Heb je problemen als werkende moeder? Volg onze tips over weer aan het werk gaan na het krijgen van een baby
Als je gezinsfinanciën het noodzakelijk maken dat je een werkende moeder wordt, ben je hoogstwaarschijnlijk bezig met het plannen van de terugkeer naar je werk terwijl je een weg baant door een achtbaan aan emoties — van schuldgevoelens en je zorgen maken tot opwinding en gemotiveerd zijn. Hoe zorg je als werkende moeder voor een goede werk-privébalans? Als je je afvraagt hoe je dat moet plannen, wat je moet zeggen en wat je je werkgever moet vragen, kunnen onze tips om weer aan het werk te gaan na het krijgen van een baby je helpen.
- Geef je borstvoeding en ga je weer aan het werk?
Als je weer aan het werk gaat, betekent dat niet dat je dan moet stoppen met borstvoeding. Kijk hier voor handige tips voor de overstap op kolven en je baby moedermelk voeden uit een fles. Praat met je werkgever voordat je terugkomt. Zeg dat je een schone en afgeschermde ruimte nodig hebt om je melk te kolven. En als je dan weer begint met werken, maak dan tijd vrij in je agenda, zodat je niet te gestrest of te druk bent om het te doen.
- Kiezen van de juiste kinderopvang
Ga op onderzoek uit en wees er zeker van dat je tevreden bent over de kinderopvang die je hebt geregeld, zodat je als werkende moeder minder last hebt van eventuele schuldgevoelens over een kinderdagverblijf. Als je een kinderdagverblijf gaat uitkiezen, vraag dan in je omgeving om aanbevelingen, breng een "verrassingsbezoek" aan de locatie, lees beoordelingen en vertrouw boven alles op je onderbuikgevoel! Als je je geen zorgen maakt, kun je je gemakkelijker concentreren als je aan het werk bent.
- Vraag om flexibel werken
Als je het redt met minder salaris, kun je je werkgever vragen om minder uren of dagen te werken. Als dat niet mogelijk is, dien dan een verzoek voor flexibel werken in. Je zou kunnen vragen om glijdende werktijden die aansluiten op je behoefte aan kinderopvang (bijvoorbeeld eerder beginnen en eerder ophouden), of om thuis te werken. Werkgevers willen goede werknemers niet kwijt, ze hebben er belang bij om je verzoek zorgvuldig te overwegen.
- Werkende moeders: omgaan met collega's
Als je werktijden veranderd zijn of als je werkweek korter is, zorg er dan voor dat je team daarvan op de hoogte is. Vertel het iedereen, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten en jij je niet gedwongen voelt tot overwerk of het accepteren van krappe tijdslimieten die voor jou realistisch gezien niet haalbaar zijn. Houd bij het prioriteren van je werklast rekening met je werktijden. Aarzel niet om je zegje te doen als iets te krap gepland is, of kom met een voorstel voor een meer realistische tijdslimiet.
- Zorgen van werkende moeders onder controle houden
Wees niet te streng voor jezelf. Dit wordt een grote verandering voor jou, dus accepteer dat je wat tijd nodig zult hebben om aan je nieuwe routine te wennen. Het kan goed zijn om langzaam aan weer met werken te beginnen, om in het ritme te komen. Vraag je werkgever om een gefaseerde terugkeer. Je zou bijvoorbeeld de eerste maand minder uren of dagen kunnen werken, om er zeker van te zijn dat zowel jij als je baby het aankunnen en tevreden zijn.
- Zoek hulp bij werkende moeders
Of het nu een vriendin is die in hetzelfde schuitje zit, collega's die ook werkende moeder zijn of een steungroep voor werkende moeders, ga op zoek naar een netwerk van mensen waar je mee kunt praten als het je allemaal teveel wordt, die je vragen kunnen beantwoorden en die meeleven met jouw situatie. Krop je gevoelens niet op. Je partner en je familie willen je ook waar mogelijk steunen, dus geef een gil als je hulp nodig hebt.
Onze artikels