Hoeveel "mag" ik aankomen tijdens mijn zwangerschap?
Elke zwangerschap gaat gepaard met een gewichtstoename: het is onvermijdelijk. Maar voor de gezondheid van de aanstaande moeder en haar baby, is het belangrijk om niet te veel kilo's aan te komen... maar ook niet te weinig. Hier volgt een korte uitleg.
Is er een standaard voor gewichtstoename?
Nee. Elke vrouw is uniek en daarom elke zwangerschap ook. Maar sommige kilo's zijn onvermijdelijk. Ze hebben betrekking op:
- het gewicht van de baby (gemiddeld 3 kg);
- het vasthouden van vocht en het toegenomen gewicht van de baarmoeder en de borsten (2,5 kg);
- het vruchtwater (1,5 kg);
- de toename van de hoeveelheid bloed (1,5 kg);
- de placenta (0,5 kg).
Alles bij elkaar opgeteld is dat 9 kg, waaraan de artsen adviseren om 2 tot 4 kg vetreserves toe te voegen die nodig zijn voor de voeding van de baby in de baarmoeder en tijdens de borstvoeding. Afhankelijk van jouw gewicht vóór de zwangerschap kan de arts deze zinvolle gewichtstoename aanpassen door jou te adviseren om het te verminderen (als je overgewicht hebt) of te verhogen (als je te mager bent).
Hoeveel kilo mag ik maximaal bijkomen?
De arts baseert zich op jouw BMI of Body Mass Index (gewicht in kg gedeeld door de lengte in het kwadraat), evenals andere factoren: voeding, gezondheid, levensstijl ...
Bijvoorbeeld: als je vóór de zwangerschap 55 kg weegt en 1m62 lang bent, is jouw BMI 21.
- Een normale BMI ligt tussen 20 en 25. De aanbevolen gewichtstoename is 11,5 tot 14 kg.
- Als jouw BMI lager is dan 20, kan de gewichtstoename oplopen tot 16 of 17 kg.
- Als jouw BMI hoger of gelijk is aan 25. De arts zal aanbevelen om tussen 7 en 10 kg aan te komen.
- Als jouw BMI hoger of gelijk is aan 30. Dan mag je niet meer dan 6 tot 7 kg aankomen.
Wat zijn de risico's van overgewicht?
Voor de mama zijn de risico's reëel: zwangerschapsdiabetes, zwangerschapshypertensie, flebitis... De baby zelf kan te dik zijn en dat zou de bevalling bemoeilijken.
Een beetje gewicht verliezen in het eerste kwartaal, is dat normaal?
Ja, dat is normaal en komt vaak voor. Dat is vanwege de misselijkheid en het braken. Maar maak je geen zorgen want in dit stadium verbruikt jouw baby nog maar weinig energie.
Mag je een dieet volgen tijdens de zwangerschap?
Dat wordt absoluut afgeraden! Er kan een tekort ontstaan waardoor jouw baby het risico loopt om te weinig essentiële voedingsstoffen te krijgen die nodig zijn voor de groei. Bijhouden hoeveel je eet tijdens de zwangerschap is belangrijk om niet te veel aan te komen, maar er mag geen sprake zijn van afvallen. De arts kan jou helpen om jouw gewichtstoename op peil te houden. Jouw gewicht mag geen obsessie worden: het heeft daarom geen zin om jezelf twee keer per dag te wegen!
Wat moet ik doen om niet te veel kilo's aan te komen?
Zorg voor een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon, voorzie je lichaam van voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten. Jouw caloriebehoefte is tijdens de zwangerschap iets hoger, maar probeer niet de hele dag door te snacken en toe te geven aan de lekkere trek! Als je er behoefte aan hebt, gun jezelf dan één tot twee snacks per dag, eentje 's morgens en/of eentje 's middag en geef de voorkeur aan "goede" calorieën: 1 glas halfvolle melk of 1 licht gezoet melkproduct of 1 portie kaas + 1 portie brood of ontbijtgranen of 2 koekjes + 1 stuk fruit. En vergeet vooral niet te bewegen. Zwangerschap is geen ziekte, dus trek je sneakers aan en ga bijvoorbeeld een wandeling maken in het bos!
Gemiddeld genomen mag je tussen de 6 en 17 kg aankomen, om risico's voor de baby en de bevalling te vermijden. Het hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke situatie en je gewicht voor de zwangerschap.