Boeken voor baby's: welke en waarom?
Ik werd een beetje draaierig tijdens mijn zoektocht naar een kinderboek in mijn favoriete boekhandel. Er is een overvloed aan boeken voor kleine kinderen. Een mooi sprookjesboek of een educatief boek over vormen en kleuren... welk boek moet ik kiezen en waarom?
Mijn baby is dol op boeken! Hij is nog klein en begrijpt het verhaal dat ik hem vertel maar amper, toch is hij gefascineerd. De kleuren, dingen en geluiden zijn voor hem pure magie! Hij bevindt zich in een prachtige droomwereld, vol emoties en gewaarwordingen. Een unieke ervaring die hij samen met jou deelt en goed is voor zijn ontwikkeling.
Zoveel meer dan een eenvoudig verhaaltje ...
Het boek begint, ontwikkelt ideeën ... en eindigt. Voor ons volwassenen is dat vanzelfsprekend, maar voor een klein kind is het veel meer! Een verhaaltje biedt hem de mogelijkheid om zijn ideeën te ontwikkelen, we geven hem een begin en een einde. En dankzij de wisselwerking tussen de reële en denkbeeldige wereld kan hij bouwen aan zijn persoonlijkheid. Dit is vanaf een jonge leeftijd van essentieel belang. "De verbeelding en het rollenspel helpen een baby leren praten en denken", schrijft Marie Bonnafé in Boeken zijn goed voor baby's.
Maar de verhalen die in boeken verteld worden - en vooral in sprookjes - zijn zoveel meer dan eenvoudige verhaaltjes over personages. Ze helpen jouw kind op een concrete en speelse manier belangrijke kennis, zoals de rivaliteit tussen broers en zussen, de angst om verlaten te worden of zelfs onrechtvaardigheid en geweld, te begrijpen en te integreren. Ze komen overeen met de angst die hij voelt, maar niet kan uitdrukken...
Lezen is ook een moment van uitwisseling en gedeelde emoties. Het is een manier om een band op te bouwen zonder gesprek. Hij begrijpt niet alles... nou en? De mooie gesproken woorden, de prentjes die hij bewondert, dingen die hij aanraakt maken emoties in hem los die hij met jou deelt.
Hoe kies je een boek?
De allerkleinsten van 3 tot 4 maanden oud zijn dol op stoffen of plastic boekjes. Ze zullen ze niet per se "lezen" maar erop kauwen en eraan friemelen: dit is een andere, maar wel hun eigen manier om zich het boekje toe te eigenen. De boeken voor het badje zijn ook een aanrader!
Geleidelijk aan zal de benadering van het boek veranderen: ze zijn dol op boekjes die je kan aanraken, boekjes in verschillende materialen of met raampjes waaraan je kan trekken, boeken met geluidjes en liedjes en verhalen op cd's, prentenboeken met grote kleurrijke illustraties... Kies voor de sterkere kartonnen uitvoering, want jouw baby is er niet altijd even zuinig op!
Ze zijn van kleins af aan ook fan van "series", zoals Kabouter Plop. Ze zien de personages die ze al kennen terug en kunnen hun ontwikkeling volgen.
Een verhaaltje voor het slapengaan …
De avond is een goed moment om een verhaal te lezen. Voor sommige kinderen is het zelfs een heilig ritueel dat ouders niet mogen overslaan ... Dit moment is heel belangrijk voor jouw kind omdat hij het met je deelt: je bent helemaal van hem alleen en daar geniet hij volop van. Tot zijn vreugde beleven jullie samen het verhaal.
's Avonds een verhaaltje lezen helpt jouw kind om rustigin slaap te vallen. Vaak moet je hetzelfde verhaaltje elke avond opnieuw lezen: dezelfde woorden herhalen om hem gerust te stellen en te kalmeren.
Vergeet niet dat de dialoog ook belangrijk is. Geniet van dit bijzondere moment om over het verhaaltje te praten, gevoelens te delen of samen een verhaaltje te verzinnen dat "van jullie" is.
Toen ik klein was, was ik dol op het verhaal van Roodkapje. Voor het slapengaan las mijn vader of moeder dat verhaal regelmatig voor. Nu ben ik aan de beurt om het aan mijn dochter voor te lezen en ze vindt het net zo leuk als ik! - Anna, moeder van Tess