Voedingsschema voor een baby van 8 maanden
Het eetpatroon van je kleintje gaat steeds meer gelijkenissen vertonen met dat van een volwassene. Deze belangrijke overgangsfase bereidt je schatje voor op de introductie van echte stukjes, nieuwe smaken en structuren.
Vast voedsel neemt geleidelijk de plaats in van fles- of borstvoeding, en het menu wordt steeds gevarieerder. In dit artikel geven we je alle informatie over welke voeding je mag geven in deze fase en hoeveel.
Veranderingen in de voeding bij 8 maanden
Rond deze leeftijd kan je baby vaste voeding met gevarieerde texturen eten dat je minder moet mixen. Het voedingsschema voor je kindje verandert dus weer een beetje.
Pureer groente- of fruitmoes met een vork zodat je een moes met kleine stukjes krijgt. Voeg kleine, stukjes gekookte pasta's toe aan soep en blijf vlees mengen in de babyvoeding zoals voorheen.
Op deze leeftijd kun je beginnen met noten (walnoten, amandelen, enz.), peulvruchten (kidneybonen, kikkererwten, enz.) en lichtbruin brood zonder korstjes in een zachte vorm.
Vergeet niet dat het tempo van jouw kind anders kan zijn dan dat van iemand anders, en pas daarom altijd het voedingsschema aan aan de specifieke behoeften van je baby.
Zelfstandig eten en fingerfood
Als je je kindje op deze leeftijd fingerfood wilt aanbieden, zorg er dan voor dat het eten de grootte van een golfbal heeft, zodat het comfortabel in de hand past. Bovendien moet het eten gemakkelijk kunnen smelten in de mond om het risico op verslikken te verkleinen.
Hoe belangrijk zijn melkvoedingen nog?
Tussen 6 en 12 maanden vervangt vast voedsel geleidelijk aan de borstvoeding of opvolgmelk. Het is belangrijk om te weten dat de melkvoeding nog steeds cruciaal is voor de ontwikkeling van je baby.
Je kan een zuivelproduct geven dat speciaal ontwikkeld is voor baby's. Vrij van kleurstoffen en conserveringsmiddelen en rijk aan calcium, voldoen ze aan de specifieke voedingsbehoeften van baby's en zijn ze tegelijkertijd heerlijk van smaak.
Koemelk en plantaardige dranken worden nog niet aanbevolen voor kinderen van deze leeftijd.
Hoeveel zuivel mag mijn baby eten?
Eén zuiveldessert per dag bij de maaltijd of als tussendoortje kan.
Groentjes en je baby van 8 maanden oud
Je kleintje kan nu meer originele smaken ontdekken en de voedingsbehoeften van je baby zullen blijven veranderen. Laat ze kennismaken met de bittere smaak van witloof met ons recept voor witloof met ham en kaas!
Aanbevolen groenten
- Aardappel
- Witloof
- Paprika
- Rode biet
- Bleekselderij
- Schorseneren
- ...
Aanbevolen hoeveelheden
Tussen de 100 en 120g goed gekookte groenten bij elke maaltijd (lunch en avondeten) is aanbevolen.
Om je groentepuree te bereiden, stoom je ze om de smaak, vitaminen en voedingsstoffen te behouden. Voeg net voor het opdienen 1 eetlepel plantaardige olie toe (bij voorkeur koolzaadolie) voor de essentiële vetzuren.
Fruit voor baby's van 8 maanden oud
Voor de afwisseling kun je combinaties van fruit met bepaalde kruiden proberen, zoals appel en kaneel of ananas en vanille.Probeer het heerlijke recept van Nestlé Baby&Me met onze aardbeien milkshake
Aanbevolen fruit
- Meloen
- Rabarber
- Watermeloen
- Ananas
Kies voor lokaal, seizoensgebonden fruit voor de beste smaak en voedingswaarde.
Aanbevolen hoeveelheden
Je baby mag twee keer per dag ongeveer 100g fruitsalade of rauw fruit, fijngestampt of in kleine stukjes gesneden, eten als tussendoortje of dessert.
Zorg ervoor dat het fruit goed gekookt of rijp is voordat je het aan je baby geeft. Dat helpt om alles goed te verteren.
Noten voor baby's van 8 maanden oud
Noten zoals amandelen, walnoten en hazelnoten kan je toevoegen aan fruit- of groentepuree. Alleen ongezouten en in de vorm van poeder. Als er allergieën voorkomen in je familie, raadpleeg dan je kinderarts of zorgverlener voor advies.
Aanbevolen hoeveelheden?
Je kunt een halve theelepel notenpoeder aan de puree toevoegen.
Graanproducten bij 8 maanden
Ondertussen is je kind waarschijnlijk al vertrouwd met babygranen in de fles of in de vorm van pap of ander glutenbevattende granen (tarwe, gerst en rogge).
Je kan brood in zachte vorm aanbieden in een puree, soep, fruitpap, of in een papje van zuigelingenmelk. Het is over het algemeen aan te raden om te wachten met het geven van brood tot je baby tussen de 10 en 12 maanden oud is.
Voor zoete snacks moet je iets langer wachten. Geef koekjes of cake rond de leeftijd van 1 jaar en dit enkel op speciale momenten.
Peulvruchten voor je baby vanaf 8 maanden
Volgens de nieuwe voedingsaanbevelingen kun je peulvruchten (groene of koraallinzen, kikkererwten, bonen, soja, enz.) introduceren in het dieet van je baby.
Peulvruchten zijn rijk aan eiwitten en vormen een belangrijk onderdeel van een evenwichtige voeding voor peuters. Op deze leeftijd moeten ze echter goed worden gekookt en tot een gladde puree worden gemengd, zodat de nieren van je baby ze gemakkelijker kunnen verdragen.
Aanbevolen peulvruchten
- Groene of rode linzen
- Kikkererwten en spliterwten
- Witte bonen of kidneybonen
Aanbevolen hoeveelheid
Goed gekookte peulvruchten kunnen af en toe worden aangeboden, een paar theelepels per keer.
Vlees, vis en eieren bij 8 maanden
Rood vlees is een belangrijke bron van ijzer voor je baby. Daarnaast heb je bepaalde soorten vette vis die essentiële vetzuren zoals omega 3 en 6 bevatten, goed voor de ontwikkeling van de hersenen.
- Vlees: kip, rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, kalfsvlees.
- Gekookte witte ham zonder zwoerd en zonder toegevoegd zout.
- Witte vis: heek, kabeljauw, zeebrasem, pollak, heek, enz.
- Vette vis zoals makreel, sardines of zalm. Varieer de vissoorten die je kind binnenkrijgt.
- Hardgekookte eieren.
Om het risico op bacteriële infecties te vermijden, moet je bereidingen vermijden met charcuterie, rauwe schaaldieren en rauwe of onvoldoende gekookte eieren (zelfgemaakte mayonaise, chocolademousse, enz.).
Aanbevolen hoeveelheid
Je kunt je kind 15 g vlees of vis per dag aanbieden, of ½ van een hardgekookt ei.
Voedingsschema voor een baby van 8 maanden
Qua hoeveelheid raden onze voedingsdeskundigen aan:
Fruit | 200-250g /dag |
Groenten & zetmeel | 250g /dag (groentesoep of puree met/zonder zetmeel) of 1/3 zetmeel en 2/3 groenten. Heeft je baby behoefte aan meer, dan is dat geen probleem. |
Zuivelproducten | Zuigelingen- of moedermelk (zo lang mogelijk) Zuivelproducten die geschikt zijn voor baby's kunnen af en toe worden aangeboden . |
Eiwitten | 15 g vlees of vis of ½ ei per dag |
Vetten | 1 eetlepel olie/ dag |
Granen | 2 tot 4 el ontbijtgranen (niet verplicht) |
*Een eetlepel = ongeveer 10g
NB: Houd er rekening mee dat dit aanbevelingen zijn en dat ze per baby kunnen verschillen, afhankelijk van de ontwikkeling van de maag.
Een typisch schema om je te inspireren
Naarmate er nieuwe voedingsmiddelen in het dieet van je kind worden opgenomen, veranderen zijn menu's en de recepten die je voorstelt! Ontdek hier een typisch menu.
Ontbijt |
|
Lunch |
|
Tussendoortje
|
|
Avondmaal |
|
Disclaimer: Dit zijn aanbevelingen. Dit standaardmenu moet worden aangepast aan de behoeften van de baby en naarmate hij meer gevarieerd gaat eten.
Bronnen:
- https://www.kindengezin.be/nl/thema/voeding/vaste-voeding
- https://www.one.be/public/0-1-an/alimentation/premiers-repas/
https://www.one.be/fileadmin/user_upload/siteone/PRO/Brochures/Fiche-Al…
Veelgestelde vragen over het voeden van een baby van 8 maanden
Hoe deel ik mijn dag best in?
Tijdens maand 8 moet de dag van een baby georganiseerd worden rond basisbehoeften, zoals eten, slapen en spelen.
Het is aan te raden om je kleintje op regelmatige tijdstippen te laten eten, met voedingsmiddelen die zijn aangepast aan de leeftijd van de baby. Dutjes zijn ook belangrijk om je baby te laten rusten en herstellen.
Wat activiteiten met je baby betreft: je kan spelletjes voor de eerste levensjaren aanbieden, uitstapjes in een kinderwagen of draagzak, en tijd om te lezen en te knuffelen. Het is belangrijk om het ritme van je baby te volgen en je aan te passen aan zijn individuele behoeften.
Welke avondmaaltijd geef ik een baby van 8 maanden?
De avondmaaltijd op deze leeftijd kan bestaan uit een soep of groentepuree met een kleine portie zetmeelrijk voedsel en vlees of vis.
Melkachtige of fruitige desserts kunnen eventueel (hoeft niet) aan het einde van de maaltijd worden aangeboden met een passend drankje. Het is belangrijk om voedsel te kiezen dat gemakkelijk te verteren is en om suikers, vetten en zout te beperken.
Hoe weet je of je baby genoeg eet?
Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat een baby genoeg eet: minstens 6 tot 8 natte luiers per dag, regelmatige stoelgang, gestage gewichtstoename en een tevreden eetlust. Elke baby is anders, dus praat met je kinderarts als je je zorgen maakt.
- Je Baby Groeit ! -
Er verandert veel in een paar maanden tijd! Krijg nog nauwkeuriger voedingsadvies op basis van de leeftijd van je baby:
- Onze artikels -
- Al onze recepten -