Het voedingsschema van een baby van 6 maanden
Je baby is net een half jaar oud en tot nu toe voldeed moedermelk aan al zijn voedingsbehoeften. Maar nu is het tijd om nieuwe voeding te ontdekken, het menu van je baby aan te passen!
Op deze leeftijd kan je bijna alle gezonde voedingsmiddelen geven die ook op jouw bord liggen. In dit artikel vind je alle informatie voor een ideaal voedingsschema voor een baby van 6 maanden te maken.
De veranderingen in het voedingsschema van jouw kind
Op deze leeftijd gaat vaste voeding een grotere rol spelen in het voedingsschema. Afhankelijk van de leeftijd waarop je begint met oefenhapjes van jouw baby, is diversificatie belangrijk en om nieuwe voedingsmiddelen te blijven ontdekken. Vergeet niet dat iedere baby anders is en als het wat trager gaat is dat zeker geen probleem.
Als je baby al goed fruitpap begint te eten en behoorlijk kauwt, kun je beginnen met de overgang naar vaste voeding. Hoewel mengen nog altijd nodig is, mogen deze nieuwe texturen korreliger zijn en mag je zetmeelrijke voedingsmiddelen toevoegen.
De hoeveelheden veranderen ook naarmate je baby groeit.
Zorg ervoor dat de verschillende voedselfamilies bij elke maaltijd vertegenwoordigd zijn, volgens de verhoudingen die worden aanbevolen door gezondheidsorganisaties. Als je kant-en-klare babyvoeding gebruikt, geef je baby dan de producten die geschikt zijn voor hun leeftijd en de hoeveelheden die perfect passen bij hun behoeften.
Kortom, varieer met structuren en smaken terwijl je rekening houdt met de voedingsbehoeften van je baby terwijl hij groeit.
Voedingsdiversificatie door het kind: de introductie van stukjes
Raakt je kleintje gefrustreerd van het eten met een lepel?
Dan kun je uiteraard ook je baby meer onafhankelijkheid geven door de voeding af te wisselen met fingerfoods. Door stukjes eten aan te bieden die hij/zij zelf in de mond kan stoppen, krijgt je baby de kans om op eigen tempo nieuwe smaken en texturen.
Om veiligheidsredenen zijn de grootte en de textuur van de stukjes natuurlijk belangrijk.
Kies vanaf 6 tot 7 maanden voor fingerfood in de vorm van staafjes, reepjes of kroketjes (de Rapley-methode) die groot genoeg zijn om in het vuistje van je baby te passen. Ze moeten ook gemakkelijk smelten in de mond om het risico op verslikken te vermijden.
Welke groenten mag ik mijn baby geven?
Tussen 6 en 7 maanden beginnen baby's te wennen aan puree en broodkruimels. Na borst- of flesvoeding zijn dit de voedingsmiddelen die je baby als eerste ontdekt!
Als je op de leeftijd van 4 à 6 maanden bent begonnen met de eerste hapjes, heb je waarschijnlijk al de meest voorkomende groente- en/of fruitsoorten geïntroduceerd. Nu is het moment om het smakenpalet te verbreden door je kind een zo breed mogelijk scala aan voedingsmiddelen aan te bieden.
Op deze manier help je je baby om nieuwe texturen en smaken te ontdekken, terwijl je tegelijkertijd zorgt voor een evenwichtige voedingsinname die past bij zijn of haar groei.
Aanbevolen groenten
- Wortelen
- Pompoen en courgette
- Spinazie
- Artisjokken
- Bloemkool
- Koolraap
- Selderij
- …
Je kan je baby groenten met een sterkere smaak beginnen aanbieden.
Aanbevolen hoeveelheden
Qua hoeveelheden kan je kleintje tussen de 100g en 120g goed gekookte groenten eten bij elke maaltijd, dus bij de lunch en het avondeten. Voor een compleet gerecht, zoals het recept voor zoete aardappel-, wortel- en kabeljauwpuree, kun je een mix van groentepuree, vlees en smeltend zetmeelrijk voedsel aanbieden.
Bereidingstip: stoom! Deze manier van koken behoudt de smaak, vitaminen en voedingsstoffen in voedsel.
Welk fruit mag ik mijn baby nu geven?
Op deze leeftijd mag je baby alle soorten fruit proberen. Op deze leeftijd is het belangrijk om rijp of gekookt fruit te kiezen en het in de vorm van smeuïge puree aan te bieden, afhankelijk van de eetlust van je baby. Let wel op voor eventuele pitjes en velletjes. Probeer het recept van Nestlé Baby&Me voor romige perzik-abrikozenmousse!
Aanbevolen fruit
- Appel
- Peer
- Sinaasappel
- Framboos
- Clementine
- Aardbeien
- ...
Kies voor lokaal, seizoensgebonden fruit voor de beste smaak en voedingswaarde.
Aanbevolen hoeveelheden fruit
Je schatje kan ongeveer 100 g fruitpap of rijp rauw fruit, fijngestampt of in kleine stukjes gebroken, twee keer per dag eten als tussendoortje of dessert.
Welke granen mag ik geven?
Naarmate je baby groeit, neemt ook de energiebehoefte toe. Babygranen in de vorm van vlokken, koekjes of meel zijn een bron van vitaminen, mineralen en sporenelementen. Daarom raden kinderartsen vaak aan om ze te introduceren in het dieet van je baby.
Zetmeelrijke voeding
Om te voldoen aan de veranderende voedingsbehoeften van je kind, kun je zetmeelrijk voedsel toevoegen aan de groentepuree van je kind: rijst, griesmeel, pasta, aardappelen, enz. Het beste is om te variëren! Probeer bijvoorbeeld eens een recept voor broccoli, kip en couscous of rode biet, koolvis en aardappelen.
Aanbevolen hoeveelheden?
Wat de verhoudingen betreft, zet je op 1/3 van het bord zetmeelrijke voeding en vul je het 2/3 met groenten.
Welke vlees, vis en eieren mag ik geven?
Vanaf 6 maanden kan je eiwitten introduceren in de groentepuree en zo je recepten uitbreiden:
- Vlees: kip, rund, lam, varken, kalfsvlees (geen orgaanvlees)
- Witte ham zonder zwoerd en zonder toegevoegd zout (geen vleeswaren)
- Witte vis: heek, kabeljauw, zeebrasem, pollak, koolvis, enz.
- Vette vis: zoals makreel, sardines of zalm. Varieer de vissoorten die je kind binnenkrijgt.
- Hardgekookte eieren.
Vermijd tot de leeftijd van 3 jaar om rauwe schaaldieren en rauwe of onvoldoende gekookte bereidingen op basis van eieren om het risico op bacteriële infecties te vermijden. Voorbeelden: zelfgemaakte mayonaise, chocolademousse, enz.
Aanbevolen hoeveelheden vlees of vis
We raden aan om te beginnen met kleine hoeveelheden proteïne, ongeveer 10 à 15 g per dag. Deze moeten goed gekookt zijn om het risico op infectie te beperken, fijn gemengd en toegevoegd aan groentepuree. Beperk de hoeveelheid vis tot 2 keer per week.
Je kunt vlees of vis ook vervangen door ½ hardgekookt ei per dag.
Welke vetten mag ik in het dieet introduceren?
Als je zelfgemaakte babyvoeding maakt, voeg dan zeker 1 eetlepel ongekookte olie toe. Plantaardige oliën (olijf, koolzaad, walnoot) hebben de voorkeur... Maar je kunt variëren door af en toe een klontje boter toe te voegen.
Zuivelproducten voor baby's van 6 maanden
Naast moedermelk, die essentieel blijft, kan je baby op deze leeftijd andere zuivelproducten ontdekken. Kies producten die speciaal ontwikkeld zijn voor baby's, rijk zijn aan calcium en vrij zijn van kleurstoffen en conserveringsmiddelen.
Een paar belangrijke punten
De dag van een 6 maand oude baby bestaat uit 1 tot 2 maaltijden van ongeveer 200 g, naast de borst- of zuigelingenvoeding.
Voorbeeld voedingsschema baby 6 maanden:
Qua hoeveelheid raden onze voedingsdeskundigen aan:
Fruit | 200g /dag |
Groenten en zetmeel | 200 tot 250g x2 /dag (groentesoep of puree met of zonder zetmeel) of 1/3 van het bord met zetmeelhoudende voeding en 2/3 met groenten |
Zuivelproducten | Borstvoeding moet zo lang mogelijk worden voortgezet. Er kunnen zuivelproducten worden aangeboden die geschikt zijn voor baby's. |
Eiwitten | 15 g vlees of vis of ½ ei per dag |
Vetten | 1 eetlepel* olie/ dag |
Granen | 1 tot 2 eetlepels**/ dag (niet verplicht) |
* Een eetlepel = ongeveer 10g
NB: Houd er rekening mee dat dit aanbevelingen zijn en dat ze per baby kunnen verschillen, afhankelijk van de ontwikkeling van de maag.
Voedingsmiddelen die je moet vermijden vanaf zes maanden:
- Honing, vanwege het risico op botulisme infectie.
- Rauwe of onvoldoende gekookte bereidingen op basis van eieren, rauwe schaaldieren.
- Koekjes, noten en bloem.
- Vermijd toevoegingen aan puree en brood, zoals zout of suiker.
- Geef geen rauwe melk of kaas gemaakt van rauwe melk, want die zijn niet geschikt voor je baby van 6 maanden.
- Gezoete dranken of vruchtensappen.
Een typisch voedingsschema voor je baby van 6 maanden
Ontbijt |
|
Lunch |
|
Tussendoortje |
|
Avondeten |
|
NB: Dit zijn aanbevelingen. Dit standaardmenu moet worden aangepast aan de behoeften van de baby en naarmate hij meer gevarieerd gaat eten.
Bronnen:
- https://www.kindengezin.be/nl/thema/voeding/vaste-voeding/vaste-voeding-vanaf-6-maanden
- https://www.kindengezin.be/nl/thema/voeding/vaste-voeding/starten-met-vaste-voeding/een-kleine-hap-een-grote-stap
- https://www.kindengezin.be/nl/thema/voeding/vaste-voeding/vegetarische-voeding
- https://www.kindengezin.be/nl/thema/voeding/vaste-voeding/extra-drinken
Veelgestelde vragen over het voeden van een baby van 6 maanden
Hoeveel puree mag ik mijn baby op deze leeftijd geven?
De hoeveelheden hapjes vaste voeding die een baby van 6 maanden kan eten, hangen af van zijn eetlust, zijn kennismakingsfase met vast voedsel en zijn specifieke behoeften. Als hij met 4 of 5 maanden al gewend is aan vast voedsel, kun je de hoeveelheid puree geleidelijk opvoeren tot ongeveer 120 g à 200 g groenten per maaltijd.
Wanneer overschakelen op twee maaltijden per dag voor mijn baby?
Het moment waarop je kleintje kan overstappen op twee maaltijden per dag ligt meestal tussen de 6e en 8e maand. Het is echter belangrijk om de signalen van je baby te volgen en je kinderarts te raadplegen om te bepalen wat het beste moment is om een tweede maaltijd te introduceren.
Wanneer moet ik mijn baby's 's avonds puree geven?
Groentepuree kan worden geïntroduceerd als avondmaaltijd voor baby's vanaf 5 of 6 maanden. Je begint best met milde groentepuree en introduceert geleidelijk aan verschillende smaken en texturen.
Wat is het normale gewicht van een baby op deze leeftijd?
Het normale gewicht varieert per geslacht en lengte. Gemiddeld weegt een jongen van 6 maanden ongeveer 7,9 kg en een meisje van die leeftijd ongeveer 7,2 kg. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke baby uniek is en dat deze cijfers gemiddelden zijn. Raadpleeg je kinderarts of onze groeimeter om de groei van je kind te bepalen.
Vanaf welke leeftijd kan ik mijn baby water geven en in welke hoeveelheid?
Op 6 maanden kun je water in kleine hoeveelheden aanbieden. Ervoor is je baby voldoende gehydrateerd met moedermelk of flesvoeding. Bovendien zijn de nieren van je baby nog niet volgroeid genoeg om water goed te filteren.
- Je Baby Groeit ! -
Er verandert veel in een paar maanden tijd! Krijg nog nauwkeuriger voedingsadvies op basis van de leeftijd van je baby:
- Onze artikels -
- Al onze recepten -