Roze of blauw?
Vanaf de vierde maand van de zwangerschap, zo rond de tweede echografie, zal ik het antwoord krijgen op deze belangrijke vraag: is het een jongen of een meisje? Wil ik het weten ... of niet?
Dat is de grote vraag die toekomstige ouders zich stellen van zodra ze weten dat ze een kindje verwachten. Sommigen willen het geslacht van hun baby graag weten, anderen ontdekken het liever op de grote dag zelf. De keuze is aan jullie!
De genetische loterij
Alles wordt bepaald bij de bevruchting. De bevruchte eicel heeft slechts één geslachtschromosoom: een X. De zaadcel van de papa heeft een geslachtschromosoom van het type X of Y. Het is dus de zaadcel van de papa die uiteindelijk het geslacht van de baby bepaalt. Bij de combinatie XX wordt het een meisje. Bij de combinatie XY is het een jongen.
Volgens bepaalde theorieën kun je het geslacht van de baby beïnvloeden door je voeding aan te passen en het dieet voor een meisje of het dieet voor een jongetje te volgen. Als de ouders veel zout eten, zouden ze meer kans op een jongetje maken: dat is het dieet voor jongetjes. Zijn ze beiden liefhebber van melkproducten, zou het waarschijnlijker zijn dat ze een meisje krijgen. Er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs over de werkzaamheid van deze methode, maar ze kan wel leiden tot een schadelijk verstoord evenwicht voor de gezondheid van de mama en de baby. Vertrouw dus niet te veel op deze methode!
Volgens een andere theorie moeten, om een jongetje te krijgen, de eisprong en de bevruchting zo dicht mogelijk bij elkaar liggen (maximaal twee dagen verschil) omdat de Y-zaadcellen sneller zijn, maar ook sneller afsterven. Wanneer de geslachtsgemeenschap vier of vijf dagen na de eisprong plaatsvindt, zullen alle Y-zaadcellen afgestorven zijn, waardoor er alleen nog maar tragere, maar sterkere X-zaadcellen overblijven. Het kan geen kwaad om dit te proberen ...
Wil je het geslacht van je baby weten of niet?
Bij de tweede echografie zal de gynaecoloog je deze vraag zeker stellen: ‘Wil je het geslacht van je baby weten?’ ". Denk hier best even op voorhand over na en zorg dat jullie er beiden hetzelfde over denken! Het is in de eerste plaats een persoonlijke keuze: de ouders (of één van beide!) willen soms graag dat dit een geheim blijft tot aan de bevalling. Je kunt natuurlijk ook het geslacht van jullie baby vragen, maar het geheimhouden voor jullie omgeving: zo blijft het een geheim van jullie twee ... of beter jullie drie!
Deze beslissing heeft praktische gevolgen zoals de keuze van de voornaam, de kamerinrichting of de eerste babyoutfits ... Let op voor blunders als jullie besluiten om het geslacht geheim te houden voor jullie familie of als slechts één van jullie beiden ervan op de hoogte is!
Hoe dan ook, wanneer je het geslacht van de baby kent, wordt de zwangerschap heel wat concreter. Bepaalde mama’s – en zeker papa’s – hebben dit nodig. Het kan ook belangrijk zijn om de grote broer of zus beter voor te bereiden op de komst van een nieuw familielid.
Besef wel dat de persoon die de echografie maakt zich ook kan vergissen! Het gebeurt zelden, maar de kans bestaat ..
Als bij de tweede echografie het geslacht van je baby nog niet bepaald kon worden, dan bestaan er nog grootmoeders tips. Maar vertrouw hier niet blindelings op. Het lijkt er dus op dat
het een meisje is, wanneer:
- je buik eerder ovaalvormig is en zich langs opzij uitstrekt,
- je hoog draagt,
- je linea nigra (zwarte lijn) tot ver onder de navel doorloopt,
- je zoetdrang hebt,
- je een verhoogt libido hebt.
Het een jongetje is, wanneer:
- je buik eerder rond is en naar voren steekt,
- je laag draagt,
- je linea nigra (zwarte lijn) boven de navel stopt,
- je zin hebt in hartige voeding,
- je meer beharing krijgt (niet leuk!).
Je kunt deze lijst (met een korreltje zout te nemen) op basis van je gevoel aanvullen!