pregnancy-belly-fetal-development-week-39

39 weken zwanger (week 41 amenorroe)

Je hebt misschien al een paar weeën gevoeld en je afgevraagd of dat ‘het’ was. Maak je geen zorgen, het begin van de weeën zal je echt niet ontgaan! We schreven vorige week al over de bevalling. Lees er deze week meer over.

ONTWIKKELING VAN DE BABY TIJDENS WEEK 39 ZWANGERSCHAP

Er vormt zich nog steeds een beetje vet onder de huid van je baby. Dit vet bereidt je kindje voor op de confrontatie met de wereld nadat hij zo lang knus en gezellig binnen in zijn eigen nestje gezeten heeft. Hij is nu bijna op geboortegewicht en heeft bijna geen ruimte meer om nog te bewegen en dat voelt hij. Tegen deze tijd, wanneer je 39 weken zwanger bent, werkt alles eigenlijk precies zoals het zou moeten. Als je baby nu geboren zou worden, zou alles goed gaan met hem of haar.

UW LICHAAM TIJDENS WEEK 39 ZWANGERSCHAP

Vrouwen die voor het eerst moeder worden, zijn vooral onzeker over het herkennen van het begin van de bevalling. Wees gerust – dat weet je meteen! Het komt bovendien maar zeer zelden voor dat een baby zo snel geboren wordt dat zijn of haar moeder niet op tijd in het ziekenhuis geraakt. Integendeel, veel aanstaande ouders worden door de arts in het ziekenhuis terug naar huis gestuurd omdat ze te vroeg gekomen zijn. Vlak voor de geboorte kan je je een beetje misselijk voelen, hoofdpijn hebben en je voelt een loodzware vermoeidheid. Vaak verschijnt er wat bloed of slijm. Dit is een teken dat de baarmoederhals zich geopend heeft. Als de weeën begonnen zijn, dan is de bevalling begonnen! Het verschil tussen harde buiken en de eerste echte weeën? Bij harde buiken spant de buik gedurende korte tijd op om daarna weer te ontspannen en dit verloopt onregelmatig. Bovendien zullen ze ophouden als de aanstaande moeder gaat liggen of een warm bad neemt. ‘Echte’ weeën daarentegen worden juist sterker als je een bad neemt of rust. Ze komen met regelmatige tussenpozen die steeds korter worden. Als er minder dan tien minuten tussen twee weeën zit, is het tijd om naar het ziekenhuis te gaan!

ADVIES VOOR WEEK 39 ZWANGERSCHAP

Alle baby's zijn uiteraard verschillend en er zijn dus geen getallen die voor alle baby’s gelden, maar voor een gezonde, voldragen baby is de gemiddelde lengte ongeveer 52 cm en het gemiddelde geboortegewicht tussen 2,6 en 4 kg. Deze getallen kunnen sterk variëren, maar als jij een uitzonderlijk grote of dikke baby krijgt, zou je gynaecoloog dat bij de laatste echo al gezien en gezegd hebben.

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van
Écrivez à Nestlé Baby - Icône

NIEUWSBRIEF OP MAAT

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Podcast & vidéos

Podcasts & Video's

Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

Logo - coupons-56

Kortingen en cadeaus

Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

Logo - menu-planner-56

TIPS VOEDING

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's