10 weken zwanger (week 12 amenorroe)
Je bent nu al 10 weken zwanger. Nog 30 weken te gaan vooraleer je die kleine hartendief zal ontmoeten. Lees meer over wat er deze week gebeurt.
ONTWIKKELING VAN DE BABY TIJDENS WEEK 10 ZWANGERSCHAP
Je baby begint nu echt een beetje op een klein mensje te lijken. Zijn gezicht ziet er eindelijk ook echt uit als een gezicht. Alles zit waar het hoort. Zijn hoofd is nog steeds erg groot, veel groter dan de rest van zijn lichaam, maar hij kan zijn hoofd nu draaien. Zijn lichaam heeft ondertussen heel veel spieren en hij kan al met zijn armen en benen zwaaien, hoewel nog niet bewust. In zijn buik begint zijn enorme lever met de aanmaak van rode bloedcellen. In zijn hersenen, die zich voortdurend ontwikkelen, vindt een exponentiele vermenigvuldiging van zenuwcellen plaats, zodat de verschillende neurale circuits aangelegd kunnen worden. Het is amper te geloven, maar tegen de achttiende week zal hun aantal tussen 12 en 14 miljard bedragen! Volgens de normale gang van zaken zal dat aantal weer afnemen als zijn hersenen rond de leeftijd van achttien jaar volledig gerijpt zijn.
UW LICHAAM TIJDENS WEEK 10 ZWANGERSCHAP
Een half uur geleden stond je nog te dansen van vreugde over je zwangerschap en nu maak je je allerlei zorgen? Ja, de stemmingswisselingen tijdens het eerste trimester kunnen behoorlijk overweldigend zijn. Als je heel veel last hebt van stemmingswisselingen of je vaak niet goed voelt, is er goed nieuws voor je. Dat zal binnenkort voorbij zijn. In het tweede trimester, dat bijna aangebroken is, raken de hormoonspiegels terug meer in evenwicht. Dat is dan ook het moment waarop de meeste moeders een rustiger gevoel ervaren.
VOEDING TIJDENS WEEK 10 ZWANGERSCHAP
In week 10 van je zwangerschap vragen we je aandacht voor die goede, ouderwetse eiwitten. Krijg je daar elke dag genoeg van binnen? Eiwitten zijn essentieel voor jezelf en je groeiende baby. Ze spelen een rol bij het transporteren van voedingsstoffen door het lichaam, bij de opbouw van gezonde botten en bij de gezonde ontwikkeling en het onderhoud van weefsels. Eiwitten zijn aanwezig in voedingsmiddelen van zowel dierlijke als plantaardige oorsprong. Dierlijke eiwitten zijn rijk aan aminozuren die ons lichaam niet zelf kan produceren en daarom een essentieel onderdeel van onze voeding zijn. Geen enkel voedingsmiddel van plantaardige oorsprong bevat alle essentiële aminozuren, met uitzondering van sojabonen. Een vegetarisch dieet kan alleen de noodzakelijke eiwitten leveren als het de volgende voedingsmiddelen bevat: sojabonen, andere peulvruchten en noten, evenals melkproducten en eieren. Indien je vegetarisch of veganistisch eet, laat dit dan weten aan je huisarts of gynaecoloog.
ADVIES VOOR WEEK 10 ZWANGERSCHAP
Soms vragen mensen zich af of zwangere vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar extra voorzichtig moeten zijn. Het antwoord luidt: niet echt. Het is wel zo dat zwangere vrouwen boven de 35 jaar een iets hoger risico hebben op een chromosomaal probleem met hun kind en daarom zouden moeten overwegen prenatale diagnostiek te doen. Deze prenatale onderzoeken hebben als doel de gezondheid van het embryo te controleren, bijvoorbeeld door middel van een vruchtwaterpunctie. De beslissing om deze test al dan niet te laten uitvoeren is moeilijk. Het is vaak zinvol hierover met anderen te praten en ervaringen uit te wisselen. Dit en praten met je huisarts of gynaecoloog, kan helpen om de juiste keuze te maken.