flesje

Overschakelen op flesvoeding, een nieuwe manier van drinken

Overschakelen op flesvoeding is een grote stap voor jou en je kindje. Het loopt vaak niet van een leien dakje, maar het is een fase waar je doormoet. Gelukkig sta je er niet alleen voor en helpen we je om deze fase makkelijker te overbruggen.

Het eerste flesje is voor jou en je kindje vaak een lastig moment. Je baby krijgt iets anders voorgeschoteld dan hij/ze normaal krijgt en zal het niet snel accepteren. Als moeder is het ook moeilijk, vooral als de borstvoeding goed liep, om voor een tweede keer te “scheiden” van je kindje. Veel te veel emoties die je vaak in tranen doen uitbarsten. Dan is er nog de vader, die het wel begrijpt, maar toch van zijn stuk is door al deze ontreddering.
Wat kan je doen? Geduld, liefde geven en aanvaarden dat het flesje nu in jullie leven is gekomen.

Het verschil tussen borstvoeding en flesvoeding

Om van de borst te drinken, opent de baby eerst zijn mond om de tepel ter hoogte van zijn/haar gehemelte te plaatsen. De kaken oefenen druk uit onder de tepelhof, terwijl de tong eerst de tepelhof en daarna de tepel platdrukt en langer maakt zodat er melk uit vloeit.

Drinken uit een flesje is iets helemaal anders. Wanneer de zuigspeen (die helemaal anders voelt dan een tepel) in de mond wordt gebracht, stroomt de melk vanzelf en hoeft de baby zijn tong en kaken niet te gebruiken.

Na de intimiteit die je kindje deelde met jou tijdens de borstvoeding, wordt hij/ze verplicht om gewoontes te veranderen. Vaak zorgt dit voor verwarring in het anders zo goed geregelde leven van je kindje.

Als je ook direct overstapt op zuigelingenmelk is dat ook een aanpassing aan een nieuwe melksmaak. Je kindje zal terughoudend en zelfs ontevreden zijn. Verwacht je dus aan een huilbui wanneer je de eerste keer overschakelt naar borstvoeding.

Het eerste flesje 

Nu je weet waaraan je je moet verwachten, is het tijd voor de praktische aanpak.

De eerste sessie flesvoeding kan eventjes duren, dus maak er voldoende tijd voor vrij. Doe het met voorkeur in het weekend. Geen paniek. Deze 'krachtmeting’ kan een paar dagen duren. Ten einde raad zal je baby toch een volledig flesje leegdrinken. En daarna zal hij weigeren om te herbeginnen.

Besef dat dit een hele aanpassing is voor je baby, dus jaag hem/haar niet op. Weigert je kindje resoluut van de fles te drinken? Laat een paar dagen voorbijgaan voor je het opnieuw probeert. Overweeg ook om verschillende zuigspenen uit te proberen of om een andere houding aan te nemen bij het geven van borstvoeding, zo merkt je baby het verschil.

Ons advies: Bouw de borstvoeding af door een flesje met moedermelk te geven. Ook al vindt je kind de warmte en de geur van je borst niet terug, het behoudt dan op zijn minst de smaak van je melk. Als je hem al van in het begin zuigelingenmelk geeft, moet je geduld hebben. Heb vertrouwen in je kleintje dat uiteindelijk ‘de overstap zal wagen’ en zijn of haar papillen zal laten wennen aan deze nieuwe smaak.

De overgang van borst- naar flesvoeding is ook een gelegenheid voor papa en familie om mee te doen en het over te nemen. Is de geur van mama's moedermelk te veel voor je baby, verlaat dan de kamer en laat papa het overnemen. De eerste ogenblikken kunnen ingewikkeld zijn, maar met aandrang en tederheid zal zich een nieuwe dynamiek vormen.

De eerste stap naar flesvoeding

Een goed begin is maar het halve werk

  • Maak het jezelf comfortabel en ga zitten op een comfortabele plek. 
  • Doe het slabbetje aan, schud met de fles en controleer de temperatuur van de melk aan de hand van een drupje in je polsholte. 
  • Ondersteun de hals van je baby in de holte van jouw arm, die zelf op een armsteun ligt. 
  • Houd de fles in het midden vast en kantel die zodanig dat de volledige speen melk bevat en je schatje zo weinig mogelijk lucht naar binnen hapt. Plaats indien nodig de gekozen toevoersnelheid recht tegenover zijn mond. 
  • Je baby drinkt goed als er langs de rand van de fles kleine belletjes verschijnen. Is dat niet zo? Draai dan de afsluitring van de fles los. 
  • Profiteer van dit plezierige, interactieve moment. 
  • Zet op het einde van de maaltijd je baby rechtop voor zijn boertje.
View details Hoe maak je een babyflesje klaar?
Voedingsdeskundige Cathérine legt uit hoe je een flesje klaarmaakt – Nestlé Baby&Me

Hoe maak je een babyflesje klaar?

Onze voedingsdeskundige laat je zien hoe je een flesje op de juiste manier moet bereiden.

Elk probleem heeft een oplossing

  • Je baby stikt, er vloeit melk uit de mond terwijl hij/zij drinkt: de melk stroomt te snel. 
    Wat doe je: draai de afsluitring van de fles vast en verlaag de snelheid waarmee de melk in de mond van je baby stroomt. 
  • Je baby heeft het er moeilijk mee om melk op te zuigen. 
    Wat doe je: neem fopspenen uit rubber, want die zijn soepeler dan fopspenen uit silicone. 
  • Je baby doet er een eeuw over om te drinken. 
    Wat doe je: draai de afsluitring van de fles een klein beetje los zodat de melk iets vlugger stroomt. 
  • Je baby laat geen boertje. 
    Wat doe je: maak je niet ongerust, leg je lieveling in een andere positie en doe hem/haar eventueel tijdens de maaltijd een boertje laten.

Overschakelen naar flesvoeding: getuigenissen van ouders

Ik maakte me zorgen over de overstap naar flesvoeding, zowel voor mezelf als voor mijn dochter. Om haar dagelijkse routine - en die van mij - niet in een keer te verstoren, heb ik wat melk afgekolfd en die op een middag in een flesje gegeven. Ik heb haar toen verteld dat dit van nu af aan haar nieuwe tussendoortje was. Die eerste dag vond ze het maar niks, maar ik heb het nieuwe ritueel volgehouden. Uiteindelijk dronk ze zonder morren uit het flesje. - Daphne, moeder van Liza (6 maanden) (borstvoeding)
View details Borstvoeding, gemengde voeding of flesvoeding?
Parenting sessions nl

Borstvoeding, gemengde voeding of flesvoeding?

Moeders en gezondheidswerkers spreken zonder taboes of oordeel over borstvoeding.

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van
Écrivez à Nestlé Baby - Icône

NIEUWSBRIEF OP MAAT

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Podcast & vidéos

Podcasts & Video's

Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

Logo - coupons-56

Kortingen en cadeaus

Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

Logo - menu-planner-56

TIPS VOEDING

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's