20 weken zwanger (week 22 amenorroe)
Er is deze week zoveel gaande in je buik dat je misschien liefst een dutje wilt doen na het lezen van alle informatie hierover. Lees meer over wat er allemaal gebeurt als je 20 weken zwanger bent.
ONTWIKKELING VAN DE BABY TIJDENS WEEK 20 ZWANGERSCHAP
De tweede echo vindt plaats rond de 20e week van je zwangerschap en wordt ook volledig terugbetaald door je ziekenfonds. Deze echo wordt ook wel het SEO genoemd, het Structureel Echoscopisch Onderzoek. Tijdens deze echo wordt je kindje uitgebreid bekeken en gemeten en worden ook eventuele afwijkingen vastgesteld. Op deze echo is het meestal ook mogelijk om het geslacht van het kindje te zien – indien je dit zou willen uiteraard! Je baby groeit steeds sneller en dat geldt vooral voor de ontwikkeling van de hersenen, die op dit moment in versneld tempo evolueren. Zijn lichaam is ook al veel gegroeid, waardoor zijn hoofd nu minder groot lijkt. Indien je baby een meisje is, zijn haar eierstokken ondertussen uitgerust met voldoende primitieve cellen om zes miljoen eitjes te produceren! Vanaf deze fase in de ontwikkeling zal dat aantal echter gaan afnemen en uitkomen op ongeveer één miljoen bij de geboorte. De alvleesklier begint met de productie van insuline, een hormoon dat gedurende het hele leven van je kindje zijn bloedsuikerspiegel zal reguleren. Dankzij dit hormoon kan je baby nu ook suiker en vet gebruiken voor de intussen versnelde groei en wordt er een subcutane voorraad aangelegd voor zijn geboorte. Slim, niet waar?
UW LICHAAM TIJDENS WEEK 20 ZWANGERSCHAP
Heb je de baby al voelen bewegen? Wat een geweldig moment! Je zal het meeste plezier aan deze bewegingen beleven als je gaat liggen of zitten en je ontspant. Zo kan je de schokjes het duidelijkst voelen. Als je rondloopt, schommel je je kindje eigenlijk terug in slaap. Hij of zij is immers nog steeds tot wel twintig uur per dag aan het slapen. De meeste baby's hebben hun actiefste fase tussen acht en elf uur ’s avonds, maar ook dan moet je een beetje geduld hebben om de bewegingen goed te voelen. In het begin voel je waarschijnlijk niet veel meer dan wat zacht getril of kleine schokjes. De schopjes tegen de buik worden pas echt duidelijk vanaf de 25e week.[Interne link naar week 25 toevoegen] Het zal ook nog enkele weken duren voordat de toekomstige vaders dit grote moment kunnen meebeleven.
VOEDING TIJDENS WEEK 20 ZWANGERSCHAP
De kans is groot dat iemand je al vertelde hoe belangrijk fluoride is voor het toekomstige gebit van zowel je baby als van jezelf. In sommige studies bij kinderen van zes jaar van wie de moeder tijdens de zwangerschap gefluorideerd water had gedronken, werd een vermindering van 35% waargenomen van gaatjes. Sommige landen, zoals bijvoorbeeld Nederland, hebben ervoor gekozen om fluoride aan het drinkwater toe te voegen om zo gaatjes te voorkomen. Dit allemaal om erop te wijzen dat de inname van fluor tijdens de zwangerschap het gebit van je kind kan beschermen (de mineralisatie van zijn vaste gebit begint bijna meteen na de geboorte). Het goede nieuws? Dankzij onze moderne eetgewoonten komen we zelden fluor tekort. We drinken mineraalwater en eten veel vis en groene bladgroenten zoals sla en spinazie (sommige vruchten bevatten ook fluor, vooral appels).
ADVIES VOOR WEEK 20 ZWANGERSCHAP
Katten hebben een slechte naam gekregen met betrekking tot zwangere vrouwen. Kan jouw kat de potentieel gevaarlijke ziekte toxoplasmose overbrengen op de baby? Het is niet nodig om je huisdier weg te sturen totdat de baby geboren is, maar je moet wel bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen, vooral als je kat nog jong is. Via de ontlasting van jonge poezen kan inderdaad toxoplasmose overgedragen worden. Toxoplasmose komt heel veel voor en de meeste vrouwen krijgen het ooit zonder er iets van te merken. Voor je ongeboren baby is toxoplasmose echter heel gevaarlijk, fataal zelfs. Om elk risico te vermijden, laat je het proper maken van de kattenbak best aan iemand anders over en was ook altijd je handen als je je kat aangeraakt hebt.