Hoeveel weken zwanger: 23 weken zwanger (week 25 amenorroe)
Je baby is nu van kop tot teen 29 cm lang en weegt heel wat meer dan 550 gram. Je bent nu 23 weken zwanger en hebt dus nog ongeveer zeventien weken te gaan! Lees meer over deze week.
ONTWIKKELING VAN DE BABY TIJDENS WEEK 23 ZWANGERSCHAP
Je bent 23 weken zwanger en als je baby een meisje is, heeft ze een paar weken geleden eierstokken gekregen. Haar vagina is nu hol. Indien het een jongen is, heeft hij al een penis en een prostaat. Hoewel zijn testikels al in de tweede maand gevormd werden, bevinden ze zich nog steeds in zijn buikholte. Geen paniek, ze zullen indalen wanneer het moment daar is, net voor de geboorte of tijdens de eerste maanden. Een andere bijzondere verandering is dat de zenuwcellen van de hersenen van de baby nu verspreid liggen in wat we de ‘grijze stof’ noemen.
UW LICHAAM TIJDENS WEEK 23 ZWANGERSCHAP
Een lang bad kan heel aangenaam en ontspannend zijn als je zwanger bent, maar kan ook ongewenste effecten hebben en weeën opwekken. Je kan er dus maar beter niet mee overdrijven. Zorg er ook voor dat het badwater niet té warm is. Omdat je bloeddruk een beetje onstabiel kan zijn, kan je ook best een bad nemen wanneer er iemand in de buurt is. Dat hoeft niet bij jou in de badkamer te zijn, maar wel in huis, voor het geval je iets nodig hebt.
VOEDING TIJDENS WEEK 23 ZWANGERSCHAP
Geen zout in de wonde wrijven, zo luidt de uitdrukking. Het is inderdaad zo dat we met vlees, bewerkte producten, gebak, hapjes, chips en de gulle hand die velen van ons hebben bij het kruiden van voedsel, over het algemeen twee tot drie keer de hoeveelheid zout consumeren die ons lichaam nodig heeft. Waarschijnlijk is je ook al verteld dat je op je zoutinname moet letten. Toch zou het een slecht idee zijn om zout helemaal uit je dieet te schrappen. Natrium is immers essentieel voor de vochtbalans van het lichaam. Dit evenwicht kan door zwangerschapshormonen verstoord raken. Je hebt dan een juiste hoeveelheid natrium nodig om die balans te herstellen en voor een goede hydratatie te zorgen. Het is wel goed om te weten dat ‘de juiste hoeveelheid’ slechts een klein beetje is en niet elke dag (te veel natrium kan leiden tot oedeem of hypertensie). Indien je twijfels of vragen hebt, raadpleeg dan je huisarts of gynaecoloog.
ADVIES VOOR WEEK 23 ZWANGERSCHAP
Het is echt belangrijk om je partner bij je zwangerschap te betrekken, zeker nu je langzaam maar zeker het laatste trimester ingaat. Ga samen met je partner naar een zwangerschapscontrole of een afspraak met je gynaecoloog. Richt samen de babykamer in. Indien mogelijk ga je ook best samen naar een zwangerschapscursus ter voorbereiding op de bevalling. Het gaat erom dat jij en je partner samen voldoende qualitytime doorbrengen voordat de baby er is. Je moet nu nog niet voor de baby zorgen en je buik is nog ‘hanteerbaar’. Denk bijvoorbeeld aan klassieke avondjes uit, zoals naar de bioscoop gaan of een nieuw restaurant uitproberen. Of blijf gewoon thuis om samen te koken. Iets dat jullie dichter bij elkaar brengt.