Checklist bevallingstas voor de bevalling
Het is bijna zover! Je kleintje zal binnenkort geboren worden. Spannend hé! Weet je niet precies wat je moet meenemen in je vluchtkoffer? Geen paniek, we hebben een eenvoudige checklist samengesteld met wat je moet meenemen naar het ziekenhuis voor de bevalling. Laten we beginnen.
Wanneer moet ik mijn bevallingstas maken ?
Als je 37 weken zwanger bent is je baby al klaar om geboren te worden en is het geen prematuurtje meer. Dat is het perfecte moment om de eerste body’tjes in te pakken en om je spullen bijeen te zoeken. Tijd om je vluchtkoffer te maken.
We raden je aan om twee verschillende zakken mee te nemen: één met spullen voor je verblijf op de kraamafdeling en een andere kleinere tas (zoals een rugzak) voor in het verloskwartier.
Wat moet er in de bevallingstas voor mama ?
We helpen je op weg met een handige checklist voor je bevallingstas.
Kledij
Neem een badjas, comfortabele sokken en slippers mee. Dit zal je dresscode zijn op de kraamafdeling.
Neem comfortabele, ruime zwangerschapskledij of oude T-shirts mee. Neem ook reservekleren mee voor het geval er een ongelukje gebeurt (een pasgeboren baby geeft vaak melk terug).
Neem nachthemden of open shirts mee die je gemakkelijk kan opendoen voor huidcontact of borstvoeding.
Pak een paar grote slipjes in. Hoog sluitend en van katoen zit het fijnste.
Neem borstvoedings-bh's en veel zoogkompressen mee. Zie onze checklist voor meer benodigdheden voor borstvoeding.
Als je van plan bent een waterbevalling te doen, breng dan iets mee om te dragen voordat je in bad gaat zoals een zwempak.
Pak comfortabele kleren voor als je naar huis mag.
Tenslotte, een zak voor vuile kleren.
Belangrijke documenten en accessoires
Vergeet je kraamdossier niet, je geboorteplan en persoonlijke medische informatie zijn nuttige informatie voor de vroedvrouwen.
Nog een belangrijke is je identiteitskaart en ziekteverzekering, onmisbaar voor je opname in het ziekenhuis.
Vergeet niet om de contactgegevens van een lactatiekundige mee te nemen, voor het geval je de borstvoeding niet meteen onder de knie krijgt.
Neem voldoende speciale kraamverbanden mee. Na een vaginale bevalling of een keizersnede kan er bloedverlies zijn.
Neem handdoeken mee; die van thuis zijn altijd prettiger dan die van het ziekenhuis.
Neem kleine toiletartikelen mee, gezichtsdoekjes, lippenbalsem, haarbanden, droogshampoo, washandjes en een tandenborstel.
Neem je eigen borstvoedingskussen mee. Tip: Een felgekleurde raak je niet snel kwijt!
Neem gezonde snacks mee. De snack-automaat kan de back-up zijn, maar het is best dat je kiest voor iets voedzaam.
Neem zeker een slaapmasker en oordopjes mee. Als je gaat bevallen tijdens een warme zomer, is een watervernevelaar of kleine ventilator geen overbodige luxe.
Denk ook aan muziek. Sommige ziekenhuizen hebben hun eigen luidsprekers. Zo niet, maak een afspeellijst met je favoriete nummers waarop je even kan wegdromen.
Neem boeken en tijdschriften mee om te lezen tijdens rustperiodes.
Vergeet je telefoon en camera niet. Om al je vrienden en familie het goede nieuws te kunnen vertellen en die kostbare eerste momenten samen vast te leggen.
Neem een extra lange oplader of power bank mee, voor het geval het stopcontact ver weg is.
Voor dat tikkeltje extra comfort kan je een nachtlampje meedoen. De baby zal de eerste nacht veel wakker worden en een klein, zacht licht is aangenamer dan een grote lamp met fel wit licht.
Wat moet er in de bevallingstas voor mijn baby?
- Neem een notitieboekje en pen mee. Het zal handig zijn om de etenstijden van je baby neer te schrijven, maar ook om even iets te noteren als je een beetje vergeetachtig bent.
- Pak wat kleertjes voor je baby in: 2 of 3 rompertjes en 2 of 3 T-shirts (afhankelijk van het seizoen) een pyjama, sokken, laarsjes, een jas en een muts om mee naar huis te gaan. Als het winter is, een babydekentje en handschoenen om te voorkomen dat je kleintje zich krabt.
- Voor de luiertas: 1 of 2 pakken luiers, babydoekjes, wattenstaafjes, zalf, bodylotion voor pasgeborenen.
- Neem ook een badcape of grote zachte handdoek mee, zodat je baby warm blijft na zijn/haar eerste bad.
- Neem meerdere slabbetjes mee. Je kleintje moet leren drinken, maar kan in het beginstadium wat melk teruggeven of overgeven.
- Of je nu borstvoeding wilt geven of niet, neem voor de zekerheid één of twee papflesjes mee in je zwangerschapskoffer.
Wat moet er mee naar de verloskamer
Om de verloskamer goed te doorstaan, breng je best alles mee waardoor je je beter gaat voelen. Dit kan een foto van je hond zijn, massageolie, je kussen of zelfs een favoriete knuffel. Als je op de kraamafdeling mag eten en drinken, is een gezonde snack of een flesje water welkom na die lange uren arbeid.
Neem ook het eerste pyjamaatje mee voor je baby’tje, evenals een mutsje en dekentje om je schatje warm te houden. En als je wilt, ook het allereerste knuffeldier.
En wat mag je partner meedoen ?
Het wordt ook een lange, stressvolle dag voor je partner. Net zoals bij jou is het aangeraden om comfortabele kleding mee te doen, die huid-op-huidcontact mogelijk maakt. Boeken of tijdschriften om de tijd te doden zullen ook van pas komen.
Ontdek onze 5 tips om je als papa nuttig te voelen tijdens de bevalling.
Zodra je je koffers hebt gepakt, hoef je alleen nog maar weten als het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan. Wij hebben een artikel geschreven over hoe je de voortekenen van de bevalling kan herkennen.
- Getuigenissen van ouders -
Geheimen van het ouderschap
Onze artikels