19 weken zwanger (week 21 amenorroe)
Je kleine passagier weegt nu om en bij de 335 gram. Dat is ongeveer het gewicht van een pompelmoes. En er is flink wat leven in de brouwerij! Lees meer over wat er allemaal gebeurt wanneer je 19 weken zwanger bent.
ONTWIKKELING VAN DE BABY TIJDENS WEEK 19 ZWANGERSCHAP
Je baby is nu stevig aan het groeien. Hoewel je baby zeer actief is, slaapt hij echter heel veel. Tot wel twintig uur per dag! Hij heeft niet automatisch hetzelfde dag- en nachtritme als jij en daarom maakt hij je ‘s nachts soms wakker als hij onrustig beweegt. Probeer dan zachtjes je buik te strelen en met hem te praten, daar wordt hij rustig van en misschien kunnen jullie dan allebei weer verder slapen. Omdat hij nog niet zo groot is, heeft hij veel ruimte om zijn armen en benen te bewegen. Hij stampt, trappelt, draait en maakt zelfs salto’s! Om van positie te veranderen, zet hij zich met zijn voetjes af tegen de baarmoederwand. Hierdoor zie je soms vreemde bulten op je buik ontstaan. Vergeet niet om zo’n bult te aaien, om de baby te laten merken dat jij daar bent!
UW LICHAAM TIJDENS WEEK 19 ZWANGERSCHAP
Hoewel je lichaam bijna helemaal op automatische piloot werkt, zijn er toch een paar dingen die van buitenaf geregeld moeten worden nu je 19 weken zwanger bent. Indien je dit nog niet deed, bespreek dan tijdens de volgende controle bij je gynaecoloog hoe en waar je wilt bevallen. Als je in het ziekenhuis wilt bevallen, kan de gynaecoloog je een ziekenhuis aanbevelen. Ziekenhuizen organiseren meestal informatiebijeenkomsten voor toekomstige ouders, zodat zij al een indruk kunnen krijgen van de omgeving. Dit kan de beslissing gemakkelijker maken!
VOEDING TIJDENS WEEK 19 ZWANGERSCHAP
Vlees of vis? Indien je geen gewichtsproblemen hebt, mag je bijna alles eten. Zorg ervoor dat je gevarieerd en evenwichtig eet en geniet ervan (mits je natuurlijk zeker weet dat je deze voedingsmiddelen gerust mag eten tijdens de zwangerschap). Indien je op je gewicht moet letten, kies dan voor magere vleessoorten zoals gevogelte zonder vel of mager rood vlees zoals biefstuk. Als je van vis houdt, ga dan gerust je gang, ook als het vette vis is. Die vetten zijn immers essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen van je baby. Zoals we eerder al zeiden, zorg er wel voor dat je varieert in vissoorten. Kleine vissoorten zoals sardines en makreel bevatten minder kwik dan grotere vissen zoals zalm en tonijn. Het hangt voornamelijk af van de hoeveelheid die je eet. Een totaal van 120 tot 150 gram vlees en/of vis per dag is voldoende om te voldoen aan je dagelijkse behoefte aan dierlijke eiwitten.
ADVIES VOOR WEEK 19 ZWANGERSCHAP
Hoera! Je bent nu halverwege je zwangerschap. Dit is een uitstekend moment om jezelf een schouderklopje te geven! Je hebt tenslotte iets geweldigs bereikt. Uiteraard heb je net als alle aanstaande moeders nog heel wat onbeantwoorde vragen, bijvoorbeeld wat er nu verder allemaal nog te gebeuren staat. Daarom is het de moeite waard om een zwangerschapscursus te volgen. Indien je weet wat er allemaal gebeurt, neemt immers ook je onzekerheid af. Praten met andere aanstaande moeders en ouders is dan ook heel leerzaam.