pregnancy-belly-fetal-development-week-18

18 weken zwanger (week 20 amenorroe)

Veel grote sprongen nu je 18 weken zwanger bent, van zenuwcellen die zich vermenigvuldigen tot het eerste begin van vingerafdrukken. Lees meer over deze week.

ONTWIKKELING VAN DE BABY TIJDENS WEEK 18 ZWANGERSCHAP

Het is maar één van de ongelooflijke feiten over de zwangerschap, maar tegen dat je 18 weken zwanger bent, bedraagt het aantal zenuwuitlopers van je baby tussen 12 en 14.000.000.000! Dat zijn heel veel nullen. Zijn hart is nu groot genoeg om met behulp van een eenvoudige stethoscoop op je buik zijn hartslagen te kunnen horen. De spieren worden ook steeds sterker en zijn bewegingen krachtiger, dus als je het gewriemel van je baby nog niet gevoeld hebt, dan zal dat binnenkort zeker gebeuren. Alles hangt af van het temperament van je baby. Andere ontwikkelingen vinden plaats rond zijn handen. Zijn vingers beginnen kleine nagels te krijgen en er beginnen vingerafdrukken te ontstaan. 

UW LICHAAM TIJDENS WEEK 18 ZWANGERSCHAP

Het lijkt wat onwezenlijk om over je buik te wrijven en te beseffen dat daar binnenin een mens groeit. En als je je inbeeldt hoe het zal zijn om straks met dit kleine mensje om te gaan – hoe het zal lachen, hoe het eruit zal zien – dan is dat bijna niet te bevatten, toch? Misschien weet je het geslacht van je kindje al. Of misschien wil je liever dat dit nog een verrassing blijft tot bij de geboorte. Hoe dan ook, het is bijna tijd voor de tweede echo, die meestal plaatsvindt rond de 20e week van je zwangerschap. Dit keer zal je gynaecoloog niet enkel kunnen vaststellen of je kind zich gezond ontwikkelt, maar ook of het een meisje of een jongen is. Wees echter niet teleurgesteld indien je dat graag zou willen weten, maar het niet te zien is. Als je kindje niet in de juiste positie ligt, kan zelfs de meest ervaren gynaecoloog dit niet met zekerheid vaststellen. 

VOEDING TIJDENS WEEK 18 ZWANGERSCHAP 

Helaas kan een zwangerschap invloed hebben op de stoelgang. We kunnen het niet genoeg benadrukken: een vezelrijk dieet kan uitkomst bieden. Verse of gekookte groene groenten, fruit en veel volkorenproducten kunnen wonderen verrichten. Wees wel voorzichtig met zemelen of volkorenbrood als je hier niet gewend aan bent. Een overdaad aan deze voedingsstoffen kan immers leiden tot irritatie van de darmen. Drink ook voldoende (twee liter vocht per dag) voor een goede vochthuishouding en om de ‘transit’ te vergemakkelijken. Probeer verder om je dag te beginnen met een glas water of met versgeperst appelsien- of pompelmoessap met pulp. Week ’s nachts pruimen om ze zacht te maken en geniet bij het ontbijt van een potje yoghurt met de geweekte pruimen. Pruimen leiden niet tot irritatie. Het zijn veilige, natuurlijke laxeermiddelen en ze kunnen helpen als je een trage darmfunctie hebt. Indien je problemen ondanks deze tips toch blijven aanhouden, overleg dan met je huisarts of gynaecoloog. Gebruik in elk geval geen (vrij verkrijgbare) laxeermiddelen. 

ADVIES VOOR WEEK 18 ZWANGERSCHAP

Er werd je verteld dat je veel calciumrijke voedingsmiddelen moest eten om je botten en die van je baby te versterken. Wat doe je echter in het geval van lactose-intolerantie? Om toch binnen te krijgen wat je nodig hebt, moet je enkel wat creatiever zijn. Veel mensen met een lactose-intolerantie kunnen wel kaas of yoghurt eten (tijdens het productieproces vindt fermentatie plaats en hierbij wordt de lactose door ‘goede’ bacteriën grotendeels omgezet in melkzuur). Er bestaat ook melk met een verminderd lactosegehalte. Naast melkproducten zijn ook donkere bladgroenten (waaronder ‘zeegroenten’ – zeewier) en gedroogde bonen goede bronnen van calcium.

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van
Écrivez à Nestlé Baby - Icône

NIEUWSBRIEF OP MAAT

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Podcast & vidéos

Podcasts & Video's

Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

Logo - coupons-56

Kortingen en cadeaus

Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

Logo - menu-planner-56

TIPS VOEDING

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's