De negende maand van mijn zwangerschap
Ik ben tussen de 35 en de 39 weken zwanger. Ik ben nog niet helemaal op het einde, maar toch kan mijn baby elk moment geboren worden. Ik beperk mijn verplaatsingen en mijn koffer voor de materniteit staat klaar. It’s the final countdown!
Hoe ver staat het met mijn baby?
Je baby is nu klaar om de buitenwereld te ontdekken.
Hij wordt zelfs een echte schoonheid: de kleine donshaartjes (of lanugo) waarmee hij bedekt was, vallen uit en de witte, vettige substantie die zijn huidje beschermde, begint los te komen ... Hij heeft nu voldoende vetreserves onder zijn huid om zich tussen twee voedingen recht te houden. Je baby is nu lekker rond!
Zijn hartje en longen zullen beginnen te werken van zodra hij in contact komt met de buitenlucht. Zo zal je kindje zelfstandig kunnen ademen en niet meer via de placenta. Tijdens de laatste week stroomt het vruchtwater uit zijn longblaasjes en zetten deze uit, zijn bronchiën zijn er klaar voor.
Hij blijft bewegen en laat zich gelden, ook al heeft hij niet veel plaats meer. Nog even geduld: het is beter als je baby nog eventjes lekker warm in je buik blijft in afwachting van de grote dag.
Mijn goede voedingsreflexen
De dag van de bevalling nadert met rasse schreden. Het is dus niet abnormaal dat de stress toeneemt. Ontspan je, verwen jezelf! En eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan
- magnesium: ondersteunt de werking van het zenuwstelsel en de spieren. Je vindt het in droog fruit, bepaalde soorten water, pure chocolade ...
- vitamine B 6, voor de werking van het centraal zenuwstelsel. Hecht hiervoor veel belang aan volkoren graanproducten, biergist, noten en bananen en
- omega 3: essentiële vetzuren die in koolzaadolie, lijnzaad en vette vis (zalm, tonijn, sardientjes, makreel ...) zitten.
En vergeet niet jezelf af en toe een pleziertje te gunnen (maar blijf redelijk!) Plezier leidt tot de afscheiding van endorfine, een hormoon waardoor je je goed en euforisch voelt.
Vraag van de maand: de voorbije week ben ik meer dan een kilo bijgekomen. Is dit normaal?
Op het einde van de zwangerschap kom je sneller bij. Dat extra gewicht heb je nodig. Tijdens het derde trimester kom je over het algemeen iets meer dan een kilo per maand bij. Maar een plotse gewichtstoename van meer dan één kilo per week moet je aan je arts melden. Dat kan misschien te maken hebben met een verhoogde bloeddruk.
Net zoals de meeste biologische gegevens is je bevallingsdatum in werkelijkheid een interval. De bevalling kan dus plaatsvinden binnen de twee weken voor en na de vermoedelijke berekende datum. Na de theoretische bevallingsdatum moet je echter contact opnemen met je arts zodat hij kan controleren of je kindje zich nog altijd goed voelt en om de bevalling eventueel in gang te laten zetten. Veel succes! Alles komt goed!
Ik kan nu elk moment gaan bevallen! Alles is klaar voor de komst van ons kleintje. Het is heel bijzonder om te denken dat mijn baby zelf beslist wanneer hij er klaar voor is. Ik kan niet wachten om hem eindelijk in mijn armen te kunnen houden. - Lisanne (28 jaar) 9 maanden zwanger