L'alimentation d'un bébé de 9 mois avec Nestlé Baby&Me

Voedingsschema voor een baby van 9 maanden, toewerken naar volledige maaltijden

Op deze leeftijd kan je baby nu maaltijden beginnen met een kruimelige textuur die hem stimuleert om te kauwen. Het zal niet lang meer duren voordat echte brokjes worden geïntroduceerd!

In dit artikel geven onze voedingsdeskundigen alle informatie die je nodig hebt voor je kleintje in deze periode.

 

Wat verandert er in het voedingsschema van je baby?

Krijgt je kleintje tandjes? De eerste tandjes komen meestal door tussen 6 en 12 maanden. Dankzij deze tandjes kan je kleintje geleidelijk kleinere, hardere vaste voedingsmiddelen eten. Terwijl hij wacht tot al zijn tandjes doorkomen, perfectioneert hij zijn kauwvaardigheden!

Op deze leeftijd hebben de maaltijden van je baby al verschillende smaken en structuren, met hapjes die min of meer fijngemalen zijn. Je kunt zelfs noten in poedervorm (walnoten, amandelen, enz.), peulvruchten (kidneybonen, kikkererwten, enz.) en brood zonder korst in zachte vorm aanbieden.

Bij het ontdekken van voedsel horen ook verschillende temperaturen. Laat jouw kind koud, op kamertemperatuur en warm eten proberen (maar wees voorzichtig: geef je baby nooit eten dat te warm is en test altijd zelf de temperatuur voordat je het aan je baby geeft).

Zelfstandig eten met de handen

Als je baby van zijn onafhankelijkheid houdt, vindt hij het misschien leuk om zelf babyvingervoeding te eten. De stukjes die hij in zijn vuistje houdt, kunnen geleidelijk aan kleiner worden, van een golfbal tot een dobbelsteen. Blijf echter altijd waakzaam en let er op dat je in de buurt blijft in het geval van een valse start (verslikken).

Moet ik nog melkvoeding geven?

Op de leeftijd van 9 maanden bestaat de voeding van je baby afwisselend uit moedermelk (of opvolgmelk) en vaste voeding. Op deze leeftijd weigeren kinderen soms hun flesje.

Maar geen paniek! Dat is een teken dat ze klaar zijn om hun voedingsgewoonten te veranderen. Je kan al proberen om je baby uit een beker te laten drinken.

Zuivelproducten, zoals yoghurt of platte kaas, zijn een uitstekende optie om nieuwe texturen en smaken te ontdekken. Kies als toetje of tussendoortje zuivelproducten die speciaal voor baby's zijn ontwikkeld. Vrij van kleurstoffen en conserveermiddelen en rijk aan calcium, voldoen ze aan de specifieke voedingsbehoeften van baby's en bieden ze tegelijkertijd een heerlijke smaak.

Koemelk en plantaardige dranken worden niet aanbevolen voor kinderen van deze leeftijd.

Hoeveel zuivelproducten mag je baby eten?

Eén zuiveldessert per dag bij een maaltijd of tussendoortje kan aangeboden worden maar is niet noodzakelijk.

Groenten in de voeding van je baby

Naast de milde groenten die aan het begin van het diversificatieproces werden geïntroduceerd, kan je baby nu meer originele smaken ontdekken. De darmen van je baby zijn ook sterk genoeg om alle soorten kool of asperges te verteren, die winderigheid kunnen veroorzaken.

Laat je kleintje dus kennismaken met onze asperges- en aardappelsoep.

Aanbevolen groenten vanaf 9 maanden

  • Alle koolsoorten (bloemkool, spruitjes, rode kool, Chinese kool, etc.)
  • Asperges
  • ...

Aanbevolen hoeveelheden

200 gram goed gekookte groenten eten bij elke maaltijd, dus bij de lunch en het avondeten.

Om smakelijke en voedzame groentepuree te bereiden, kies je voor stomen om de smaken, vitaminen en voedingsstoffen van de ingrediënten te behouden. Voeg vlak voor het opdienen 1 eetlepel plantaardige olie toe, bij voorkeur koolzaadolie, om te profiteren van de essentiële vetzuren.

Welk fruit mag ik aan mijn baby geven?

Op deze leeftijd is alle fruit toegestaan. Houd wel rekening met de veiligheid. Klein rond fruit zoals druiven of kersen moeten in stukjes worden gesneden of gemengd, anders kunnen ze in hun geheel worden ingeslikt (!).Probeer Nestlé Baby&Me's aardbeien milkshake recept.

 

Aanbevolen fruit vanaf 9 maanden

  • Mango
  • Papaja
  • Lychees
  • Guave
  • Vijgen
  • Rood fruit
  • ...

Kies lokaal, seizoensgebonden fruit voor de beste smaak en voedingswaarde.

Rond 9-12 maanden, afhankelijk van je baby's kauwvermogen, kun je wat gedroogd fruit (abrikozen, rozijnen, ananas, enz.) introduceren, gewoon of gemengd met noten om Energy Balls of koekjes te maken. Een heerlijk tussendoortje!

Aanbevolen hoeveelheid

Tijdens deze periode mag je baby twee keer per dag ongeveer 100g fruitsalade of in kleine stukjes gesneden vers fruit eten, als tussendoortje of als toetje. Varieer met plezier! Compote, smoothie, crumble, velouté...

Zetmeelrijk voedsel, peulvruchten en granen op 9 maanden

Je baby heeft veel energie nodig. Daarom zijn de complexe koolhydraten in zetmeelrijke voedingsmiddelen je beste bondgenoot om de maaltijden van je baby te verrijken en zijn ontwikkeling te ondersteunen.

 

Essentiële zetmeelrijke voeding

  • Granen (rijst, tarwe, maïs, rogge, haver, enz.) en hun derivaten (meel, pasta, polenta, griesmeel, enz.)
  • Peulvruchten (linzen, kikkererwten, bonen, soja, enz.)
  • Knollen (aardappelen, zoete aardappelen, maniok, enz.)

Je kind is ondertussen al vertrouwd met babygranen in de fles of in de vorm van pap, en met zacht brood.

Voor brood en koekjes moet je iets langer wachten. Rond de leeftijd van 1 jaar zal je baby geleidelijk koekjes of cake kunnen proberen, zolang deze traktaties uitzonderlijk blijven.

Aanbevolen hoeveelheid zetmeel, granen en peulvruchten

Je baby mag 1/3 zetmeelrijke voeding en 2/3 verschillende groenten eten, zolang ze goed gekookt zijn en gemengd, gemalen of gepureerd tot groentepuree, afhankelijk van het kauwvermogen van je baby.

Gedroogde groenten kunnen ook af en toe aangeboden worden, in kleinere hoeveelheden (enkele theelepels).

Vlees, vis en eieren op 9 maanden

Vanaf nu mag je het dieet van je kleintje uitbreiden. IJzer in rood vlees en de essentiële vetzuren in bepaalde vette vissoorten zijn goed voor de ontwikkeling van je baby. Waarom probeer je vanavond geen heerlijke mini hachis parmentier?

 

  • Vlees : kip, rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, kalfsvlees.
  • Witte vis (heek, kabeljauw, zeebrasem, pollak, heek, enz.) of vette vis (makreel, sardines of zalm).
  • Hardgekookte eieren.

Behalve gekookte witte ham zonder zwoerd en zonder toegevoegd zout, vermijd je vleesbereidingen zoals vleeswaren. Deze zijn vaak te zout.

Je vermijdt ook best rauwe zeevruchten en rauwe of te weinig gekookte bereidingen op basis van eieren (zelfgemaakte mayonaise, chocolademousse, enz.). Hierin kunnen namelijk bacteriën zitten die je baby erg ziek kunnen maken. Dit geldt ook voor gerookte vis en zuivelproducten die van rauwe melk gemaakt zijn, zoals boerenkaas, om het risico op bacteriële infecties te vermijden.

Aanbevolen vlees of vis

Je kunt je kind ca. 20g vlees of vis per dag geven, of ½ van een hardgekookt ei.

Voedingsschema baby 9 maanden

Qua hoeveelheid raden onze voedingsdeskundigen aan:

Fruit200-250g /dag 
Groenten & zetmeel120 tot 200g x2 /dag (groentesoep of puree met/zonder zetmeel) of 1/3 van het bord met zetmeelrijk voedsel en 2/3 groenten. Heeft je baby behoefte aan meer, dan is dat geen probleem.
Zuivelproducten

Zuigelingen- of moedermelk (zo lang mogelijk).

Zuivelproducten die geschikt zijn voor baby's kunnen worden aangeboden. 

Eiwitten

20 gr vlees, gevogelte, vis of ei of

30 gr linzen, quinoa, etc.

Vetten1 eetlepel/ dag 
Granen2 tot 4 el ontbijtgranen.

*Een eetlepel = ongeveer 10g

NB: Houd er rekening mee dat dit aanbevelingen zijn en dat ze per baby kunnen verschillen, afhankelijk van de ontwikkeling van de maag.

Een typische dagmaaltijd voor een baby van 9 maanden

Naarmate er nieuwe voedingsmiddelen in het dieet van je kind worden opgenomen, veranderen zijn menu's en de recepten die je voorstelt! Flessen, puree, zuivelproducten...

Ontdek een typisch menu in onderstaand voedingsschema voor een baby van 9 maanden.

Ontbijt
  • Borstvoeding / flesvoeding
Lunch

Tussendoortje 

 

  • Een schijfje rijp fruit, gesneden of fijngemaakt met een vork (ongeveer 100g). Voorbeeld: Mangomilkshake met kokos.
  • Borstvoeding / flesvoeding
Avondmaal

Disclaimer: Dit zijn aanbevelingen. Dit standaardmenu moet worden aangepast aan de behoeften van de baby en naarmate hij meer gevarieerd gaat eten.

Bronnen:

Veelgestelde vragen over het voeden van een baby van 9 maanden

Hoeveel maaltijden per dag moet mijn baby krijgen als hij 9 maanden oud is?

De richtlijn is 3 voedingen per dag in de vorm van vaste maaltijden voor je baby vanaf 9 maanden, naast gezonde tussendoortjes. Tegelijkertijd kun je doorgaan met borstvoeding of babymelk geven, afhankelijk van zijn behoeften.

Wanneer moet ik stoppen met voeden tussen de middag en als tussendoortje?

Het stoppen met flesvoeding voor de lunch en tussendoortjes hangt af van de individuele ontwikkeling van elke baby. Over het algemeen gebeurt dit tussen 9 en 12 maanden, wanneer de baby meer vast voedsel begint te eten en uit een beker kan drinken. Raadpleeg je arts voordat je deze overstap maakt.

Mag ik honing geven aan mijn baby van 9 maanden?

Het wordt afgeraden om honing te geven aan baby's jonger dan één jaar vanwege het risico op het oplopen van de ziekte infantiel botulisme. Het is ook niet aan te raden om hen voedsel aan te bieden dat honing bevat (koekjes, enz.) of om hun spenen in honing te dopen om hen te kalmeren.

 

- Je Baby Groeit ! -

Er verandert veel in een paar maanden tijd! Krijg nog nauwkeuriger voedingsadvies op basis van de leeftijd van je baby: 

View details Voedingsschema baby 12 maanden
L'alimentation d'un bébé de 12 mois avec Nestlé Baby&Me

Voedingsschema baby 12 maanden

Is je kleintje al 1 jaar oud? Fantastisch! Het is een mooie tijd waarin de vaste voeding al veel op dat van jou lijkt.

- Onze artikels -

View details Baby met de pot mee laten eten
Artikel
6 - 8 maanden
Guide des repas en famille avec de jeunes enfants

Baby met de pot mee laten eten

Vraag je jezelf af hoe je kunt genieten als je baby aan tafel mee-eet? Samen eten is een prachtige manier om iedereen bij elkaar te brengen en je peuter te laten leren over gezond eten.

View details Hij kauwt, hij bijt: mijn baby ontdekt een wereld boordevol nieuwe smaken!
Artikel
6 - 8 maanden
lepeltje

Hij kauwt, hij bijt: mijn baby ontdekt een wereld boordevol nieuwe smaken!

Sinds zijn geboorte krijgt de baby uitsluitend melkvoeding. Door de overgang op vaste voeding leer ik hem niet alleen andere smaken maar ook nieuwe texturen ontdekken. Een totale verandering!

View details Vast voedsel ontdekken via de Rapley-methode
Artikel
6 - 8 maanden
On passe à la finger food ? Suivez notre checklist pour la diversification menée par l'enfant

Vast voedsel ontdekken via de Rapley-methode

Vraag je je af wanneer je met babyvoeding kunt beginnen? De meeste baby's kunnen hier vanaf zes maanden mee beginnen.

- Al onze recepten -

View details Milkshake van mango en kokos
Recept
8 - 12 maanden
Recette Soupe de mangue à la noix de coco Nestlé Baby

Milkshake van mango en kokos

1
Eenvoudig
10 mins
View details Puree van rode biet en koolvis
Recept
6 - 8 maanden
Recette bébé Purée de Betteraves et de Colin Nestlé Baby

Puree van rode biet en koolvis

Normaal
10 mins
View details Duo van venkel en wortel met kalkoen
Recept
6 - 8 maanden
Recette Purée de Fenouil avec Dinde Nestlé Baby

Duo van venkel en wortel met kalkoen

Moeilijk
15 mins

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van
Écrivez à Nestlé Baby - Icône

NIEUWSBRIEF OP MAAT

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Podcast & vidéos

Podcasts & Video's

Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

Logo - coupons-56

Kortingen en cadeaus

Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

Logo - menu-planner-56

TIPS VOEDING

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's