Buikpijn!
Veel huilen en pruilen, mijn baby kan niet meer ... Ik heb de indruk dat het buikpijn is, maar ik weet niet wat te doen om de pijn te verlichten.
Nu komt het spenen en de soms onsuccesvolle kennismaking met nieuwe voedingsmiddelen ... Zoveel veranderingen in baby's leven kunnen weleens leiden tot buikpijn. Hier vind je een korte uitleg over lichte stoornissen waar je baby last van kan hebben.
Koliekjes
Je baby huilt soms urenlang en is ontroostbaar. De hele familie is in paniek en je voelt je schuldig omdat je er niet in slaagt je kind te kalmeren ... Maar eigenlijk is het jouw schuld niet! Zouden het kolieken zijn?
Als je baby normaal eet, naar je lacht tussen de pijnmomenten door en de dokter verklaart dat alles normaal is, dan hoef je je niet ongerust te maken. Ontspan je, neem je baby in je armen en wieg hem/haar zachtjes heen en weer. Je kindje zal gerustgesteld zijn en geleidelijk aan kalmeren.
Diarree
Sommige baby's kunnen last hebben van spijsverteringsprobleempjes. Ook al komt het vaak voor, toch kan diarree gevaarlijk zijn.
Je baby kan snel uitgedroogd raken, het is dus belangrijk dat je het gewicht van je kindje opvolgt. Aarzel niet om je arts te raadplegen bij diarree.
Weetje: moedermelk zorgt voor eerder gele en min of meer losse stoelgang. Het is nodig om na bijna elke drinkbeurt baby's luier te verversen, tot wel zeven of acht keer per dag. Wees gerust, dit wil niet zeggen dat je baby diarree heeft! Raadpleeg je arts bij twijfel.
Constipatie
Je baby kan ook harde of kleine stoelgang hebben. Als je kindje weent tijdens het duwen, praat er dan over met je arts.
Weetje: je baby produceert doorgaans minder en vastere stoelgang als je flesvoeding geeft in plaats van borstvoeding.
Reflux
De meeste baby's geven wat melk over na de voeding. Dit stopt tussen 6 en 12 maanden wanneer je baby rechtop gaat zitten. Je kan enkele eenvoudige regeltjes toepassen voor een betere opname van flesvoeding zonder lichte reflux.
Voorkom:
- Een zittende houding, zoals in een wipstoeltje.
- Een omgeving met tabaksrook.
- Fruitsap.
- Verplicht opdrinken van het hele flesje
Doen:
- De drinkbeurten of flesvoedingen beter spreiden over de dag.
- Je baby meerdere keren laten boeren en niet te snel neerleggen na het voeden.
- Verhoog eventueel zijn matrasje ietwat.
Tip: als je geen borstvoeding wilt of kan geven, kan de kinderarts je een ingedikte babymelk aanbevelen.
Babymelk die ingedikt is met zetmeel draagt bij tot minder reflux.