Hoe ziet de baby ons?
Mijn baby kijkt me met hele grote ogen aan. Soms fixeert hij zijn blik vastberaden op een voorwerp. Maar hoe ziet hij mij en hoe neemt hij zijn omgeving waar? En belangrijker nog, hoe kan je een eventuele gezichtsstoornis opmerken?
Al vanaf de geboorte ontdekt je baby de wereld rondom hem met zijn kleine oogjes. Maar zijn zicht is nog lang niet perfect. Het zal nog enkele maanden duren voordat hij zoals volwassenen kan zien. Hij begint meer en meer dingen waar te nemen, zoals kleuren en details. Dat gaat veel veranderen aan zijn beeld van de werkelijkheid!
Een zintuig dat door de maanden verandert
Je baby komt nog maar net uit de buik wanneer hij zijn ouders voor het eerst ziet. Hoewel zijn zicht wat wazig wordt op een afstand van meer dan 30-50 cm en hij alles eerder in grijstinten ziet, kan hij zijn blik al focussen en jou zelfs herkennen! Deze eerste uitwisselingen zijn onvergetelijk, zitten vol emoties en stimuleren het verlangen elkaar te ontdekken.
Daarna verscherpt zijn zicht: op de leeftijd van ongeveer 1 maand kan hij een speelgoedje met zijn ogen volgen. Hij kijkt graag onderzoekend naar de gezichten van mama en papa en begint volumes waar te nemen. Vanaf 6 weken begint hij kleuren te zien. Eerst rood, daarna groen. Rond de 4e maand kan hij met beide ogen tegelijk kijken, zodat hij afstanden kan inschatten: hij kan dus beginnen te grijpen naar voorwerpen in zijn buurt.
In de loop van de maanden ziet hij steeds meer en duidelijker. Hij leert ook de kleuren fijner te onderscheiden. Rond 1 jaar is zijn oog-lichaamscoördinatie volledig functioneel: dat is essentieel om de wereld op handen en voeten te gaan verkennen!
Vanaf 18 maanden ziet hij perfect alle details en kan hij de wereld rondom hem met zijn zicht beheersen. Hij kan zijn familie herkennen, voorwerpen op afstand waarnemen, de trap op- en aflopen en de hoogte van de treden beoordelen, zijn favoriete plekjes of minder leuke plekjes herkennen. Hij zal binnenkort tot in de kleinste details kunnen kleuren of tekenen wat hij ziet!
Het zicht, een zintuig dat je goed moet beschermen
De allerkleinsten kunnen last hebben van gezichtsstoornissen. Wees aandachtig voor tekenen die erop duiden dat ze niet goed zien: tranende ogen, rode ogen, onhandige gebaren, hoofdpijn 's nachts bij grotere kindjes ... Raadpleeg in dit geval onmiddellijk een arts: hoe vroeger de behandeling gestart wordt, hoe doeltreffender deze is. Bovendien zal zijn toekomstige ontwikkeling, zoals leren lezen, er dan ook minder onder lijden. In veel gevallen kan het probleem met een bril of oogtherapie opgelost worden.
Scheelzien treft ongeveer 5% van de kinderen, maar wat houdt het precies in? We spreken van scheelzien wanneer de visuele assen van de twee ogen zich niet op hetzelfde voorwerp richten. Deze aandoening kan vanaf de geboorte aanwezig zijn of kan zich geleidelijk aan ontwikkelen op de leeftijd van 2 of 3 jaar. Tot drie maanden kunnen de visuele assen een beetje verschillen, maar let goed op: alle convergerende of divergerende bewegingen van het oog, hoe klein en toevallig ook, moeten een alarmbelletje doen rinkelen. Met een eenvoudig onderzoek van de corneareflexen kan je behandelende arts je vermoeden bevestigen of ontkrachten.
Er bestaat een eenvoudige test om te onderzoeken of één van beide ogen zwakker is: dek de ogen van je baby afwisselend een paar seconden af. Als hij systematisch begint te huilen bij het afdekken van het rechteroog, betekent dit waarschijnlijk dat zijn linkeroog niet goed werkt. Maar trek geen overhaaste conclusies, alleen een arts kan een diagnose stellen! Wees ook voorzichtig in de zomer. De ogen van de allerkleinsten zijn veel gevoeliger voor licht en zonnestralen dan die van volwassenen. Rust de kinderwagen op zonnige dagen uit met een zonneklep en zet je baby een hoedje en een zonnebril met een hoge beschermingsindex op.
Herkent mijn baby zichzelf in de spiegel?
Tussen 2 en 6 maanden ziet je baby wel licht weerspiegeld in de spiegel, maar zichzelf kan hij niet zien. Rond 6 maanden ziet hij wel iemand terugkijken, maar herkent nog steeds niet wie dat is. Pas tussen de 18 en 24 maanden snapt hij dat het lichaam en gezicht dat hij ziet, van hem zelf zijn. Tijd voor gekke bekken!