Oei, baby heeft zich pijn gedaan!
Je kleine avonturier is nergens bang voor. Sinds je baby kan stappen, komen builen, schrammen en andere kleine pijntjes regelmatig voor. Hoe maak je het onderscheid tussen een onschuldig wondje en iets ernstigs? Wat moet je doen in dergelijke gevallen?
Zowel meisjes als jongens lopen heel wat kleine letsels op tijdens hun eerste kruipexpedities of op een ontdekkingstocht in de tuin. Blauwe plekken op de beentjes, builen ... Mama en papa moeten op alles voorbereid zijn! Hier vind je een overzicht van de symptomen en hulpmiddelen bij oppervlakkige wondjes.
Builen en blauwe plekken
Leren lopen gebeurt niet zonder vallen en opstaan. Gelukkig is dat meestal zonder ernstige gevolgen. Bij een blauwe plek of een kleine buil kan je een ijskompres plaatsen om de bloeduitstorting te beperken. Breng wat zalf op basis van arnica aan als het geen open wonde is of gebruik een verkoelende spray met onmiddellijk pijnstillend effect. Een dikke zoen van mama doet de rest!
Wanneer moet je een arts raadplegen? Als je baby op zijn/haar hoofdje gevallen is, kan je beter geen risico nemen en meteen een arts of de hulpdiensten bellen. Raadpleeg ook een arts als je baby (zelfs kortstondig) het bewustzijn verliest, overgeeft, duizelig is, klaagt over hoofdpijn of zich abnormaal gedraagt in de 36 uur na de val: onsamenhangend spreken, slaperigheid ...
Wondjes en sneetjes
Als het wondje weinig bloedt, kan je het schoonmaken met water en eventueel wat zeep en er vervolgens even op drukken met een schone doek. Breng daarna een kleurloos ontsmettingsmiddel aan (op basis van chloorhexidine), droog het geheel met een kompres en breng een pleister aan. Vervang de pleister regelmatig.
Wanneer moet je een arts raadplegen? Als de snee of wonde diep is of zich in baby's gezichtje bevindt, kan je beter een arts raadplegen. Die zal beslissen of de wonde gehecht moet worden of strips volstaan.
Brandwonden
Als de huid enkel rood is, gaat het om een eerstegraads brandwonde die gemakkelijk te verzorgen is. Houd de betreffende zone altijd en ongeacht de ernst van de brandwonde onder stromend koud water. Breng vervolgens een kalmerende gel of zalf aan.
Wanneer moet je een arts raadplegen? Breng je kind naar de spoeddienst of bel 112 als de brandwonde groot en diep is of zich op het gezicht, de handen of voeten bevindt. Bij twijfel is het altijd beter om een arts te raadplegen, zelfs als het meer een kwestie van schrik dan van ernst is.
Insectenbeten
Een mieren- of muggenbeet is niet erg. Als je kind veel jeuk heeft, kan je in de apotheek een jeukstillende crème vragen. Beten van bijen of wespen vereisen meer aandacht, omdat je kind allergisch kan zijn. Bijen kunnen een deel van hun angel achterlaten in de huid: die moet verwijderd worden met een pincet of gifpomp. Ontsmet het wondje daarna met een ontsmettingsmiddel. Als je kind pijn heeft, kan je een koud kompres of ijskompres aanbrengen. Bij jeuk kan je een antihistaminicum gebruiken (vraag advies aan je apotheker).
Wanneer moet je een arts raadplegen? Als je baby gebeten werd in het gezicht of de mond, als er meerdere beten zijn of als er sprake is van een overdreven reactie.
Huiduitslag op de billen
Wanneer de tandjes doorkomen, hebben baby's vaak rode billetjes. Het kan gaan om rode huiduitslag of erythema. De uitslag komt snel op, maar verdwijnt niet zo makkelijk. Wanneer moet je een arts raadplegen? Aarzel niet om erover te spreken met je arts.
Vergeet niet om er een onberispelijke hygiëne op na te houden. Was je baby's billetjes met water en een milde zeep na elke ontlasting en droog de billetjes zorgvuldig. Indien nodig kan je arts een beschermende crème aanbevelen. Ververs je baby's luiers zo vaak mogelijk.
Verkoudheden
Een verkoudheid gaat bij baby's vaak gepaard met een oorontsteking. Een oorontsteking kan aanleiding geven tot pijn aan de oren, koorts en soms diarree. Jouw baby is slechtgezind en draait het hoofdje al wenend van links naar rechts. Het is ook mogelijk dat je baby de oortjes aanraakt.
Wanneer moet je een arts raadplegen? Raadpleeg je arts bij de minste twijfel.
Koorts
Virale infecties kunnen koorts veroorzaken bij baby's. Kleed of bedek je baby niet te veel en houd de kamertemperatuur in het oog (de ideale temperatuur bedraagt ongeveer 19 °C). Meet regelmatig de temperatuur van je baby en laat hem/haar regelmatig drinken.
Wanneer moet je een arts raadplegen? Als je baby een derde opeenvolgende dag koorts heeft, raadpleeg je best zo vlug mogelijk een arts. Als je baby jonger is dan 3 maanden of algemeen ziek lijkt te zijn, raadpleeg dan meteen een arts.