Ben ik zwanger?
« Ik ben vijf dagen overtijd. Wat als ik zwanger ben? Snel een zwangerschapstest! Hoe weet ik zeker dat ik het goed doe? En is het de meest betrouwbare manier om mijn zwangerschap te bevestigen? » Laten we de vraag samen bekijken.
Waarom moet ik een zwangerschapstest doen ?
Misselijkheid, vermoeidheid, toegenomen eetlust... Je hebt enkele typische zwangerschapsymptomen opgemerkt, maar alleen een test kan je bevestigen of je zwanger bent. De klassieke urinetest is praktisch, snel en kan je thuis zelf doen. Die is 99% betrouwbaar, maar moet je wel laten bevestigen bij een arts.
De klok tikt tergend langzaam ... binnen een minuut weet je het zeker! Of je nu alleen of met je partner bent, dit moment zal in je geheugen gegrift staan als het startpunt van een nieuw leven. Duimen maar!
Wanneer doe ik een zwangerschapstest ?
Zwangerschapstesten, zowel urine- als bloedtesten, detecteren het HCG-hormoon (humaan choriongonadotrofine). Het is alleen aanwezig bij zwangere vrouwen en wordt afgescheiden nadat de eicel is ingenesteld in de baarmoeder. De HCG-spiegels nemen dan iedere week sterk toe. De piek van dit zwangerschapshormoon bereik je op week 12 van de zwangerschap, daarna nemen deze waardes geleidelijk af.
Hoewel het HCG-niveau een zwangerschap kan bevestigen, moet je de urinetest uitvoeren vanaf de verwachte menstruatiedatum. Doe je dat te vroeg, dan bestaat het risico op een "vals-negatief". Daarom is het aanbevolen enkele dagen na de menstruatie (of zelfs een week) te wachten met het afnemen van een test. Dit geeft een betrouwbaarder resultaat
Welke zwangerschapstesten zijn er beschikbaar?
De urinetest
Zonder voorschrift verkrijgbaar bij de apotheek of in de supermarkt. Simpel om te begrijpen en makkelijk zelf uit te voeren. De meeste tests moet je 5 seconden onder je urinestraal (‘s ochtends) houden. Wacht 1 à 3 minuten tot er een resultaat verschijnt. Ben je zwanger ? Dan wordt er een kleur, smiley of "+" zichtbaar.
Een urinetest is 99% betrouwbaar als je ze juist uitvoert. Het gebeurt soms dat er een negatief resultaat tevoorschijn komt als er wél een zwangerschap is. In geval van twijfel, neem dan enkele dagen later nog een test af. Dan zal er meer HCG zijn vrijgekomen in je lichaam. Het tegenovergestelde – een vals positief resultaat – is zeldzaam.
Enkele dingen dat je moet weten voor de urinetest
- Controleer altijd de vervaldatum. Een zwangerschapstest is twee tot drie jaar houdbaar.
- Volg de gebruiksaanwijzing stap per stap.
- Neem de test 's ochtends af nadat je opstaat, de urine is dan geconcentreerder.
- Wacht de aangegeven tijd af die op de verpakking staat, voordat je het resultaat afleest.
- Drinkt niet té veel water (max 2,5l) daags voor je test. Want dat verdunt je urine waardoor het HCG-hormoon minder detecteerbaar is.
- Doe het niet te vroeg. De urinetest zou accuraat moeten zijn als je een dag overtijd bent, maar artsen adviseren om twee of drie dagen te wachten voor een betrouwbaarder antwoord.
- Doe het ook niet de dag voordat je normaal je regels hebt.
Is je urinetest positief? Gefeliciteerd! Maak een afspraak met je gynaecoloog om het resultaat te bevestigen.
Hoe betrouwbaar is een vroege zwangerschapstest?
Een vroege urinetest is gevoeliger en detecteert het HCG-hormoon sneller dan het klassieke model. Vaak kan je het al 6 dagen voor de verwachte menstruatiedatum gebruiken.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een vroege test ook betrouwbaar. Besef wel dat een positief resultaat niet garandeert dat de embryo goed is ingenesteld en dat de zwangerschap zich voortzet. Vanuit psychologisch oogpunt is een opeenstapeling van deze kleine miskramen (die je detecteert met deze tests) schadelijk voor het moreel. Weeg dus zorgvuldig de voor- en nadelen af voordat je een vroege zwangerschapstest afneemt.
Een bloedtest om de zwangerschap te bevestigen
Een bloedtest, voorgeschreven door een arts en uitgevoerd in een laboratorium, is nog betrouwbaarder dan een urinetest: hij is 100% nauwkeurig. Het geeft een accurate meting van het HCG-niveau en een geschatte datum van het begin van de zwangerschap. Een bloedtest kan een zwangerschap een week voor de verwachte menstruatiedatum opsporen (8 – 10 dagen na de bevruchting). Je zult wel 24 uur moeten wachten voordat je eindelijk het goede nieuws krijgt!
Gewoonlijk zal de gynaecoloog bij de eerste afspraak voorstellen dat je een bloedonderzoek of een echografie doet
Getuigenissen van ouders : de zwangerschapstest
Je pensais être enceinte : j'ai donc fait un test urinaire, qui s'est révélé positif. Au départ, je ne savais pas comment l'annoncer à mon mari. Mon idée : j'ai déposé sur sa table de nuit "le guide du papa débutant". On se couche, lui éreinté par sa journée, moi complètement excitée. Soudain, il s'esclaffe : "c'est pas vrai ? heu, dis-moi que c'est bien vrai?" Et si ! - Maria, enceinte de 7 mois
- Getuigenissen van ouders -
Het leven van ouders
- Evolutie van de zwangerschap -
Ik ben zwanger
- Zwangerschap & Voeding -
Voedsel voor zwangere vrouwen