Heeft je baby last van regurgitatie of reflux?
Van een zacht en vredig eetmoment tussen ouder en kind, en dan opeens is het een ramp! Je baby geeft de melk over die hij/ze net heeft gedronken. Regurgitatie of reflux? Wat is het en wat moet je doen?
Het is vast al eens gebeurd. Je tikt zachtjes op de rug van je kleintje om de overtollige lucht uit de maag te laten ontsnappen via een boertje. Wanneer je plots helemaal onder de melk zit. Geen zorgen je kleintje heeft oprispingen, ook wel gekend als regurgitatie of melk teruggeven.
In het overgrote deel van de gevallen is het onschuldig. 4 op de 10 baby’s hebben regelmatig oprispingen en ondervinden daar geen last van.
Was is regurgitatie?
Het is normaal dat je kindje geregeld een mondje melk teruggeeft, vaak na de maaltijd. Het is melk en speeksel dat terug van de maag via de slokdarm naar de mond stroomt. Dit komt omdat het maagdarmstelsel nog niet volledig ontwikkeld is.
Veel beweging, te snel of te veel drinken zijn factoren die de kans op regurgitatie vergroten.
Regurgitatie of reflux?
Het is een vraag die zich vaak stelt, omdat de refluxziekte zich op dezelfde manier manifesteert. Regurgitatie heeft geen invloed op de groeicurve, zelfs als er veel melk uitkomt. Reflux daarentegen heeft wel een effect op de groei.
De oprispingen bereiken vaak een piek rond 4-5 maanden en stoppen als je schatje meer gaat staan en vaste voeding eet (tussen 9 en 12 maanden). Daarnaast zijn de oprispingen, in tegenstelling tot overgeven, volledig pijnloos. Het is gewoon vervelend voor jou als je kleren weeral eens onder de melk zitten.
Gastro-oesofageale reflux ziekte, afgekort als GERD, is een ontsteking van het slijmvlies. De oorzaak is vaak een verhoogd zuurgehalte van de maag of een mogelijke koemelkeiwit allergie.
Als je kleintje de refluxziekte heeft zal hij/ze regelmatig pijnlijke oprispingen hebben. Je zult zien dat je schatje zich niet comfortabel voelt en de neiging heeft om het hoofdje naar achteren te trekken. Kindjes met GERD zijn vaak gespannen, prikkelbaar en huilen dikwijls. Het is normaal dat je je op dat moment radeloos voelt en niet weet wat je moet doen.
De symptomen van deze aandoeningen kunnen lijken op die van andere problemen, zoals kolieken of voedselintolerantie. Als je twijfelt, neem dan contact op met een pediater.
Mijn baby geeft melk terug, wat doe ik?
Als je baby heel veel melk teruggeeft zijn er een paar voorzorgsmaatregelen die je kan nemen:
Babyvoeding
Raadpleeg eerst je kinderarts, die zal je adviseren en aangeven als je kunt overschakelen op vast voedsel.
Je kan moeder- of kindermelk verdikken met een gehydrolyseerd glutenvrij meel, dat je in de apotheek kan krijgen. Overschakelen op een ander soort kindermelk is ook een optie, tenminste als je pediater hiermee akkoord is.
Splits maaltijden op en verminder de hoeveelheid melk/flesjes, maar geef dan wel een flesje meer overdag.
Als je baby er klaar voor is, kan je beginnen met de eerste hapjes.
Welzijn
Het is niet het moment om vliegtuigje te spelen! Houd je kleintje rechtop na het eten, zonder dat je de beentjes opplooit. Blijf samen rustig knuffelen.
Regelmatig boeren is goed voor de maag van een baby. Tijdens het voeden is het normaal dat je kleintje lucht binnenkrijgt, dit moet er dan ook weer uit. Las regelmatig pauzes in en klop zachtjes op de rug, zodat de overtollige lucht eruit komt met een boer.
Zorg ervoor dat het hoofd een beetje hoger ligt tijdens het slapen. Dat kan je doen door onder de matras een opgevouwen handdoek te leggen of hem/haar in een ligstoel te leggen.
Vermijd druk op de buik. We vergeten soms dat een te strakke broek of luier de buik kan samendrukken.
Wanneer consulteer ik een dokter?
Huilt je baby nog steeds en geeft hij/ze nog veel melk terug? Er bestaan behandelingen die de ongemakken kunnen verlichten. Raadpleeg je pediater zodra je de volgende signalen opmerkt:
De oprispingen zijn pijnlijk en blijven lang na de maaltijd duren.
De reflux is hevig en je ziet dat je baby niet goed groeit.
Je schatje is vaak ziek. De zuurtegraad van de reflux kan de luchtwegen irriteren en leiden tot terugkerende oor-, neus- of keelontstekingen.
De regurgitatie neemt geleidelijk aan toe gedurende 3 weken tot het braken begint. Je baby verliest gewicht. Dit kan pylorushypertrofie zijn.
Getuigenis van ouder over zure oprispingen bij baby
Ik heb gemerkt dat mijn baby haar voeding beter verteert als ik haar overdag in de babydrager bij me heb. Mijn kinderarts bevestigde dat: een verticale positie is goed voor de spijsvertering van baby's. - Lauren, moeder van Anna (4 maanden)
- Baby&Me Talks -
Voeding afleveringen