De opvoeding van een tweeling. Hoe doe je dat?
Twee kinderen tegelijkertijd krijgen, is geweldig. Maar het betekent ook twee keer zo veel werk! Er dwalen nog zo veel vragen door mijn hoofd: zal ik net zo veel van de ene als van de andere houden? Zullen ze op elkaar lijken, van elkaar afhankelijk zijn?
De komst van een baby vergt planning. En twee maal zo veel als het er twee zijn! Het verzorgen zal veel tijd in beslag nemen en daarom is het beter om niet te vertrouwen op improvisatie. Er zijn gelukkig genoeg manieren om jouw leven gemakkelijker te maken.
Tips om het dagelijks leven met twee baby's te managen
Het sleutelwoord: planning!
Als je borstvoeding geeft, moet je de tijdstippen waarop je elk kind voedt noteren in een notitieboekje. Dit notitieboekje dient ook om de uren dat ze slapen, ze ververst moeten worden enz. op te schrijven. Het is eigenlijk een soort "tweede stel hersenen"! Voor het geven van borstvoeding kan je kiezen uit twee mogelijkheden: leg de twee baby's tegelijkertijd aan de borst (in het begin is het normaal dat je een beetje hulp nodig hebt!) of wissel af per baby. Begin met Jules die als eerste de borst krijgt en dan Léna. Elke baby komt aan de beurt!
Om deze taak (iets) eenvoudiger te maken, investeer je in praktische accessoires: een droogkast, een klein badje of een verzorgingstafel... Sommige spulletjes moeten in tweevoud worden gekocht zoals het wipstoeltje of hoge kinderstoeltje, of in duoversie zoals de tweelingbuggy. Bij veel winkels hebt je recht op een speciale tweelingkorting: vraag om informatie!
Aarzel niet om hulp te vragen: vroedvrouw, babysitter, huishoudster... Oma en opa helpen ook graag mee! En wat de boodschappen betreft, leve het internet en de levering aan huis.
Vergeet niet om ook van gedachten te wisselen met de ouders van andere tweelingen. Nee, jullie zijn niet alleen in deze situatie! Een tweelingzwangerschap komt vandaag de dag steeds vaker voor. De reden? Steeds vaker toevlucht tot kunstmatige inseminatie, zwanger worden op latere leeftijd... Je hebt ongetwijfeld ouders met tweelingen in je omgeving. Je kan je ook aansluiten bij een vereniging van ouders met tweelingen om tips en trucs uit te wisselen!
Tweelingen hebben een unieke band
Of je nu een eeneiige of twee-eiige tweeling hebt, de band die jouw tweeling heeft, kan je niet vergelijken met de band tussen een "gewone" broer en zus. In jouw buik lagen ze dicht tegen elkaar aan. Het is daarom normaal dat ze bij de geboorte een innige band hebben. Ze hebben al van bij het begin samen iets beleefd ...
Jouw twee baby's zullen samen dezelfde ontwikkelingsfases doorlopen. Het imitatiegedrag is dus aanzienlijk! Als de ene een speelgoedje vastpakt, wil de andere het ook hebben. Ze zijn elke dag samen en dat hebben ze nodig, het stelt hen gerust. Zorg ervoor dat je ze niet te vroeg van elkaar afzondert.
Maar deze band is niet altijd rozengeur en maneschijn. Naarmate ze ouder worden, kan de één de baas gaan spelen over de ander. Let erop dat zo’n relatie geen kans krijgt. Laat beide kinderen kennismaken met de buitenwereld zodat ze zo snel mogelijk hun eigen identiteit kunnen opbouwen.
Ze zijn niet één geheel maar twee aparte individuen!
Tweelingen hebben in eerste instantie elk een eigen persoonlijkheid. En dus is het belangrijk dat ze door de ouders niet worden beschouwd als een duo, maar als twee totaal verschillende kinderen. Dat begint bij de keuze van de namen: vermijd klanken die op elkaar lijken. Probeer ze elke dag verschillend aan te kleden en ieder heeft zijn eigen spulletjes en eigen speelgoed ...
Als ze groter worden, is het zeer belangrijk dat de ouders met elk kind apart iets ondernemen.
Beide kinderen moeten hun eigen geheimpjes en herinneringen hebben. Het is belangrijk dat ze aanvoelen dat ze elk uniek zijn. Het individualisme is een belangrijk onderdeel van de identiteitsopbouw van elk kind, maar ook voor zijn openheid naar anderen.
Toen onze tweeling was geboren, heb ik alle vrienden en familie gevraagd geen cadeaus te kopen, maar ons in plaats daarvan een dagje met de baby's te helpen. Zij vonden het geweldig en wij konden even ademhalen! - Lisa, moeder van Josephine en Arthur
Bas, Leo, euh… Bas? Fout! Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze in het begin niet uit elkaar kon houden .... mijn vrouw moest daar erg om lachen! We hebben ze allebei een ander armbandje gegeven om het wat makkelijker te maken. Tegenwoordig vraag ik me af hoe ik ze ooit heb kunnen verwarren. Ze lijken natuurlijk op elkaar, maar ook weer niet zó erg..."en verwarren. Ze lijken natuurlijk op elkaar, maar ook weer niet zó erg... - Benjamin, vader van Leo en Bas