Welke voorbereidingscursus op de geboorte moet ik kiezen?
Yoga, sofrologie, haptonomie, prenataal zingen... Er bestaan veel verschillende methoden om je op D-day, de bevalling, voor te bereiden. Hoe kies ik de methode die het meest geschikt voor me is?
De voorbereidingscursussen op de bevalling zijn belangrijk voor jou en je baby en toch maken daar maar enkele vrouwen gebruik van... hoe jammer! Deze momenten zijn nochtans van essentieel belang, niet alleen om je lichamelijk op de bevalling voor te bereiden, maar ook om tijdens de zwangerschap je schrik van je af te zetten, specifieke vragen te stellen, je angsten te overwinnen, je te ontspannen of zelfs papa mee te laten doen!
Praktische info
Wanneer moet je starten met de voorbereidingscursussen op de geboorte? Er wordt meestal mee gestart rond de 7e zwangerschapsmaand. Sommige methoden zoals yoga, haptonomie of prenataal zingen kunnen al vanaf de 5e maand worden gevolgd. Dat is ook het geval als je een tweeling verwacht.
Waar moet je inlichtingen inwinnen? Bij de kraamkliniek, je vroedvrouw of vriendinnen die cursussen hebben gevolgd.
Hoe vaak moet ik cursussen volgen? Idealiter volg je één sessie per week (de cursus duurt tussen 1,5 en 2 uur).
Kan de papa de cursussen ook meevolgen? Ja, en hij kan zelfs actief deelnemen als je voor haptonomie kiest.
De belangrijkste methoden om je voor te bereiden op de geboorte
De klassieke voorbereiding, ook wel psychoprofylaxe genoemd of bevalling zonder pijn, bestaat uit theoretische cursussen (de verschillende fasen van de bevalling...) en zachte ademhalings- en spieroefeningen.
Bij haptonomie treed je in contact met je baby via aanrakingen en woorden. Deze methode kan trouwens verder worden gevolgd na de geboorte.
Bij sofrologie stel je je het moment van de bevalling voor, anticipeer je op je gevoelens en train je die dus.
Prenatale yoga leert toekomstige mama’s hun lichaam beter kennen dankzij ademhalings- en lenigheidsoefeningen.
Door het prenataal zingen krijgt de toekomstige mama, dankzij de vocalises (zingen zonder woorden), een beter inzicht in haar eigen lichaam. Er worden lichamelijke inspanningen geleverd met ademhalingsoefeningen, stretchoefeningen en bekkenbewegingen.
Voorbereidende sessies in het zwembad zijn vaak duurder. Maar dat is geen reden om het niet te doen: volg deze sessies naast een andere methode. De ontspanning en relaxatie die je hierbij voelt, zijn met niets te vergelijken!
Paul, vader van Max
"Mijn vrouw en ik hebben voor haptonomie gekozen zodat ik ook een band met onze baby kon opbouwen tijdens de zwangerschap. Het was heel bijzonder te merken dat de baby op mijn stem en aanrakingen reageerde! Dankzij haptonomie hebben we met zijn drietjes van de zwangerschap kunnen genieten!"