Borstvoeding geven is goed voor je!
Altijd melk ter beschikking op maat van mijn baby, kilootjes verliezen zonder dieet en profiteren van een natuurlijk antidepressivum ... Ik twijfel niet langer en geef borstvoeding!
Inderdaad, borstvoeding geven houdt in dat je heel beschikbaar moet zijn, vooral de eerste "inloopweken". Als je echter voor borstvoeding kiest, krijg je een dubbel voordeel: het is goed voor je gezondheid én voor je moraal. Bovendien heb je altijd en overal gratis voeding beschikbaar op de juiste temperatuur.
De troeven op fysiologisch vlak
Tijdens de borstvoeding wordt het hormoon ocytocine aangemaakt, dat de baarmoeder doet samentrekken (of naweeën veroorzaakt). Dit is min of meer pijnlijk de eerste 2 tot 3 dagen, maar je baarmoeder krijgt sneller weer de grootte, vorm en tonus van vóór de zwangerschap. Dit hormoon beperkt ook het bloedverlies en het gevaar op bloedingen na de bevalling. Het bevordert de remineralisatie van je botten en vermindert dus het risico op osteoporose na de menopauze. Bepaalde wetenschappelijke studies tonen aan dat langdurige borstvoeding (tussen zes tot twaalf maanden in totaal) kan bijdragen tot minder kans op borst-, baarmoeder- en eileiderkanker.
Een ander waardevol voordeel: borstvoeding put uit de "reserves" die je hebt opgebouwd tijdens de zwangerschap en verhoogt je energieverbruik. Als je evenwichtig eet zonder tussendoortjes, verlies je met borstvoeding sneller gewicht zonder dieet!
Borstvoeding is goed voor je moraal!
De hormonale veranderingen van de zwangerschap en de bevalling, je nieuwe verantwoordelijkheden als mama en constante vermoeidheid vormen een perfecte kweekgrond voor depressie, de zogenaamde "babyblues". Borstvoeding helpt je om deze perioden beter te doorstaan. Ocytocine bevordert ook ontspanning bij de moeder.
Borstvoeding geven maakt je het leven gemakkelijker: je hoeft niet elke dag een tiental zuigflessen klaar te maken, op te warmen en te steriliseren de eerste weken! Bovendien bespaar je ook geld.
"Wat is de rol van de jonge vader hierbij? "
De vader speelt een essentiële rol en draagt actief bij aan de geestelijke en sociale ontwikkeling van zijn kind. Hij geeft moeder en kind een gevoel van veiligheid en bescherming, wat belangrijk is voor het welzijn van het hele gezin en dus ook voor het succesvol geven van borstvoeding. Je kan hem helpen bij zijn nieuwe rol door hem bijvoorbeeld de kleine te laten verversen, in bad te doen of mee te nemen voor een kleine wandeling terwijl jij even een uurtje welverdiende rust neemt. Datzelfde geldt voor de boodschappen, het huishouden en de zorg voor de eventuele andere kinderen tijdens die eerste paar weken na de bevalling.