Welke papfles kies ik voor mijn baby?
Of je nu beslist je baby te voeden met flesvoeding of met moedermelk, een goede papfles is sowieso onmisbaar. Om de juiste fles te kiezen voor je baby, hou je rekening met 3 belangrijke criteria: gebruiksgemak, comfort en welzijn. Maar dan nog is het aanbod gigantisch! Daarom vind je hieronder extra tips en advies voor het kiezen van de papfles die voor jullie beiden het best geschikt is.
Hoe belangrijk is de keuze van de papfles?
Niets natuurlijker en eenvoudiger dan je baby voeden? Dat zou je toch verwachten… Tot je op het punt staat een papfles te kopen en overweldigd wordt door de overvloed aan soorten papflessen en spenen op de markt. Wat is nu de juiste keuze uit dat grote, gevarieerde aanbod? Gelukkig heb je een sterke bondgenoot om die keuze te maken: je baby!
Je kleintje maakt je heel snel duidelijk of hij blij is met de gekozen papfles (en speen) door ze te aanvaarden of te weigeren. Wordt de nieuwe papfles (of speen) aanvaard en heeft je baby achteraf geen krampjes? Dan weet je dat je de juiste keuze maakte. Een vlotte spijsvertering hangt immers niet enkel van de voeding, maar ook van de papfles af.
Je moet weten dat het spijsverteringsstelsel van een pasgeborene nog niet volledig ontwikkeld is. Het is nog behoorlijk kwetsbaar en dus vergt ook het voorkomen van krampjes extra aandacht bij de keuze van de juiste papfles en speen. Met een goed gevormde speen hou je controle over het debiet. Dat is afhankelijk van de gaatjes in de speen en bepaalt je baby’s zuigkracht. Hoeveel, hoe en wanneer een flesje geven, varieert naargelang de leeftijd van je baby. De controle behouden met de juiste papfles is dus heel belangrijk.
Kies je een plastic of glazen zuigfles?
Na jaren overheersing van de plastic papfles, maakt de glazen zuigfles nu een sterke comeback. Hét bewijs dat onze ouders en grootouders een goede reden hadden om ze te gebruiken! Natuurlijk heeft elk materiaal z’n eigen voor- en nadelen, los van de leeftijd van je kindje. Kies je dan best plastic of glas? Het is aan jou om beide soorten te testen en je eigen mening te vormen! Hier zijn alvast wat feiten over de plastic en glazen zuigfles om je op weg te helpen.
De glazen zuigfles
Voordelen: steeds meer jonge ouders willen bewuster en groener leven en geven daarom de voorkeur aan duurzame producten. De glazen zuigfles past perfect bij die milieuvriendelijke denk- en leefwijze. Bovendien is een glazen zuigfles zeer hygiënisch. Glas, wat zeer makkelijk te reinigen en te steriliseren is, is uitermate geschikt voor premature baby’tjes en zuigelingen. Het is niet poreus en absorbeert geen etensgeuren.
Nadelen: een glazen zuigfles is relatief zwaar en moeilijker vast te houden door het kind zelf. Bovendien breekt glas ook makkelijker
De plastic zuigfles
Voordelen: een plastic zuigfles is lichter en resistenter dan een glazen zuigfles en dus makkelijker te hanteren en te vervoeren. Wanneer je kindje ‘als een grote’ zelf wil drinken, kan dat veel veiliger met een plastic fles.
Nadelen: plastic is een materiaal dat de neiging heeft om snel te verouderen en aan te tasten. Tijdens het wassen en steriliseren, wordt het materiaal poreus en kan het geuren opnemen. De plastic papfles moet dan ook regelmatig vervangen worden om hygiënische redenen.
Heb je een voorkeur voor plastic of voor glas? Controleer in elk geval of de grootte en de vorm van de fles compatibel zijn met je flessenwarmer en sterilisator. Opmerking: modellen met afneembare bodems zijn makkelijker te reinigen, terwijl flessen met ingebouwde handgrepen het reinigen bemoeilijken.
Het belangrijkste voor de baby: de speen
We haalden hierboven al even aan dat de keuze van de speen minimum even belangrijk is als de keuze van de papfles. De fles aanvaarden of weigeren, is doorgaans afhankelijk van de vorm en textuur van de speen. Waarop kan je letten?
Vermijd een mix van merken van flessen en spenen. Zo ben je zeker van een optimale compatibiliteit en doeltreffendheid.
De vorm van de speen moet overeenstemmen met de mond van de baby. Siliconen spenen zijn smaak- en geurloos, maar zijn aanvankelijk harder en moeten door de baby tegen het gehemelte ‘geduwd’ worden. Let er zeker op dat de speen zacht genoeg is!
Kies een debiet aangepast aan zijn leeftijd en gulzigheid. Een speen met een enkel gaatje, met een zeer laag debiet, is geschikt voor pasgeborenen tot één maand. Een speen met 2, 3 of 4 gaten (langzame tot snelle doorstroming) wordt aanbevolen vanaf de derde en vierde maand. Daarna kan je best een speen met een gleuf (met 3 snelheden) gebruiken.
Elke baby is natuurlijk anders. Een gulzige baby zal sneller overschakelijken op een speen met een gleuf dan een baby die graag zijn tijd neemt om de aangeboden papfles leeg te krijgen. Het is de baby die kiest! Schakel je over van borstvoeding naar flessenvoeding? Sommige merken hebben in hun aanbod flessen en spenen die de omstandigheden van de borstvoeding zo getrouw mogelijk nabootsen. Ze kunnen de overstap van borst naar speen wat makkelijker maken voor je baby. Testen is de boodschap!
Hoe groot moet de papfles zijn?
In het begin volstaan kleine flesjes van 90 à 120ml. Is je baby deze flesjes ontgroeid, maar zijn ze nog bruikbaar? Hou ze zeker bij! Ze kunnen later nog van pas komen voor water, fruitsap of het toedienen van medicijnen. Het is in elk geval belangrijk om de grootte van de papfles en het debiet van de speen af te stemmen op de leeftijd van de baby. Bij twijfel kan je de kinderarts of apotheker om advies vragen, maar hier volgt alvast een kort overzicht:
Pasgeborenen: aanvankelijk worden flessen van 90 tot 150ml aanbevolen die ook geschikt zijn voor het afkolven van melk
6 tot 12 maanden: ga voor een klassieke papfles van 240 à 260ml.
12 maanden en ouder: grotere flessen van 320 à 350 ml
Welke vorm kies je?
Jaar na jaar worden er nieuwe vormen en modellen zuigflessen geïntroduceerd. Ergonomischer, praktischer, beter voor de spijsvertering… Geen gebrek aan nieuwe snufjes en technologieën op de babymarkt! Maar uiteindelijk is het belangrijkste dat je een papfles kiest die jouw baby aanvaardt en die makkelijk te reinigen is. Toch benieuwd welke vormen van zuigflessen er momenteel de markt domineren? Een overzicht:
Ronde papfles: de meest klassieke papfles, geschikt voor alle soorten gebruik. Kies een model met een brede hals, makkelijk in gebruik en eenvoudig te reinigen met een flessenborstel.
Driehoekige papfles: deze heeft dezelfde voordelen als het klassieke, ronde model, maar is stabieler, gemakkelijker vast te houden en te reinigen.
Gebogen papfles: dankzij de knik van 30° wordt de speen continu gevuld waardoor je baby minder lucht binnenhapt tijdens het voeden. Ideaal om reflux bij baby’s tegen te gaan, maar moeilijker te reinigen
Ergonomische papfles: deze heeft handgrepen aan de zijkant zodat je baby makkelijker zelf de fles kan vastpakken.
Hoeveel flessen heb je nodig?
Zoals eerder vermeld, kan je baby de papfles meteen aanvaarden, maar ook weigeren. Beperk daarom bij de geboorte je aankopen tot je goed weet welke papfles en speen hij het liefst heeft. Daarnaast speelt ook de leeftijd van je baby een belangrijke rol. Hoe kleiner de baby, hoe vaker hij gevoed moet worden. Zo krijgt een pasgeborene om de 2 à 4 uur een flesje aangeboden, terwijl een baby van ongeveer 12 maanden voldoende heeft aan 3 à 4 flesjes per dag. Haal dus een viertal kleinere flesjes in huis en vervolgens een tweetal grotere.
Hoewel er vroeger gehamerd werd op het steriliseren tussen elke voeding, hebben specialisten daarover vandaag hun mening herzien. Vóór de eerste ingebruikname steriliseer je steeds elke papfles, speen en andere accessoires. Nadien is het bij een gezonde zuigeling, mits een grondige reiniging, overbodig alles tussen 2 voedingen te steriliseren. Geef je toch de voorkeur aan wat vaker steriliseren, schaf dan 6 à 8 flessen aan. Zo kan je er meerdere tegelijk steriliseren.
Hoe reinig je de flessen best?
Is de papfles vaatwas-bestendig? Selecteer een volledige was-cyclus op 65°C, inclusief drogen. Wordt het handwas? Was dan eerst en vooral je eigen handen! Daarna volg je deze 5 stappen:
Spoelen: spoel met koud water om het merendeel van de melk te verwijderen.
Schoonmaken: maak de fles schoon met een borstel die tot de bodem van de fles reikt en een sopje van warm water en afwasmiddel.
Demonteren: haal alle onderdelen (ring, dop, speen…) van de papfles uit elkaar en reinig ze afzonderlijk.
Naspoelen: spoel grondig na met klaar water en laat alles ondersteboven opdrogen op je afdruiprekje.
Opbergen: eens droog, berg je de papfles op een propere, droge plek op.
TIP: Denk eraan om bij het wassen van de papfles ook de conditie van de speen te controleren. Om hygiënische redenen raden we aan deze sowieso om de 2 maanden te vervangen.
Hoe geef jouw baby de fles?
Sommige baby’s hebben wat meer tijd nodig dan anderen om te wennen aan de papfles. En nog andere baby’s hebben heel veel tijd nodig om de fles te aanvaarden. Start je binnenkort met flesvoeding, al dan niet na het geven van borstvoeding, raadpleeg dan zeker onze praktische tips. Ze kunnen de kennismaking met de fles wat vlotter laten verlopen en je een pak frustraties en vragen besparen.
Wat zijn de meest voorkomende ‘problemen’ bij flesvoeding?
Duikt er een probleem op? Raak dan zeker niet in paniek! Er is altijd wel een (eenvoudige) oplossing voorhanden.
Wat als je baby zijn papfles weigert?
Er zijn tal van redenen voor het weigeren van de fles. Gebeurt het slechts af en toe eens? Maak je dan zeker geen zorgen. Waarschijnlijk is het gewoon een tijdelijk probleem (vermoeidheid, buikpijn, geen honger,…). Dring in zo’n geval zeker niet aan. Wacht een paar minuten, knuffel je baby en biedt vervolgens opnieuw de papfles aan. Komt de weigering vaker voor? Contacteer dan je kinderarts. Het kan een spijsverteringsprobleem zijn of een speen die hem niet ligt.
Wat als je baby moeite heeft met zuigen?
Niet alle baby’s hebben dezelfde zuigkracht. Huilt je baby tijdens het drinken of merk je dat er veel melk in z’n mond zit omdat de melk te snel komt? Of eerder dat je baby moeite heeft met zuigen en zelfs moe wordt tijdens het voeden? Neem onze tips over het debiet van de speen door en schakel over op een andere, meer geschikte speen. Laat je bij twijfel over de juiste speen bijstaan door je pediater of apotheker.
FAQ
Hoeveel flessen drinkt een baby per dag?
Gemiddeld drinken baby's 6 tot 8 flesjes per dag in de eerste 3 maanden. De hoeveelheid melk per flesje zal geleidelijk aan toenemen. Voor baby's tussen de 6 maanden en 12 maanden oud, wordt er aangeraden om 600ml aangepaste melk per dag te geven. Vanaf 12 maanden raden we zo'n 350 à 500ml aangepast melkproduct per dag aan. Let wel, deze hoeveelheden kunnen verschillen van kind tot kind.