borstvoeding

Hoe bereid ik me voor om mijn baby borstvoeding te geven?

Mijn bevalling komt eraan en ik heb besloten om mijn baby borstvoeding te geven. Maar toch heb ik al een paar vragen: zal het wel lukken, zal mijn melk aangepast zijn ... Gelukkig ben ik niet de enige die met deze vragen zit!

De natuur heeft het goed voor elkaar. Al van in het begin van de zwangerschap bereidt je lichaam zich voor op de borstvoeding: je vetreserves nemen toe, je borsten worden volumineuzer... Maar ben je in de eerste plaats klaar voor dit mooie avontuur? 

Moedermelk, het beste voor je baby

Borstvoeding is het beste wat er bestaat voor een baby, want moedermelk is perfect aangepast aan zijn behoeften. De WGO en Unicef bevelen trouwens aan om alleen maar borstvoeding te geven totdat je baby 6 maanden oud is. 

  • Moedermelk geeft je baby alle voedingsstoffen die hij nodig heeft, en in de juiste hoeveelheid: eiwitten die goed worden opgenomen, vetten waaronder omega 3 en omega 6 ... Bovendien verandert deze samenstelling week na week om te voldoen aan de behoeften van je kind. En dit allemaal met een veel lager risico op allergieën. 
  • Ook krijgt hij de antilichamen binnen die nodig zijn voor zijn immuunsysteem. 
  • Via haar melk draagt de moeder de smaken over op haar kind. Een reden te meer om gevarieerd te eten als je borstvoeding geeft! 
  • Door de borstvoeding worden endorfinen (‘gelukshormonen’) afgescheiden bij jou en je baby. 

Informeer zo vroeg mogelijk

Het is normaal dat je vragen hebt over borstvoeding. Aarzel niet om erover te spreken met je arts, vroedvrouw, vriendinnen, moeder ... Er bestaan ook tal van boeken, sites en forums over dit onderwerp: maak er gebruik van! Op die manier kan je geleidelijk aan je twijfels en angsten wegnemen. 
Probeer zo vroeg mogelijk je keuze te maken. Als je keuze naar borstvoeding uitgaat, dan kan dat inderdaad een criterium zijn voor je keuze van kraamkliniek. Maar dat wil daarom niet zeggen dat er druk op je wordt uitgeoefend: niets belet je om deze keuze meteen na de geboorte te maken, al dan niet in samenspraak met je partner. 

Zorg dragen voor je borsten

Om je lichamelijk voor te bereiden op de borstvoeding, moet je op een gezonde manier eten en de natuur haar gang laten gaan! Je lichaam legt vetreserves aan op je heupen en borsten voor een regelmatige kwaliteit van je melk. Je borsten worden volumineuzer en beginnen al vanaf het tweede trimester colostrum (biest) af te scheiden, de voeding van je baby tijdens zijn eerste uren. 
Jouw rol: gevarieerd en evenwichtig blijven eten om je melk te verrijken en zorg dragen voor je borsten. Kies daarom voor een bh die goed past (die niet te strak zit) en verander van bh naarmate je borsten groter worden. Verwen jezelf met schoonheidsproducten: crème om zwangerschapsstriemen te voorkomen, een zachte massage om de tonus ervan te verstevigen... Kies voor een crème die is aangepast aan jouw behoeften. 

De eerste voeding... en de volgende

Vertrouw bij de geboorte op je instinct. De eerste ontmoeting met je baby, zijn zuigreflex, het huidcontact... Alles zal zo natuurlijk verlopen dat je twijfels meteen weggeveegd zullen worden. Je bent niet alleen bij de eerste voeding: de vroedvrouwen van de kraamkliniek zullen je met raad en daad bijstaan, je de beste posities tonen om de borst te geven, enz. 
Als je weer thuis bent, dan kan je nog altijd een beroep doen op je vroedvrouw en ook op de verschillende organisaties die borstvoeding promoten. In het begin is het niet altijd gemakkelijk, maar blijf in jezelf vertrouwen. Het belangrijkste is dat je moet genieten van die magische momenten tussen jou en je baby!

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van
Écrivez à Nestlé Baby - Icône

NIEUWSBRIEF OP MAAT

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Podcast & vidéos

Podcasts & Video's

Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

Logo - coupons-56

Kortingen en cadeaus

Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

Logo - menu-planner-56

TIPS VOEDING

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's