Mijn baby vertoont sociaal gedrag
Zal mijn kleine engeltje verlegen zijn of juist niet? Zal hij zich goed aanpassen aan de crèche en zal hij veel vriendjes en/of vriendinnetjes hebben? Hoe kan je hem helpen bij het opbouwen van goede relaties met anderen?
Socialisatie is een leerproces dat je hele leven lang doorgaat! Je baby leert dit beetje bij beetje vanuit zijn beperkte familiekring. Na verloop van tijd zal hij anderen nauwkeuriger waarnemen. De eerste schaterlach en de eerste keer onder één hoedje spelen, maar daarna ook de eerste ruzie en de opkomende rivaliteit. Dankzij deze ervaringen zal je kleintje leren hoe het zich in de maatschappij moet gedragen.
Baby ontdekt de wereld … vanuit zijn veilige familiecocon
Vanaf de geboorte tot de leeftijd 6 maanden bestaat de wereld van je baby uit slechts enkele personen: zijn ouders. Zij zijn zijn eerste ‘communicatiepartners’. Hij is al heel vroeg dol op deze relatie die zich kenmerkt door glimlachen, blikken, knuffels, grijnzen ...
Broertjes en zusjes spelen ook een belangrijke rol in deze ‘primaire socialisatie’. Zij doorbreken de exclusieve band tussen mama en de baby.
Tussen vier en zes maanden begint hij ook naar andere mensen te glimlachen ... maar jij bent nog altijd degene voor wie hij zijn allermooiste gekir bovenhaalt! Na de achtste maand verandert dit allemaal door de typische ‘8 maandenangst’: je baby begon altijd meteen te lachen, zelfs naar de buurvrouw, maar nu begint hij onmiddellijk te wenen wanneer hij een onbekende ziet. Tot grote spijt van de grootmoeder en grootvader, die zo ver gereden hebben om hun kleinzoon te zien!
Anderen ontmoeten
Wanneer je baby leert lopen, breidt zijn wereld als bij toverslag uit. Hij kan intussen ook ‘spreken’, communiceren en zich begrijpbaar maken. En alle gelegenheden zijn goed om met leeftijdsgenootjes te spelen. Maar hij is nog niet klaar om zijn speelgoed te delen of zijn plaats op de schommel af te staan! Heb geduld: hij zal de maatschappelijke regels beetje bij beetje leren.
Contact met andere kinderen zal hem helpen bij het ontwikkelen van zijn persoonlijkheid. In de crèche, bij zijn oppas of in het park ... hij kijkt graag naar andere kinderen van zijn leeftijd, maar ook naar oudere kinderen om hen na te doen. De baby kiest ook zelf met wie hij contact wil: zo ontstaan de eerste vriendschappen.
De grootouders kunnen ook een rol spelen in de zogenaamde secundaire socialisatie. Ze kunnen de plaats van de ouders tijdelijk innemen en de baby andere waarden en een andere kijk op de wereld bijbrengen ... Ze helpen de baby zijn plaats in de familie te begrijpen: dit is belangrijk voor de ontwikkeling van zijn sociale identiteit.
Wanneer je kind naar de kleuterschool gaat, breekt er een nieuwe fase aan. Hij is daar met een twintigtal andere kinderen en zal zich moeten laten gelden.
Hij is verlegen, is dat erg dokter?
Je kind is bang voor onbekende gezichten, huilt wanneer je bij hem weggaat, durft geen ‘hallo’ en ‘tot ziens’ zeggen… Kortom: hij is verlegen! Deze fase is vaak van voorbijgaande aard, maar bij sommige kinderen kan ze wel even duren. Het zit mogelijk in zijn karakter ingebakken. Als je kind echter totaal geen interesse heeft in anderen, dan raadpleeg je best je arts om een mogelijke gehoorstoornis uit te sluiten.
Maak je geen zorgen als hij zich een beetje op de achtergrond houdt of een beetje verlegen is: dit zegt niets over zijn latere karakter. Moedig hem zachtjes aan om contact met anderen te leggen of schrijf hem in voor activiteiten: hij zal snel vriendjes maken.
Als hij vaak agressief is tegenover andere kinderen en als deze reactie meerdere weken aanhoudt, dan voelt hij zich misschien wel onveilig. Bespreek dit met je kinderarts, hij kan je helpen dit beter te begrijpen.