Baby hungry

Heeft hij honger? Hoe herken je de signalen van je kleintje?

Hoe weet je wanneer je je kindje moet voeden en wanneer je moet stoppen? Dat is heel simpel: hij vertelt het je. 

Alle kindjes weten instinctief wanneer ze honger hebben en wanneer ze genoeg hebben. En hoewel je in het begin misschien een paar voortekenen over het hoofd zal zien dat hij wil drinken of genoeg heeft, zul je zijn signalen snel genoeg herkennen. 

Gaat mijn pasgeboren kindje huilen als hij honger heeft? 

Over het algemeen wordt aangenomen dat huilen bij pasgeborenen een teken van honger is. Als hij honger heeft en is gaan huilen, dan kan dit een laat signaal zijn. Hij heeft je waarschijnlijk al eerder signalen gegeven dat hij honger heeft. Als je wacht tot hij gaat huilen, kan het moeilijker zijn om hem te kalmeren en hem goed aan te leggen en te voeden.

Probeer daarom op eerdere signalen te letten dat je pasgeboren kindje honger heeft. Enkele signalen zijn: 

  • zijn oogjes bewegen snel als hij nog rustig en alert is 
  • hij zuigt gretig op zijn handjes 
  • hij zoekt door zijn hoofdje te draaien en zijn mondje open te doen 
  • hij smakt met zijn lipjes 

Als je niet op deze hongersignalen reageert, dan is de kans groot dat hij zich druk gaat maken en gaat huilen. 

Verzadigingssignalen bij heel jonge kindjes zijn: 

  • geen interesse om verder te drinken 
  • als je hem tussendoor laat boeren en hij daarna niet verder wil drinken 
  • hij wordt rustig en ontspant en zal uiteindelijk vaak in slaap vallen 

Kleintjes huilen om allerlei redenen 

Naarmate jij en je kindje meer tijd met elkaar doorbrengen, zul je zijn honger- en verzadigingssignalen gaan herkennen en leer je het verschil tussen zijn hongerhuiltjes en de huiltjes als hij oververmoeid is of een schone luier nodig heeft. 

Als je kleintje geen hongersignaal laat zien, dan hoef je hem niet gelijk te voeden om hem te kalmeren. Probeer hem op andere manieren te kalmeren door hem bijvoorbeeld vast te houden, te wiegen of voor hem te zingen. Zijn hongersignalen zullen niet lang op zich laten wachten en dan is het tijd om hem te voeden! 

Sommige kindjes huilen veel tijdens de eerste weken en kunnen niet worden getroost door ze te voeden of te kalmeren. Als je kleintje drie of meer dagen per week drie uur per dag ontroostbaar huilt, kan het koliek zijn. Vraag in dat geval je huisarts of het consultatiebureau om advies. Je hoeft niet met borstvoeding te stoppen als je denkt dat je kindje koliek heeft. Sterker nog, moedermelk is het beste wat je kindjes met koliek kunt geven, omdat het de perfecte balans bevat tussen wei (een eiwit dat gemakkelijk wordt verteerd), magnesium en lactose voor een 'blij' buikje. Je kunt ook een probioticum zoals Lactobacillus reuteri proberen, waarvan is aangetoond dat het de symptomen van koliek vermindert. 

Vertrouw op zijn instinct (en dat van jou) 

Waarom is het zo belangrijk om naar je kindje te luisteren? “Door je kindje te voeden wanneer hij aangeeft dat hij honger heeft en te stoppen wanneer hij verzadigingssignalen laat zien, speel je direct in op zijn behoeften en stimuleer je zijn natuurlijke vermogen om zijn eigen hongergevoel aan te voelen”, legt dr. Lisa Fries, gedragswetenschapper bij het Nestlé Research Center in Zwitserland, uit. “Hierdoor verklein je de kans op over- of ondergewicht, omdat je baby zelf bepaalt hoeveel hij nodig heeft. Deze manier van voeden is niet alleen belangrijk wanneer je kindje nog een baby is, maar ook als hij ouder wordt.” 

Uit recent onderzoek is gebleken dat wanneer ouders hongersignalen verkeerd interpreteerden, hun 6 tot 12 maanden oude kindjes aanzienlijk zwaarder werden dan de kindjes van moeders die hen alleen bij hongersignalen voedden. Dit is vooral belangrijk om te weten wanneer je je kindje met een flesje voedt. Onderzoeken hebben aangetoond dat kindjes die alleen afgekolfde moedermelk in een flesje kregen meer aankwamen dan degenen die de melk uit de borst dronken. Het kan zijn dat moeders te veel druk uitoefenen op kleintjes om een flesje moedermelk leeg te drinken omdat ze niets verloren willen laten gaan, ook als ze geen hongersignalen meer vertonen. Uit een ander onderzoek kwam naar voren dat moeders die hun kindje aanmoedigden om hun flesje leeg te drinken, hun kinderen ook op latere leeftijd bleven aansporen om door te eten. Deze onderzoeken laten zien hoe belangrijk het is dat moeders hun kindjes zo vroeg mogelijk goede eetgewoontes aanleren. 

Als kleintjes onder druk worden gezet om te eten, dan is de kans groter dat ze later moeilijke eters worden. Dat is nog een reden om je kleintje te leren dat je zijn honger- en verzadigingssignalen respecteert en volgt. Je leert hem gezond eetgedrag aan dat belangrijk is voor zijn gezonde groei en ontwikkeling! 

Wat als zijn eetgewoontes plotseling veranderen? 

De honger van je kindje past zich aan zijn behoeften aan. Als je kindje veel meer dan normaal lijkt te eten, dan heeft hij misschien een groeispurt en heeft hij extra brandstof nodig. 

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van
Écrivez à Nestlé Baby - Icône

NIEUWSBRIEF OP MAAT

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Podcast & vidéos

Podcasts & Video's

Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

Logo - coupons-56

Kortingen en cadeaus

Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

Logo - menu-planner-56

TIPS VOEDING

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's