Wanneer moet ik mijn werkgever vertellen dat ik zwanger ben?
Het was niet moeilijk om mijn familie en vrienden te vertellen dat ik zwanger ben, maar mijn baas is een ander verhaal! Wat is een geschikt moment? Heeft het invloed op mijn carrière?
In theorie bestaat er geen enkele wet die je verplicht om je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Maar in de praktijk zal je dat toch wel moeten doen! Wacht er niet te lang mee, want zodra het ‘officieel’ is, kan je genieten van de beschermingen die er bestaan voor zwangere vrouwen.
Ik kies het meest gepaste moment!
In geen enkele wet staat er een termijn die je moet naleven. Je kiest dus als enige het ideale moment om je werkgever op de hoogte te stellen. Idealiter verwittig je jouw werkgever tegen het einde van de derde zwangerschapsmaand. Vanaf die datum geniet je namelijk van bepaalde rechten (zie hierna) die logischerwijs niet van toepassing zijn als je werkgever niet weet dat je zwanger bent. Tijdens een sollicitatiegesprek ben je niet verplicht om te zeggen dat je zwanger bent. Als je jouw nieuwe functie aanvat en je bent zwanger, wacht dan tot op het einde van je proefperiode om je zwangerschap aan te kondigen. Want slechts op dat moment ben je als zwangere vrouw beschermd tegen ontslag.
De bescherming van zwangere vrouwen op het werk
De arbeidswetgeving voorziet in een verdergaande bescherming voor zwangere vrouwen vanaf de eerste dag van de zwangerschap. Zodra je werkgever op de hoogte is van je situatie, kan je genieten van de volgende rechten en beschermingen:
- Je werkgever kan je niet ontslaan vanaf het moment waarop je jouw zwangerschap hebt aangekondigd tot één maand na het zwangerschapsverlof, m.a.w. 16 weken na de bevalling, behalve voor een zware fout die niets te maken heeft met je toestand of als het echt niet anders kan (boeken neerleggen…).
- Doorgaans heeft een zwangere vrouw het recht om te werken enkel met haar toestemming.
- Een zwangere vrouw mag geen overuren presteren (met uitzondering van personen die een vertrouwensfunctie bekleden of personen met een leidinggevende functie, bijvoorbeeld).
- Een zwangere vrouw heeft het recht om niet te komen werken of om op elk moment haar werkplaats te verlaten. Als ze haar werk niet meer kan uitoefenen om medische redenen en ze recht heeft op haar loon, als ze in het bezit is van een medisch getuigschrift.
- Een zwangere vrouw mag niet meer 's nachts werken vanaf de 8e zwangerschapsmaand.
Bovendien heeft een zwangere vrouw recht op arbeidsomstandigheden die noch haar gezondheid noch de gezondheid van haar toekomstige kind in gevaar brengen. Als je je werk uitoefent in zware omstandigheden, dan kan je een vergelijkbare functie ter vervanging aanvragen. Onderstaande werkzaamheden worden als zwaar beschouwd:
- gewichten dragen,
- bewegingen of posities die je sneller uitputten,
- werkzaamheden die gepaard gaan met schokken, trillingen of stoten,
- werkzaamheden in de hitte (hoger dan 28°C) of de koude (lager dan -5°C),
- werkzaamheden onder invloed van schadelijke stoffen of micro-organismen,
- werkzaamheden onder invloed van stralingen of lawaai.
Net zoals zwangere vrouwen hebben ook vrouwen die borstvoeding geven recht op een bescherming van hun gezondheid die is aangepast aan hun situatie. De werkgever moet de nodige tijd voor de borstvoeding geven.
Je hebt recht op één uur (of twee keer een halfuur) borstvoedingspauze per dag als je minstens 7,5 uur per dag werkt. Als je minstens 4 uur per dag werkt, dan heb je recht op een pauze van een halfuur.
De duur van de pauzes zit inbegrepen in de totale arbeidsduur van een dag.
Wat de modaliteiten betreft, moet je een overeenstemming bereiken met je werkgever om de uren te kiezen die het best voor je passen.
De inlichtingen op deze site worden louter ter informatie verschaft, op basis van de elementen die gekend zijn op 01.06.2013, en Nestlé Belgilux nv kan niet aansprakelijk worden gesteld als er gegevens ontbreken, fout of onnauwkeurig zijn. Voor meer informatie raden wij je aan om rechtstreeks contact op te nemen met jouw werkgever.