zeker af. Bewaar het in propere, luchtdichte recipiënten of in gesteriliseerde bewaarzakjes die hiervoor gemaakt zijn, en vries het in. Op die manier heb je enkele flesjes moedermelk op overschot en ben je op alles voorbereid.

Tips voor kolven op werk 

Het is belangrijk om enkele gewoontes in te bouwen in je borstvoeding- en afkolfroutine. Zo blijft je melkproductie op peil. Wij geven je enkele tips: 
•    Bewaar afgekolfde moedermelk in een koeltas of koelbox als je op weg bent naar je onthaalmoeder of crèche. Eenmaal aangekomen, zet de flesjes (liefst gelabeld) in de koelkast.
•    Kolf je melk af op een rustige comfortabele plek. Dit bevordert de melkdoorstroming en zal je helpen te ontspannen. Probeer dit zowel thuis, als op het werk te doen.
•    Indien mogelijk, probeer af te kolven op vaste tijdstippen. Zo zal je melkproductie zich aan die momenten aanpassel.
•    Werk je in de buurt van je kind? Maak gebruik van je pauzes om even binnen te springen en borstvoeding te geven.
•    ‘s Avonds borstvoeding geven is ideaal om te ontstressen! 

Als moeder en kind zullen jullie snel ingespeeld raken op elkaar. Door vaste momenten in te bouwen zal deze taak snel evolueren van een routine, naar een gewoonte.

Vermijd vlekken, voorzie de juiste accessoires

Het klinkt misschien wat raar, maar voorzie op de werkvloer de nodige borstvoeding-accessoires. Zo zal alles (letterlijk) vlekkeloos verlopen. 
Neem een doosje borstkompressen mee (ook wel zoogkompressen). Hiermee vermijd je melkvlekken op je bovenkledij wanneer je lekt. Breng ze aan na het afkolven en vervang ze wanneer ze oncomfortabel beginnen voelen. 
Neem altijd een reservebeha en extra bovenkledij mee. Een ongeluk zit in een klein hoekje, het kan altijd gebeuren dat er wat melk in je beha of kledij sijpelt. Of dat je per ongeluk je borstkompres vergat te plaatsen. Door een back-up plan te hebben ben je op alles voorbereid en kan er nog weinig fout lopen.

Wetgeving rond borstvoeding en afkolven op het werk

Als mama heb je recht op borstvoedingspauzes op het werk. Die wettelijke bepalingen staan beschreven in een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). 

Hoe vaak mag ik afkolven/borstvoeding geven?

Tot 9 maanden na de bevalling heb je als werkneemster het recht om een- of tweemaal per dag een halfuur het werk te onderbreken om borstvoeding te geven of moedermelk af te kolven. Het aantal borstvoedingspauzes waar je recht op hebt, hangt af van het aantal gepresteerde uren die dag.
Je zal maandelijks moeten bewijzen dat je nog borstvoeding geeft. Zo’n attest kan je verkrijgen bij jouw dichtstbijzijnde consultatiebureau van Kind en Gezin of een medisch attest van een arts.
Toets zeker af bij je werkgever hoe borstvoedingspauzes verder gedefinieerd worden en maak goede afspraken hierrond. Deze wettelijke bepalingen zijn in kleinere organisaties vaak weinig of niet gekend. Wees dus voorbereid om over je borstvoedingspauzes te onderhandelen. Sta sterk in je schoenen en hou argumenten klaar om je rechten te doen gelden. Het loont de moeite! 

Word ik betaald tijdens borstvoedingspauzes?

Werk je in het onderwijs ,voor de federale of Vlaamse overheid? Dan mag je vaak borstvoedingspauzes nemen met behoud van loon.
Bij lokale besturen worden meestal de wettelijke bepalingen van het CAO gevolgd, maar dit kan dus verschillen. 
Ben je in de privésector aan de slag? Dan wordt je loon niet doorbetaald tijdens je borstvoedingspauze. Maar niet getreurd, het ziekenfonds betaalt een uitkering gelijk aan 82% van je brutoloon.
Contacteer je werkgever, je mutualiteit of je vakbondsorganisatie voor meer informatie over jouw specifieke situatie.

Borstvoeding en werken – ervaringen van ouders

Kim, moeder van Sem (3 maanden oud)  
”Ik ben deze week weer begonnen met werken. Ik vond het heerlijk om tijdens het middageten en de koffiepauze al mijn collega's te vertellen over de afgelopen maanden (de bevalling, de borstvoeding, het kinderdagverblijf, enz.). Het was ontzettend leuk om iedereen weer te zien en even bij te praten. 
Althans in het begin... Nu krijg ik elke keer last van een schuldgevoel als ik Sem achterlaat in het kinderdagverblijf. Ik weet dat dit heel normaal is en het doet me goed om weer onder de mensen te zijn en me op mijn werk te storten. Sem is bovendien blij met al zijn nieuwe vriendjes! Ik ga er dus maar van uit dat mijn schuldgevoel vanzelf weer verdwijnt."

>> Vind onze tips over weer aan het werk gaan na het krijgen van een baby

Drie belangrijke dingen om te onthouden

Bereid je terugkeer voor : Bereid je voor op elke eventualiteit door steeds een paar flessen moedermelk te bewaren.

Geef voeding na het avondeten : Deze speciale tijd met je baby is de beste stressverlichter in de wereld.        

Ongelukjes gebeuren : Neem dan een beha en een reserve topje mee naar het werk.
 

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van
Écrivez à Nestlé Baby - Icône

NIEUWSBRIEF OP MAAT

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Podcast & vidéos

Podcasts & Video's

Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

Logo - coupons-56

Kortingen en cadeaus

Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

Logo - menu-planner-56

TIPS VOEDING

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's